Prof. Dr. Dodurka: Veteriner hekimler koronavirüsü 60 yıldır tanıyor

Koronavirüsle mücadelede veteriner hekimlerin çok önemli rol oynadığını söyleyen Veteriner Hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, “Veteriner araştırma enstitüleri en az 120 yılık aşı üretim deneyimine sahipler; veteriner hekimler koronavirüsleri 60 yıldır tanıyorlar, sahada mücadele ediyorlar ve bazı korona virüsler için aşı üretimini çoktan başarmış durumdalar” dedi.

Haberler 06.08.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son 50 ylda ortaya çkan direkt hayvan kaynakl birçok salgnn önüne geçmede veteriner hekimlerin rolü büyüktür diyen Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, Türkiyede hayvanlardan insanlara geçen birçok tehlikeli hastalk henüz yok edilebilmi deildir. Bu hastalklar veteriner hekimler tarafndan daha hayvan boyutundayken engellenemezse, hayvansal gdalarda güvenlik çiftlikten çatala kadar salanamazsa insan hastanelerinde tek bir yer kalmaz. Bu nedenle özellikle gelimi ülkelerde veteriner hekimlik denilince sadece hayvan hastalklar deil çevre sal, halk sal ve gda güvenlii akla gelmektedir ifadelerini kulland.

COVD 19 LE MÜCADELE SADECE TEDAVDEN BARET DELDR

A üretiminden ilaca kadar, hastaln önlenmesinden virüsün yok edilmesine kadar tüm mücadele yöntemlerini belirlemek için virüsün özelliklerinin iyice ortaya çkarlmas ve mutasyonlarn takip edilmesinin önemli olduunu anlatan Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, unlar söyledi:

Bu nedenle virologlar (virüsle çalan bilim insanlar) ve viroloji laboratuvarlar virüsün bu özelliklerini ortaya koymak için bütün dünyada youn bir çalma içindeler. Virolog yetitiren viroloji bilim dallar Türkiyede sadece veteriner fakültelerinde mevcuttur. Fakültelerin bazlarnda ve bakanla bal veteriner aratrma enstitülerinde viroloji laboratuvarlarnn bulunduuna deinen Dodruka Virolog veteriner hekimler Covid-19 hastalna kar a üretiminde en önemli aamalardan biri olan virüs izolasyonunu baardlar, devam için de var gücüyle çalyorlar. Veteriner aratrma enstitüleri en az 120 ylk a üretim deneyimine sahipler; veteriner hekimler korona virüsleri 60 yldr tanyorlar, sahada mücadele ediyorlar ve baz korona virüsler için a üretimini çoktan baarm durumdalar. Dolaysyla ciddi bir bilgi birikimine sahipler. Bu nedenle ABD; Almanya ve çin gibi gelimi ülkelerin çounda Covid 19 ile mücadeleyi yürüten kurumlarn banda veteriner hekimler var.

YENDEN YAPILANMAYA HTYACIMIZ VAR

Türkiyede resmi veteriner hekimlerin hareket imkanlar Tarm Bakanl tekilatndaki birtakm yapsal sorunlardan dolay kstl olduunu hatrlatan Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, Bu nedenle salgn hastalklarla daha etkin bir mücadele için yeniden bir yaplanmaya ihtiyaç bulunuyor. Pendik Veteriner Aratrma Enstitüsü, Uluda ve stanbul- Cerrahpaa Veteriner Fakülteleri TUBTAK MAMn çarsyla naktif COVID-19 As Gelitirilmesi Projesine dahil oldular. Frat Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve birçok Veteriner Fakültesindeki virolog hocalar Covid 19la ilgili baarl çalmalara imza attlar. Bilim kurulunda da bir veteriner hekim profesör var. Ancak veteriner hekimlerin birikiminden yeterince faydalanlabilmesi için bunlar yetmiyor, Tarm ve Orman Bakanl içerisindeki yaplanmann uygun olmay ve Salk Bakanl ile Veteriner Hekim Tekilatnn kurumsal i birliine imkan tanyacak bir veteriner halk sal dairesinin bulunmay veteriner hekimlerin bu hastalkla mücadelede çin ve Almanya örneinde olduu gibi daha etkin ve baarl olmasn önlüyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git