Profesör Şen’den, Adil Öksüz değerlendirmesi!

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şen, FETÖ soruşturmasında FETÖ imamı Adil Öksüz'ün tutuklama yerine adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Haberler 25.08.2016 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şen, FETÖ soruşturmasında FETÖ imamı Adil Öksüzün tutuklama yerine adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Hava Kuvvetleri İmamı olduğu ileri sürülen Adil Öksüzün serbest bırakılmasına ilişkin, İddia konusu suç, meclise, hükümete darbe, yüzlerce insanın katledilmesi, yaralanması, anayasal düzenin cebir ve şiddetle ortadan kaldırılması ise sen burada tutuklamanın şartları var dersen, kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller var dersen, 15 Temmuzdan sonra tutuklama yerine neden adli kontrol uyguladığını kararında anlatacaksın. dedi.

Şen, Öksüzün serbest bırakılmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Öksüzün serbest bırakıldıktan sonra kaçtığını anımsatan Şen, tutuklama işleminin, adaletten kaçmayı ve delil karartmayı engellemek için alınan bir önlem olduğunu belirtti.

Şen, 15 Temmuzu dikkate aldığımızda, işlendiği iddia edilen suçlar, en ağır suçlar. Bunların cezaları da çok ağır. Bu nedenle yürütülen soruşturmalarda çok dikkatli olmak gerekir. Hepimizi ilgilendiren en ağır eylemlere karşı başlatılan soruşturmalarda, çok hassas davranılması gerekir. değerlendirmesinde bulundu.

Cezanın şahsiliği, kimin hangi eylemi icra ettiği noktasında dikkatli incelemeler yapılmasının önemine işaret eden Şen, Öksüzün Sulh Ceza Hakimince serbest bırakıldığını anımsattı.

Tutuklama yerine neden adli kontrol verdiğini anlatacaksın

Hastalık, sağlık sorunu ve yaşlılık gibi durumlarda tutuklama yerine adli kontrol hükümlerinin uygulanabileceğini dile getiren Şen, şunları kaydetti:

İddia konusu suç, meclise, hükümete darbe, yüzlerce insanın katledilmesi, yaralanması, anayasal düzenin cebir ve şiddetle ortadan kaldırılması ise sen burada tutuklamanın şartları var dersen, kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller var dersen, 15 Temmuzdan sonra tutuklama yerine neden adli kontrol uyguladığını kararında anlatacaksın. Tutuklamanın şartları yoksa, zaten tutuklamayı reddedersin. Tutuklamanın şartları var dersen, o takdirde tutuklama burada ağır gelir. Tutuklanması, talep edilenin mağdur olmasına sebebiyet verir dersen, bunun da sebebini kararında somut olarak yazacaksın. Yazmazsan şöyle bir durum ortaya çıkar. Tutuklamanın şartları var ama ben bunun yerine adli kontrol tedbiri uyguladım. Yazmadığın takdirde adli kontrolle bırakıp şahıs kaçtığında bunun bir sonucu olacaktır.

Öksüze ulaşıp delil elde edilebileceğini, böylece olayın çözülmesinin kolaylaşacağını belirten Şen, bu kişinin kaçması nedeniyle adalet önüne çıkarılamadığını söyledi.

Savcının tutuklama talep etmesine rağmen adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Öksüzün kaçtığını hatırlatan Şen, Hakimin hukuki cezai sorumluğu var mıdır yok mudur bunun değerlendirmesini HSYK yapacaktır. Hemen şu sebeple, saikle hakim hareket etmiştir diyemem. Adli kontrol uygulanmışsa, bu adli kontrolün gerekçesini yazmak durumunda. diye konuştu.

Şen, 15 Temmuzun Türkiye bakımından çok hassas bir gün olduğunu, işlenen suçların da çok ağır olduğunu ifade ederek, ilk tutuklamada, suçun vasfının değişmesi ihtimalinin olmadığını, suç vasfının değişmesinin aylık incelemelerde dikkate alınabileceğini bildirdi.

Savcılığın, şahsın bulunduğu yer, HTS kayıtları, yurt dışına giriş çıkışları gibi konuları değerlendirerek tutuklama talep ettiğini belirten Şen, hakimliğin, neden tutuklama kararı vermediğini açıklaması gerektiğinin altını çizdi.

Şen, Bu şahıs, 18 Temmuzdan itibaren kaçtı, bulunamıyor, delil toplayamıyorsunuz. çok önemli bir şüpheli, bütün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imkanları kullanılarak aranıyor ama bulamıyorsunuz. Dolayısıyla, suç ve cezası ağırsa, şartlar gerçekleştiğinde tutuklama tedbiri uygulanabilir. En azından başında tutuklanır, sonrasında şahsın serbest bırakılmasına karar verilebilirdi. ifadelerini kullandı.

FETÖnün hain darbe girişimi gecesi Adil Öksüzün, örgüt mensubu teröristlere Pensilvanyanın talimatlarını ilettiği ve darbe fetvası verdiği ileri sürülüyor. Kısa süre önce yurt dışından geldiği belirtilen Öksüzün, 4. Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrime, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Fetullah Güleni görüştürme teklifinde bulunduğu da iddia ediliyor.

Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında 16 Temmuz sabahında yakalanan Adil Öksüz, savcılık ifadesinde Ankaraya tarla bakmaya geldiğini, Keçiörende akrabalarının evinde kaldığını ve askerlerin hiçbirini tanımadığını ileri sürmüştü.

Sincan Batı Adliyesi Hakimi Köksal çelik, hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı vererek Öksüzü adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz karara itiraz etmiş, Asliye Ceza Hakimi çetin Sönmez ise Öksüzün serbest bırakılmasına yönelik itirazı delil yetersizliğinden reddetmişti.

2002 yılından bu yana 109 kez yurt dışı seyahati yaptığı tespit edilen Adil Öksüzün, İstanbul-Sakarya, Sakarya-Ankara arasında belirli aralıklarla hız sınırını aştığı için para cezasına çarptırıldığı, bu cezalar üzerine önlem olarak otomobilinde radar tespit cihazı bulundurduğu, ayrıca araç muayene cezalarının olduğu ortaya çıkmıştı.

Öksüzün gözaltında tutulduğu Akıncılar Jandarma Karakolunda nezarethaneden çıkarak tuvalette kağıt havluların arasında GPS cihazı gizlemek istediği, bu cihazın serbest bırakıldıktan sonra kendisine teslim edildiği belirlenmişti.

Ayrıca, ABDnin en çok okunan gazetelerinden USA Todayde yayımlanan bir haberde, Türkiyede yakalanması için büyük çaba harcanan Öksüzün, ABDde iki yıl önce kurduğu hayali bir şirketle Demokrat Partinin başkan adayı olan Hillary Clinton için para toplayıp, reklam verebilen eylem komitelerinden Ready for Hillary PACe 5 bin dolar bağış yaptığı kaydedilmişti.

(Yeniakit)

Ana Sayfaya Git