PYD diplomatik maskesi Salih!

PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm, bütün talimatlarını PKK/KCK üst yönetiminden aldı.

Haberler 27.02.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn Suriyedeki kolu PYDnin eski e bakan Salih Müslüm, PKK/KCK üst yönetiminden ald talimatlar dorultusunda PYD/PKKnn uluslararas alanda meruiyet kazanmas için diplomatik maske altnda faaliyetler yürüttü. Müslüm, hem aranan teröristler listesinde yer almas nedeniyle hem de Zeytin Dal Harekatna yönelik kart propaganda amacyla Avrupada sk sk yer deitirdi.

Alnan bilgiye göre, Salih Müslüm, 1951 ylnda Halepin Ayn el-Arap kasabasnda dodu. 1970li yllarda stanbulda yaad ve üniversiteden 1977de mezun oldu.

Suriyede 2003te rejim tarafndan tutuklanan Müslüm, 2010da Iraka kaçrld. Ayn yl PYD/YPGnin bana getirilen ve PKK/KCK eleba Öcalanla da geçmie dayal ilikisi bulunan Müslüm, PKK/KCKnn Suriye uzants olan PYD/YPGnin ilk lideri Fuat Ömer kod adl Barazani Muhammedden sonra örgütün bana geçti. Ebu Velat kod adn kullanan Müslüm, terör örgütü eleba Öcalann Suriyede bulunduu dönemde, terör örgütü faaliyetlerini koordine etti ve Suriyenin istihbarat birimi Muhaberat ile terör örgütü arasndaki temas salad.

Müslüm, PYD/YPGnin sözde lideri olarak görev yapt dönemde bütün talimatlarn PKK/KCK üst yönetiminden ald. Kandildeki üst yönetimi sk sk ziyaret eden Müslüm, PYD/YPGnin uluslararas arenada meruiyet kazanmas için diplomatik maske altnda faaliyetlerini yürüttü.

Müslüm, PYD/YPGnin 28 Eylül 2017deki sözde kongresinde e bakanlk deiikliinin ardndan PKK tarafndan terör örgütünün Suriyedeki sözde cephe yaplanmas Demokratik Toplum Hareketinin (TEV-DEM) sözde d ilikiler sorumlusu olarak görevlendirildi.

Ankara Güvenparkta 13 Mart 2016da yaanan terör saldrs nedeniyle Ankara 4.Ar Ceza Mahkemesi tarafndan farkl suçlardan kamu davas açlan Müslüm hakknda yakalama karar da çkartld. Türk makamlarca nterpole, Müslümün yakalanmas için krmz bülten çkarlmas talebi de iletildi.

Salih Müslüm çileri Bakanlnca bu ay içinde güncellenen aranan teröristler listesinde krmz kategoriye alnd. Müslümün hem bu listede yer almas nedeniyle hem de Türkiyenin yürüttüü Zeytin Dal Harekatna yönelik kart propaganda amacyla Avrupada sürekli yer deitirdii örenildi.

Müslümün daha önce Belçikada görüntülendii, Avrupa Basn Konseyinin konuu olduu ve sonrasnda da ngiltere ve sviçre parlamentolarnda bulunduu belirlendi. Müslümün, Brükselde düzenledii basn toplantsnda Esad Rejiminin Dou Gutada katlettii sivillerin fotoraflarn Türkiyenin Afrinde sivilleri öldürdüü yalanna dayanak göstermesi, bu ülkelerde yürüttüü kara propaganda faaliyetlerinin parças olarak görülüyor.

- PYD, PKKnn Suriye kolu

PYD/YPG, terör örgütü PKK eleba Öcalann mraldan verdii talimatlar ve PKKnn sözde 8. Kongresinde alnan kararlar dorultusunda 17 Ekim 2003te kuruldu.

Suriyedeki çatmalar 2011 ylnda baladnda, PKKnn üst düzey kadrolarnda yer alan birçok isim Kandilden ayrlarak PYDyi yönetmek amacyla Suriyeye döndü.

PYD/YPG, PKK/KCKnn Suriyedeki kolu olarak, örgüt ile ayn tekilat yaps, yönetici kademesi, taktik, askeri yaplanma, propaganda araçlar, finans kaynaklar ve eitim kamplarn paylayor.

Bölücü terör örgütü PKKnn Suriye uzants PYDnin e bakanln 2010-2017 yllar arasnda yapan Müslüm, verdii mülakatlarda sk sk Suriyedeki Kürtlerin sorunlarna en iyi çözümü sunduu için Öcalann felsefesini ve ideolojisini uyguladklarn anlatt. Müslüm, PYDli teröristlerin PKKya ait Gare kampnda eitildiklerini ve kendisinin de bir dönem bu kampta bulunduunu dile getirdi.

Bu organik ve yönetimsel ilikiyi belirten birçok kant da bulunuyor. Terör örgütleri PKK ve PYDnin tüzüklerindeki benzerlikler, sözde üst düzey örgüt üyelerinin açklamalarnda PKK/PYD birlikteliine vurgu yapmas, yakalanan örgüt mensuplarnn ifadelerinde iki terör örgütünün balantsn dile getirmesi bu ba gözler önüne seriyor.

- Ayn isimler her iki terör örgütü içinde de yer alyor

PYDnin silahl kanad olarak 2012den itibaren terörist faaliyetlerde bulunan YPG, PKKnn silahl kanad olan Halk Savunma Güçlerine (HPG) benzer bir ekilde yapland.

Her iki yap içinde de görev alan ayn isimlerin varl, PKK ile PYDnin ayr bir örgüt olmadn, PYDnin PKK tarafndan yönetildiini doruluyor.

PKKya 1990da katlm ve bu örgütün silahl kanad olan HPGye 2009dan beri komutanlk yapan Sofi Nurettin kod adl Nureddin el Muhammedin Kandilden YPGyi yönettii, 2013te KCK Yürütme Konseyi üyesi seçilen Halide kod adl Hanife Hüseyinin Suriyede hem TEV-DEMde görev ald, 1990l yllarn banda PKKya katlan Dilan Rihan kod adl Asya Abdullah ile gençliinden beri PKK üyesi olan Salih Müslümün bir dönem PYD E Bakanl yaptklar biliniyor.

PKK yanls medya kurulularnn yaynlar ile PYDnin etkinliklerinde kullanlan PKKnn sözde bayraklar, terör örgütü PKK eleba Öcalann afileri de iki örgüt arasndaki ilikiyi aça çkaryor.

- Organik ilikiyi ABD de kabul ediyor

Salih Müslümün bir dönem sözde yöneticiliini yapt PYDnin, terör örgütü PKK/KCKnn Suriye kolu olduuna dair tespitler birçok ülkenin istihbarat ve güvenlik tekilatlarnca da kabul gördü. Uluslararas birçok kurulu tarafndan yaynlanan rapor, makale ve aratrmalarda söz konusu organik iliki ortaya kondu.

ABDnin merkezi haber alma örgütü CIAin resmi internet sitesinde PYD/YPG, PKK/KCKnn Suriye uzants olarak yer alyor. Söz konusu istihbarat servisinin ülke incelemelerinde PYD/YPG, Suriyede faaliyet gösteren yabanc kaynakl terör örgütü olarak belirtiliyor. Söz konusu sitede, PYDnin eski lideri Salih Müslüm hakknda, PKK/KCKnn Suriyedeki temsilcisi olarak bahsediliyor.

- PKK-PYD/YPG Suriyede insan haklarn ihlal ediyor

PYD/YPG, Suriyenin kuzeyinde igal ettii bölgelerde bask yapt halk göçe zorluyor. Bask ve ikence yapt yüzlerce sivili yerinden eden terör örgütünün bu hak ihlalleri uluslararas insan haklar kurumlar tarafndan gözlendi ve bu eylemler raporlara yansd.

Örnein Suriye nsan Haklar Örgütü (SNHR) tarafndan Ocak 2016da yaynlanan raporda, PYD/YPGnin, kontrolündeki bölgelerde etnik temizlikten keyfi tutuklamaya, zorla askere almaktan göç ettirmeye kadar pek çok insan haklar ihlali gerçekletirdii tespit edildi.

Öte yandan, terör örgütünün polis tekilat olarak adlandrd Asayi tarafndan yaplan ihlaller de insan haklar izleme örgütlerinin raporlarnda kendine yer buldu. Bu kapsamda alkonulan ahslarn tutulduklar srada ikence ve kötü muameleye maruz kald, birçounun bu srada hayatn kaybettii tespit edildi.

Bunlara ilaveten, terör örgütü PYD/YPG, Suriyede ele geçirdii bölgelerdeki hakimiyetini korumak, kendisine kar çkan halk sindirmek ve eleman kazanmak maksadyla kadnlara ve çocuklara kar iddete skça bavuruyor.

- PKK-PYD/YPGnin dier terör örgütleri ile i birlii

PKK ile organik ba ve bölgedeki insan haklar ihlallerinin yan sra terör örgütü PYD/YPG, dier örgütler ile i birlii yapmaktan da geri durmuyor. Terör örgütü PYD/YPGnin Rakka ehrini ele geçirmesi srasnda DEA terör örgütü ile yapt anlama gerei DEA mensuplarnn kentten otobüslerle çkarlmasna ait görüntüler PYD/YPG ile DEA terör örgütleri arasndaki ilikiye dair en somut örnek oldu.

Türkiyeye 15 Kasm 2017de teslim olan ve akabinde ngiliz Times gazetesine röportaj veren SDG sözcüsü Talal Silo, SDGnin, Rakkadan önce ayn anlamay Menbiçte de yaptn ifade etti. Silo, PYD/YPGlilerin Menbiçi terk eden DEAllara kendi kontrolündeki topraklardan serbestçe geçebilmeleri için 200 dolardan balayan seyahat belgesi sattn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git