Puanlama iptal etti

MEB’in müdürlerinin öğretmenleri değerlendirerek puanlamaya tabi tuttuğu, performans sistemi Bursa’da bir öğretmenin başvurusu üzerine mahkeme tarafından iptal edildi...

Haberler 14.11.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretmen Atama Yönetmelii ile getirildiinde tartma yaratan, okul müdürlerinin öretmenleri 50 kriter üzerinden deerlendirerek puanlamaya tabi tuttuu, öretmenlerin aylk kazanc ile görevde yükselmelerinde etkili olan performans sistemi, Bursa 3. dare Mahkemesi kararyla iptal edildi. Mahkeme, verdii kararda, deerlendirmelerin subjektif ve haksz ekilde somut bilgi ve belgeye dayanmadan verildiine hükmetti.

MAHKEMEYE TAIDI

MEBin Öretmen Atama ve Yer Deitirme Yönetmeliinde Nisan 2015te yapt deiiklikle getirdii öretmenlere okul müdürleri tarafndan performans deerlendirmesi yaplmas uygulamas, mahkemeye tand. Bursann Osmangazi ilçesinde fizik öretmeni olarak görev yapan Fatih Göllü, yaplan performans deerlendirmesinde kendisine okul müdürü tarafndan 75 puan verildiini, ancak deerlendirmenin subjektif ve haksz ekilde somut bilgi ve belgeye dayanmadan yapldn iddia ederek, Bursa Valiliine dava açt. Göllü, dava dilekçesinde, görevde yükselme ve aylk kazançta etkili olan performan puannn 75 gelmesinde, okul müdürü hakknda önceden ikyette bulunmasnn, tarafna verilen uyarma ve knama cezalarnn açt davalarla idare mahkemelerince iptal edilmi olmasnn etkili olduunu öne sürerek, puanlama ileminin iptalini istedi.

VALLK: TRAZ ETMED

Valilik ise yapt savunmada, Göllünün ald performans deerlendirme notlarna kar tiraz Komisyonuna bile itiraz etmediini; deerlendirmenin ise objektif ve hukuka uygun bir ekilde yapldn ileri sürdü.

BELGES YOK AMA...

Bursa 3. dare Mahkemesi ise verdii kararda, deerlendirme formunda yer alan söz konusu öretmenle ilgili okul müdürünün, Yönetici ve arkadalar ile etkili iletiim kurar, Eitim öretim kalitesini artrmak için kii, kurum ve kurulularla ibirlii yapar, Kurumun çevresel olanaklarn gelitirmek için çalmalar yapar, Eitim öretim kalitesinin artrlmas için projeler üretir veya projelere katlr, Eitim öretimin kalitesinin artrlmasnda yenilikçi bir anlay sergiler gibi kriterlerde, en düük deerlendirme puan olan 0,50 verdii belirtildi. Kararda, idarenin bu deerlendirmeyi hakl klacak bilgi ve belgeleri ise mahkemeye sunamad ifade edildi. Mahkeme, kararnda, Deerlendirme ileminin nesnel, somut ölçme deerlendirme kriterlerine dayanmad ve söz konusu deerlendirmenin bu haliyle objektiflik dayanaklarnn ortaya konulmak suretiyle yapldnn kabulüne olanak bulunamadn kaydederek, ilemin iptal edilmesine karar verdi.

SINAV YAPILAN TÜM BNALARA KAMERA

ÖSYMnin düzenledii snavlarda adaylara yönelik uygulanan yasaklar nedeniyle oluan, adaylarn para karl, telefonlarn, ziynet iyalarn braktklar kiilerin kurduu, emanetçi sektörünün önüne geçilebilmesi için yeni adm atlacak. ÖSYMnin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunduu, 2017de yaplacak yeni projelerin anlatld performans programna göre; snav yaplan tüm binalarn kap giriine, bina snav sorumlusu odasna ve snav salonlarndaki saatlere kamera yerletirilecek. ÖSYM, bu proje için 14 milyon lira harcayacak. Elektronik snav yaplmasna yönelik atlacak admlar kapsamnda oluturulan binalarda adaylarn yanlarnda getirdii eyalar brakabilecei emanet dolaplar oluturacak.

Ana Sayfaya Git