Ramazan için ucuz et desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyuna duyurduğu ve dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında, Et ve Süt Kurumu tarafından ramazan süresince kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığırlar için yetiştiricilere hayvan başına 2 bin 500 lira destekleme ödemesi yapılacak

Haberler 14.04.2022 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tüketicilere ucuz et salanmas, besici ve tüketicinin korunmas, piyasada oluan fiyat dalgalanmalarnn önlenmesi amacyla Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafndan ramazan ay süresince kesimi ve sat yaplan veya yaptrlan sr bana yetitiricilere 2 bin 500 lira destekleme ödemesinde bulunulacak.

Et Piyasasnn Düzenlenmesine likin Cumhurbakan Karar, Resmi Gazetede yaymlanarak, 2 Nisandan geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Karar, hayvanclk faaliyetlerinin sürdürülebilirliine katk salamak, besiciyi ve tüketiciyi korumak, piyasada oluan fiyat dalgalanmalarn önlemek ve kamu yarar kapsamnda ramazan ayna yönelik krmz et piyasasnn düzenlenmesi amacyla hazrland.

Buna göre, krmz et fiyatlarndaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasn önlemek amacyla 2 Nisan-1 Mays dönemini kapsayan ramazan aynda ESK tarafndan kesimi ve sat yaplan/yaptrlan sr bana yetitiricilere 2 bin 500 lira ödenecek. Ödemeler, ESK tarafndan hazrlanacak icmal karlnda gerçekletirilecek.

Srlarn kesimi ve sat, ESK tarafndan belirlenecek kriterler çerçevesinde yaplacak ve yaptrlacak.

Kesimi yaplan hayvanlarn ve yetitirici bilgilerinin yer ald slak imzal ve onayl icmal, ESK tarafndan hazrlanacak ve Tarm ve Orman Bakanlnn Hayvanclk Genel Müdürlüüne (HAYGEM) gönderilecek. Hazrlanan icmallerde yer alan bilgilerin doruluundan ESK sorumlu olacak.

HAYGEM, ESKden gelen icmali, kesilen hayvan says ve destekleme tutar açsndan kontrol ederek bütçe imkanlar çerçevesinde Ziraat Bankas araclyla yetitiricilerin hesabna aktaracak.

Karar kapsamnda yaplacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarm ve Orman Bakanlnn 2022 yl tarmsal destekleme bütçesinden ayrlacak.

- Ramazanda ucuz et imkan

Yetitiricilere konuya ilikin destekleme ödemeleri, icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankasna iletilmesiyle Tarm ve Orman Bakanlnca gerekli kaynan bankaya aktarlmasndan sonra yaplacak.

Ödenen tutarn yüzde 0,2si komisyon olarak Ziraat Bankasna ayrca ödenecek.

Karar kapsamnda yaplan destekleme ödemeleri, kamu kayna niteliinde olduundan hak edi sahibinin hesabna aktarlmadan önce haciz, icra ve temlik ilemlerine konu edilemeyecek.

Karar hükümlerinin yürütmesi Tarm ve Orman Bakanl sorumluluunda olacak.

- Cumhurbakan Erdoan duyurmutu

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, krmz et piyasasnda frsatçl ve fiyat artlarn önlemek, ramazanda evlere ucuz et girmesini salamak amacyla baz admlar atlacan açklamt. Elinde kesimlik hayvan olanlardan bunlarn satn alnmasyla ucuza et satnn yaplacan belirten Erdoan, Ramazan aynda istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandamza Et Süt Kurumunda eti, kymay, kuban verelim. ifadesini kullanm, Tarm ve Orman Bakan Vahit Kiriciye de gerekli çalmalar için talimat vermiti.

Ana Sayfaya Git