PYD’nin tedirginliği!

ABD'nin bugüne kadar IŞİD'le mücadelede destek verdiği PYD, Cerablus operasyonunda devre dışı kaldı. ABD'nin Türkiye'yi desteklemesi PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yi tedirgin etti.

Haberler 25.08.2016 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin bugüne kadar IŞİDle mücadelede destek verdiği PYD, Cerablus operasyonunda devre dışı kaldı. ABDnin Türkiyeyi desteklemesi PKKnın Suriyedeki uzantısı PYDyi tedirgin etti.

Sınırdan IŞİDi temizlemek için Türk ordusu operasyon başlattı. Sabaha karşı başlayan operasyonun ilerleyen saatlerinde Türk tankları da Suriye topraklarına girdi. TSK, operasyonun ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçleriyle ortak yürütüldüğünü duyurdu. Operasyona, koalisyon içinde yer alan Amerikan uçakları da hava koruma desteği veriyor.

Erdoğan, operasyon için DAEŞ ve PYD gibi terör örgütlerine yönelik dedi, Suriyenin toprak bütünlüğünün korunacağını söyledi.

Bugüne kadar Suriye sahasında IŞİDle mücadelede PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) kara gücü olarak kullanan ve yoğun hava desteği veren ABD, SDGnin birçok bölgeyi kontrol altına almasına yardımcı oldu. PKKnın Suriye kolu PYDyi terör örgütü olarak gören Türkiye, bu duruma açıkça tepki gösterdi, iki ülke arasındaki iliişkiler gerildi. Son olarak Türkiye sınırının yaklaşık 20 kilometre güneyindeki Mumbuç da SDGnin kontrolüne girdi.

Mumbuçun ardından ABDnin Cerablus operasyonunda muhaliflere verdiği destek, ilçeyi kendileri de hedeflerinin arasına koyduğu için PYDyi tedirgin etti. SDG öncülüğünde kurulan Cerablus Askeri Konseyi, şu an için devre dışı kaldı. Operasyon hazırlığı sebebiyle kurulan Cerablus Askeri Konseyine ABD, Mumbuç Askeri Konseyine verdiği desteği zaten vermemişti. PYD lideri Salih Müslim de operasyonla ilgili Twitter hesabında Türkiye, Suriye bataklığında çok şey kaybedecek diye yazdı.

PYDnin tedirginliğinin asıl sebebi, ABDnin de destek verdiği Cerablus harektının devamının gelmesi ihtimli.

Mumbuçtaki PYD kaynakları, Türkiyenin asıl hedefinin PYDyi durdurmak olduğunu düşünüyor. Kaynaklara göre Cerablus operasyonu, uzun süre önce ABD ile Türkiye arasında varılan Mare-Cerablus hattı üzerindeki uzlaşmanın sonucu olarak başlatıldı. Türkiye ile uzlaşması sonrası Cerablusta devre dışı kalmış olmaları, PYDyi ciddi anlamda endişelendirdi.

PYDli kaynaklar, Sadece Cerablusla sınırlı kalacak ve haberimiz olan bu operasyon, ABD ile ilişkimizde bir sorun teşkil etmez. Ancak kaygımız, Türkiyenin Cerablus sonrası güneye doğru ilerleme, PYDyi bölgeden çıkarma hedefleri. Biz buna karşı direniş gösteririz. ABD ile Hasekede temasa devam ediyoruz dedi.

Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmad, Hawar Haber Ajansına, Türkiyenin operasyonunun Cerablus ile sınırlı kalmayacağı konusunda uluslararası güçleri uyarıyorum dedi. Açıklamasında, ABD desteğine değinmekten kaçınan Ahmad, Türkiyenin Cerablusa yönelik operasyonunun Türkiye-İran-Suriye rejimi görüşmelerinin sonucunda gelmiş olabileceğini iddia etti.

ABDnin Mumbuçta SDGye verdiği desteğin kesilmediğini ve bu konuda bir kaygılarının olmadığını söyleyen PYD kaynaklarına göre, kendilerinin bir sonraki hedefi batıdaki El Bab. Ancak, Cerablusu izlemeye devam edeceklerini, ÖSOnun IŞİD karşısında başarısız kaldığı noktada devreye girebileceklerini belirtiyorlar. Türkiyenin Cerablus operasyonuna ve ABDnin bu konuda kendilerine destek vermemesine rağmen, Cerablus hedefinden vazgeçmiş değiller.

PYD kaynakları, Mumbuçta ABD desteğinin devam ettiğini söylüyorlar ancak Ankara, Mumbuç operasyonu sonrası PYD unsurlarının şehirden çıkması konusunda ABDnin verdiği sözü hatırlattı. Operasyonun başlamasının ardından basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı çavuşoğlu, YPG Fıratın doğusuna geçmezse gereken cevabı veririz dedi.

Aynı gün Ankaraya resmi ziyarette bulunan Biden da, Başbakan Yıldırımla düzenlediği ortak basın toplantısında, YPG, nehrin doğusuna geri dönmelidir, aksi takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir dedi. Pentagon ise bir gün önce yaptığı açıklamada, Mumbucun tamamen güven altına alınması işleminin zaman alacağını belirtmişti.

Amerikan diplomatik kaynakları, sahada IŞİDle savaşan güçlere desteğin devam edeceğini, isimlerin değil hangi bölgede kimin daha etkili olduğunun önemli olduğunu söyledi. Bizim için ön planda IŞİDle mücadele yer alıyor dedi.

Suriyeli muhaliflerin siyasi kanadından, Türk ve Amerikalı yetkililerle görüşmelerde bulunmuş bir kaynak da, Cerablus operasyonu için uzun süre önce uzlaşıldığı, ABDnin kısıtlı destek vereceği, Rusya ile Türkiyenin normalleşmesinin ardından operasyonun başladığını söyledi.

ABDnin Cerablus operasyonunda PYDnin silahlı kanadı YPGyi Türkiyenin isteğiyle tamamen devre dışı bıraktığını belirten muhalif kaynak, Mumbuc ve Hasekedeki işbirliğinin ise aynı şekilde devam ettiğini söyledi. Ancak YPG, Carablus planlarını hiçbir zaman unutmayacak, muhalifleri burada hep izleyecek. Fakat Türkiye ve ABDnin desteği sürdükçe ÖSOnun başarısız olacağını düşünmüyorum dedi.

Mumbuc operasyonunun sonuna yaklaşırken Al Jazeeraya konuşan PYD kaynakları, aslında Cerablusa ilerlemek istediklerini ancak Türkiyenin itirazı sebebiyle ABDnin bu planı desteklemediğini, hedeflerini El Baba çevirdiklerini söylemişti.

Operasyon başlamadan önce 19 Mayısta ABD Başkanı Obama Erdoğanı aramış, operasyon üzerine bir saati aşkın telefonda konuşmuşlardı. Görüşmenin ardından Al Jazeeranin sorularını yanıtlayan ancak isminin verilmesini istemeyen üst düzey bir Türk yetkili, [Mumbucda] Tamamen SDGsiz bir plandan bahsetmek mümkün değil ama Türkiye sınırında istediğimiz tabloyu göreceğiz. Muhaliflere yeniden ciddi bir yardımın gelmesi söz konusu olabilir demişti.

Ana Sayfaya Git