Prof. Dr. Aksakal: Bir parçamız maske takmıyorsa biz de etkileniyoruz

Prof. Dr. Nur Aksakal, koronavirüse karşı uyulması gereken kuralların önemine dikkat çekti. Aksakal, "Biz bu önlemleri almak zorundayız. 'Bu ülkede bu olay tamamen kalktı' denilene kadar sen, ben, o yok, biz varız. Toplum olarak biz bir bütünüz ve bizim bir parçamız maske takmıyorsa biz de etkileniyoruz. O kişilerin de bu işin ciddiyetinin farkında olması lazım" dedi.

Haberler 15.08.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Aksakal, yapt açklamada, koronavirüs vaka saylarnn uzunca bir süre bir çizgi üzerinde devam ettiini, ancak 1-2 haftalk sürede saylarn yükseli trendinde olduunu söyledi. Aksakal, Bu da yeni vakalar ortaya çkyor demek. Kaç test yapldnn saysal olarak bir önemi vardr. Ama ayn zamanda bu testleri kime yaptnzn da önemi vardr. Türkiyenin son dönemde att en önemli adm temasllara da test yaplmaya balamasdr. çünkü daha riskli gruba test yapmaya balarsanz vakalarnz da daha fazla saptayabilirsiniz. Genel trende baktnz zaman Türkiye için de Ankara için de vaka saylarnn arttn görüyoruz dedi.

MASKE TAKMAMANIN ALTINDAK GERçEK NEDEN NCELENMEL

Aksakal, maske takn, fiziksel mesafeye uyun ve hijyene dikkat edin diye temelde 3 önerilerinin olduunu hatrlatarak, Hakikaten duyarl, bunlara dikkat eden grup var. Onlar olmasayd herhalde vaka saylarmz bu snrda kalmazd. Maske, mesafe, hijyene dikkat eden, hatta uyaran kiilere teekkür ediyorum. Baka bir grup var ki, önce salk personeli bata olmak üzere dier maske takan kiileri biraz demoralize ediyor. Bu kiiler, söylediimiz temel üç önlemi maalesef yeterli almyor ve almama görüntüleri toplum içindeki dier kiilerin motivasyonuna zarar veriyor. Biz bu önlemleri almak zorundayz. Bu ülkede bu olay tamamen kalkt denilene kadar sen, ben, o yok, biz varz. Toplum olarak biz bir bütünüz ve bizim bir parçamz maske takmyorsa biz de etkileniyoruz. O kiilerin de bu iin ciddiyetinin farknda olmas lazm. Türkiyenin risk iletiiminde daha iyi yapmas gereken ey; maske kullanm hzn deerlendirmek ve gerçekten altta yatan nedenleri saptayp ya da bu kiilere riski anlatmann baka yollarn denemektir. Kamu spotlar, odak grup görümeleri yapp, gerçekten maske takmaya engel olan ekonomik, sosyal, kültürel baka basklar altndalar m ya da kii toplu tamalarda zaten risk alyorum diye mi düünüyor, buna bakmak gerekiyor. Yani maske takmama olaynn altndaki gerçek neden nedir bunun sosyolojik olarak incelenmesi lazm. Bu kiilere maske veriyorsanz ama takmyorlarsa bunu inceleme sorumluluumuz var diye konutu.

Üç TEMEL ÖNLEM SAHPLENMELERN STYORUM

Sadece salk personelinin çabasyla pandeminin durdurulamayacan söyleyen, Aksakal, unlar kaydetti:

çok sektörlü yaklamla bunun çözülmesi gerekiyor. Belediyeleriniz, kolluk kuvvetleriniz, çileri Bakanlnz, okullarnz, öretmenleriniz, aklnza gelebilecek bütün partnerlerin bu iin içinde olmas lazm. Bu i hepimizin ii haline gelmedii durumda da vaka saylar artyor. Bu da doal olarak salk personelinin ve salk kurumlarnn yüklerini arttryor. Pandemide onlarn motivasyonun kayb, tükenmeleri en büyük tehditlerden biridir. Her eye ramen önleyemediiniz vakalar tedavi etmek durumundasnz. Bunlar için salk sistemini hazr bulundurmak zorundasnz. Eer salk sistemi çöker, tükenirse o zaman asl sorun balyor demektir. Bütün halkmzdan, toplumumuzdan bu uyarlara dikkat ederek, üç temel önlemi çevredeki insanlara da rol model olacak ve denetleyecek ekilde sahiplenmelerini rica ediyorum.

Ana Sayfaya Git