Prof. Dr. Aydın'dan 'uzun Covid' uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, 15-35 yaş grubunun aşıya uyma oranlarının düşük olduğunu söyledi.

Haberler 21.10.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Aydn, 15-35 ya grubunun aya uyma oranlarnn düük olduunu belirterek, Doal olarak aszlarn pandemisi konumuna geldik. Günlük olarak 30 bin vaka görüyorsak bunun belki en fazla bini al ya da alar eksik olanlardan geri kalan 29 bini asz. Özellikle genç gruplarn 1,5 yldr yaam alanlar kapalyd. Kafeler ve restoranlarn kapal olduu dönemlerde salgnda çok fazla say oluturmuyordu; ama imdi her yer açk. Doal olarak bir de özlemin getirdii bulumalarda maskenin indirilmesi gibi nedenlerle gençlerin hastal konumuna geldi diye konutu.

ÜNVERSTE GENçL MUTLAKA AILANMALI

Gençlerin Ben gencim, dinamiim, hastal atlatrm diye düündüüne dikkat çeken Aydn, Hastal atlatrsnz ama uzun Covid dediimiz bir tablo var; 2-3 sene sonra akcierdeki performans düüklükleri gibi geri kalan hayatnz hastalklar silsilesi ile geçirme riskine sahipsiniz. Öyleyse ayla hiç hasta olmamak en dorusu. Hem büyüklerinize hem topluma hem de kendi salnza olan sorumluluunuz gerei üniversite gençliinin mutlaka alanmas lazm. A konusundaki direnen gençlerimizin öyle bir cümleleri var; Vücut bütünlüüme dokunulmasna müsaade etmem, anayasal haktr. Evet her ey senin hakkn buna sayg duyuyoruz ama on binlerce örencinin geldii o üniversite kampüsü, amfilerde de ona kar sorumluluun var. Bilimin ortaya koyduu, 6,5 milyarn üzerinde doz a yapld bir dünyada kendilerinin de bu a sürecine uyup sosyolojik çatmalarda yer almamalarn dilerim dedi.

KISITLAMA GELMES SÖZ KONUSU DEL

Prof. Dr. Aydn, Salk Bakan Fahrettin Kocann Artk kstlama yok çünkü a var sözlerini anmsatarak, Bu cümle çok kymetli bir cümle çünkü a var. Ann u anda ulalabilir olduu her yerde aya ulaabiliyorsunuz ve yaptrabiliyorsunuz. Bu aya uyarak kstlamalar kendimiz yönetebiliriz. Türkiyede önümüzdeki bir zaman dilimi içerisinde kstlama beklemiyorum. Neden beklemiyorum? Vaka saylar u anda 28-30 binlerde, yatan hasta ve youn bakm younluu açsndan baktmz zaman orada u anda sistemin tkanmasna ait belirti ve bulgu yok. Sistem kendini yönetiyor. Böyle devam ettii sürece de Türkiyenin güçlü salk altyap sistemi bu saylarda bir açk vermeden devam eder. Böyle olunca bir kstlama gelmesi söz konusu deil. Kstlamadan daha öteye kendi kendimizi kstlayarak ve yönlendirerek a olmamz gerekiyor. Önümüzdeki günler içerisinde a olma orann artrr, a olmayan bir 10 milyonun daha a olmalarn salayabilirsek normalleebiliriz diye konutu.

BU MKANA OMUZ VERMEK GEREKYOR

Prof. Dr. Aydn, Türkiyede u anda 2 doz Sinovac as yaptrm olup, 3üncü hatrlatma dozuna gelmi önemli kitle olduunu söyleyerek, unlar kaydetti:

3üncü hatrlatma dozuna gelmi kesimi özellikle a olmaya davet ediyoruz. Hatrlatma dozu aamanza geldiinizde Salk Bakanl size bir imkan sunuyor; hatrlatma dozunu isterseniz Sinovac as ya da Turkovac asyla tamamlayn çünkü onlar karlatrlarak elde edilen sonuçla Turkovac acil kullanm onay alma imkanna sahip çünkü ikisi ayn a. O nedenle 2 doz Sinovac as olmu ve hatrlatma dozuna gelmi olan insanlarmz, yerli ve milli ann 3 bin kiilik çalma profilini dolduracak sayya kadar Turkovac asn tercih etmelerini istiyoruz. Deerlendirme sürecini tamamladmzda yerli ve milli Turkovac asnn da acil kullanm onay alp arkasndan üretime geçebilme imkan var. Bu imkana omuz vermek gerekiyor. Bu imkana geçtii zaman ne demektir? Türkiyenin milyarlarca dolar a ithalatna verdii para ülkemizde kalacak, ülkemizin bir as olacak. Ben de eer 2 doz Sinovac amdan sonra 3üncü doz am yaptrm olmasaydm Turkovac as yaptrp 3 bin kiilik çalma grubunda yer almak isterdim.

Ana Sayfaya Git