Pozitif vakalar varken normalleşme sürecine girmemiz doğru mu?

1 Haziran itibari ile başlayan normalleşme süreci ile alakalı çoğumuzun kafasında neden normalleşiyoruz sorusu mevcut. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, normalleşme sürecini değerlendirdi.

Haberler 04.06.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1 Haziran itibari ile balayan normalleme süreci ile alakal çoumuzun kafasnda neden normalleiyoruz sorusu mevcut. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, normalleme sürecini deerlendirdi.

Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi ve Prof. Dr. Tevfik Özlü, kiisel Twitter hesabndan açklamalarda bulundu.

Normalleme süreci ve salgnn Türkiyedeki seyrine deinen Özlü, Salgnn balarnda sadece semptomu olan kiilere test yapyorduk. Dolaysyla pozitif olan günlük vaka saylarmzn tamam hasta idi. Bunlarn %23ünün hastaneye yatrlarak tedavisi gerekiyordu. Oysa imdi test yaplan kiilerin %96s asemptomatik kiiler ve pozitif olanlarn sadece %2,3ünü hastanede tedavi ediyoruz ifadelerini kulland.

VRÜS ESKS KADAR AIR HASTALIA NEDEN OLMUYOR

Testi pozitif çkan yeni olgu saylarnn günden güne çok fazla dümese de,youn bakmda takip edilen ve yapay solunum cihazna balanan hasta saylarnn giderek azaldn belirten Özlü, Bu, hastaln artk daha hafif seyrettii ve virüsün eskisi kadar ar hastala neden olmad anlamna geliyor. Fakat bunu hemen virüs mutasyon geçirdi, virülans (hastalk yapma potansiyeli) azald anlamna gelmeyebilir dedi.

Alnan tedbirlerle ve yazn gelmesiyle virüsün bulann azalmas, test saymzn artmas, asemptomatik kiilere test yapmamz, 65 ya üstünü iyi korunmamz, erken ve etkin tedavi yaklammz bu sonucun elde edilmesinde etkili olabilecek faktörler.

Yani, mart aynda salgnn yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu ayn deil. Neden vaka saylarmz tamamen dümeden normalleiyoruz? sorusunun bir cevab da burada, aslnda.

Ana Sayfaya Git