Raci Bilici'ye verilen 6 yıl 3 aylık hapse mahkeme başkanı şerh düştü

İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Raci Bilici'ye “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının İstinaf’ta bozulması üzerine yeniden görülen davada, yerel mahkeme kararında direndi. Mahkeme başkanı karara, "deliller örgüt üyeliği suçlaması için yeterli değil" şerhi düştü.

Haberler 18.09.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik soruturma kapsamnda hakknda dava açlan nsan Haklar Dernei (HD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve dernei Diyarbakr ubesi eski Bakan Raci Biliciye örgüt üyelii iddiasyla verilen 6 yl 3 ay hapis cezasnn stinaf Mahkemesince bozulmas üzerine dava yeniden görüldü.

Diyarbakr Bölge Adliyesi 2nci Ceza Dairesi, 21 Aralk 2020 tarihinde inceledii dosyada Bilicinin DTK içerisinde herhangi bir üyeliinin bulunmad, HD Diyarbakr ube Bakan olarak katld programlarda konuma yapmas eklinde gerçekleen sivil toplum örgütü faaliyeti olarak ortaya konan eylem ve faaliyetlerinin örgütsel amaçla gerçekletiine dair delillerin ortaya çkarlmakszn, katld yasad eylem olup olmad ve kod ad kullanp kullanmad hususunda gerekli aratrmalar yaplmadan hüküm kurulmasnn yasaya aykr olmas nedeniyle karar bozdu.

CEZA STEMYLE MÜTALAA

stinaf Mahkemesinin bozma kararnn ardndan dava Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde dün görüldü.

Cumhuriyet Savcs, durumada Bilicinin Kürdistann bir nevi kurucu meclisi olarak kabul edilen DTK içerisinde üye olarak aktif ekilde bulunduunu, örgütün hiyerarisi içinde bulunduunu, örgütün gayesi dorultusunda bilerek isteyerek süreklilik, çeitlilik ve younluk arz eden eylemlerde bulunduunu, bu ekilde üzerine atl suçu ilediini savunarak, örgüt üyesi olmak iddiasyla cezalandrlmasn istedi.

BERAAT TALEB

Raci Bilici ise yapt savunmada herhangi bir illegal yap ile balantsnn olmadn belirterek, beraatn talep etti. Avukat ise, stinaf Mahkemesinin bozma kararn öne sürerek, mütalaa ile karar arasnda çeliki olduunu iddia etti. Bilicinin avukat, Mütalaa cezalandrma gerekçesini üyelik olarak göstermektedir. Müvekkilimin DTK ile balants yoktur diyerek, beraat talebinde bulundu.

MAHKEME BAKANI DA NANMADI

Mahkeme heyeti, oy çokluu ile Biliciye örgüt üyelii suçlamasyla 6 yl 3 ay hapis cezas verdi. Mahkeme bakan ise aleyhe oy kullanarak, karara erh koydu. Mahkeme bakan, erhinde u ifadelere yer verdi: Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin 2020/768 esas, 2020/1207 karar sayl lamnda belirtildii üzere sann DTK içerisinde ebakanlk ve genel kurul, daimi meclis, bakanlk divan ve komisyonlarnda üyelik veya delegasyon olarak yer alma eklinde veya delegasyon olarak yer alma eklinde herhangi bir görevi bulunmad, HD Diyarbakr ube Bakanl sfatyla konferansta moderatörlük görevi yapm olmas, bozma sonras celb edilen evrak içeriklerine göre dava tarihinden sonra 1 adet basn açklamasna katlm, fiili bir eyleme dönümeyen iletiim tespiti içeriklerinin bal bana Silahl Terör Örgütü Üyeliinde belirtilen çeitlilik, süreklilik, younluk içermedii bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanununun 223/2-e maddesi gereince beraat yönünde karar verilmesi kanaatiyle sayn çounluun kararna katlmyorum.

Ana Sayfaya Git