Rant, yolsuzluk, şantaj

Belediyenin şantajla çalkalandığı bir dönemde görevden alınan Diyarbakır valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili kayyım Münir Karaloğlu, sloganını "başım gözüm üstüne ve Keremke” olarak belirlediği belediye, son dönemlerde skandal olaylarla gündem oldu.

Haberler 13.05.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mülkiye Bamüfettii olarak merkeze çekilen Diyarbakr Valisi ve Kayym Münir Karalolu, 10 Haziran 2020de Diyarbakra atand. Karalolunun kayym olarak Diyarbakrda görev yapt süre içerisinde Büyükehir Belediyesi, skça yolsuzluk, usulsüzlük, keyfi uygulamalar ile yargya tanan bir çok hukuk d dosyayla anld. thal bürokrat, üçlü maa alma ve daire müdürlerinin kavgalar, yumruklama ile son olarak iki kiinin tutuklanmasyla son bulan, antaj olay. Karalolu, Erbil Valisinin kendisini ziyaret ettii esnasnda üzerinde Kürdistan yazl tantm klibini hediye olarak aldna ilikin resim, hayli gündem olmutu.

VANDA GÖREV YAPARKEN

1964 ylnda Rize çayeli Kaptanpaada doan Karalaolu, ortaokul ve lise tahsilini Rize mam Hatip Lisesinde tamamlad. 1989 ylnda stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Karalolu, avukatlk stajnn ardndan 1990 ylnda kaymakam aday olarak meslee balad. 1996-2002 yllar arasnda Urfa-Harran, Yozgat-çekerek, Tokat-Readiyede kaymakamlk yapan Karalolu, AKPnin iktidara geldii 2002den sonra yldz parlad. Krklareli Vali Yardmclnn ardndan 2003-2004 yllar arasnda çileri Bakanl Hukuk Müaviri (Babakan Danman) oldu. 10 Haziran 2004 Kocaeli Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Karalolu, bu görevi srasnda belediye içilerinin sendikal örgütlenmesini engellemesiyle gündeme geldi.

Karalolunun Türk-e bal Belediye- Sendikasndan, Hak-e bal Hizmet-e geçmeleri yönünde bask uygulayp, yldrma politikas izledii belediye içileri, 2009 ylnda Vana vali olarak atannca arkasndan teneke çalp, onu kent meydannda helva datarak uurlamalaryla gündem oldular.

DYARBAKIRDAK TUTUMLARI

10 Haziran 2020de Diyarbakra atanan Karalolunun yönetiminde yer alan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi bir çok yolsuzluk ve usulsüzlükle anlmaya baland. Karalolunun asimilasyon politikasn yansra,. belediyenin slogann Bam gözüm üstüne, Keremke olarak belirlemesiyle de çelikiler içerdi.

ç SENDKASINA GEçLER

Karalolu, bask, mobbing ve KHKyle ihraç tehditleriyle belediye çalanlarna sendika deitirti. HDP döneminde yüzde 2 üyeye sahip olan Belediye ve Özel dare çalanlar Birlii Sendikas (BEM-BR-SEN), Karalolu döneminde belediyede salt üye çounluuna ulatn ve muhatap yetkili sendika olduunu duyurdu. TÜM BEL-SEN Diyarbakr ube Ebakanlar Mehmet Candar ve Nihal Yankn da aralarnda olduu çok sayda kii ihraç edilerek, en az 84 belediye içisinin iine son verildi.

DIARIDAN GETRLEN MÜDÜRLER

Karalolu, belediye ve baz kamu kurulularnn yönetimlerinde sk sk deiiklie gitti. Karalolu merkeze çekilen dönemin Diyarbakr Valisi Kayym Hasan Basri Güzeloludan sonra, kendi kadrosunu oluturmaya balad. lk olarak Genel Sekreter Yardmcl ile birlikte 8 daire bakann deitirdi. Karalolu, daha sonra da Antalya, Ordu, Kocaeli, Adana ve Sakarya gibi kentlerden çok sayda kiiyi belediyenin farkl daire bakanlna ve birim müdürlüklerinin bana getirdi.

Karalolu, DBB Gençlik ve Spor Daire Bakanlna, daha önce Kocaeli Büyükehir Belediyesinde birlikte çalt Mehmet Keseni getirdi. lim Yayma Cemiyeti Üsküdar ube Bakanl yapan isimlerden Ali çeliki de Kültür ve Sosyal Daire Bakanlna getirmiti.

KURUCUSU OLDUU SENDKAYA ÜYELK

Karalolu, büyükehir belediyesi, bal kurulular ile irketlerini de kurucusu olduu Kocaeli merkezli Yerel Yönetimler Kamu verenleri Sendikasna (YERELSEN) üye yapt.

KARPUZ çNDEK çOCUK HEYKEL

Karalolunun altnda imza att ve tepkilere neden olan ilerin banda ise, Diyarbakr Havaliman mevkiinde bulunan Yonca Kavana diktii heykeller oldu. Karalolu, karpuz içerisinde yer alan çocuk ve kadayf tepsisi tayan kii heykellerini, kent sakinlerinin tepkisi üzerine kaldrd. Alandaki peyzaj çalmalaryla birlikte 4 milyon 412 bin TLye mal edilen heykellerin yerine koyun otlatan çoban ve bir demirciyi resmeden heykeller dikildi.

MÜDÜRLERN KAVGAYA TUTUMASI

Karalolu talimatyla belediyede görev yapan müdürlüklerin çou deitirildi ve bunlardan yüzde 80i ehir dndan getirilen isimlerden olutu. Belediyede farkl dairelerin bana Kocaeli ve Ordudan getirilen Ahmet Özkaraaslan ile Sedat pek bu süreçte rant kavgasna tututu. Özkaraaslan ile pek, personel almlarnda yaadklar anlamazlk üzerine fiziki kavgaya tututu. 2 isim daha sonra görevden el çektirildi.

ANTAJ SKANDALDA TUTUKLAMA

Ad yolsuzluklarla anlan ve Vali Hasan Basri Güzelolu tarafndan görevden alnan ve Karalolunun göreve gelmesiyle yeniden DBB Genel Sekreter Yardmcl görevine getirilen Ercan Bircan ise, DBB Gençlik ve Spor Daire Bakan Mehmet Kesenin yapt ikayet üzerine tutukland. Tutuklama gerekçesinde, Kesene ait uygunsuz görüntüleri paylamakla antaj yapt iddialar yer ald.

antaj skandalyla ilgili soruturma devam ederken, bir süredir izinde olan Mehmet Kesenin görevine de birkaç gün önce yine kayym Karalolu tarafndan son verildi. Kesenin Kocaelindeki görevine geri döndüü örenildi.

THAL MÜDÜRLERE çFTE MAA

Kayymn ithal ettii bürokratlar, kente gelmeden önceki görevlerinde 5 ile 7 bin aras deien ücret alrken, belediyede atandktan sonra 26 bin 500 TL ücretle çaltklar da bu süreçte ortaya çkp, tartma konusu olmutu.

HALELER YANDAA VERD

Karalolu, ithal müdürleri kente getirmenin yan sra ihaleleri de kent dndaki irketlere vermesiyle gündem oldu. Kentte ayn ii yapacak onlarca irket olmasna ramen maliyeti özellikle hizmet alm ileri, pazarlk usulüyle Bolu ve Kocaeli merkezli irketlere verdii için eletirilere konu edildi.

ATIK TESS VE LOJSTK MERKEZ

Karalolu döneminde aibe yaplan ihaleler arasnda iki büyük ihale de bulunuyor. Yap-let ve Devret Modeliyle tek bir firmaya verilen ve 20 milyon lira deerinde olduu ifade edilen Entegre Kat Atk Tesisi yapm ihalesi, soruturmalk oldu. Yolsuzluk yapld ve ihalede rekabet ortamnn yaratlmad, bir baka firmann da ikayet etmesi üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl soruturma baatt. Soruturma kapsamnda Büyükehir belediyesi Genel Sekreteri bata olmak üzere bir çok yetkilinin ifadesine bavuruldu.

8 ARAç GER çEKLD

haleye fesat kart ve yolsuzluk yapld yönündeki soruturmann balatlmas üzerine Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ve Valilik tarafndan, Diyarbakr Cumhuriyet basavclna tahsis edilen 8 araç, geri çekildi. Açlan soruturmaya misilleme yapan Büyükehir belediyesinin bu tavr üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Adalet Bakanlndan izin alarak, araç kiralama hizmetinde bulundu.

LOJSTK MERKEZ DE TEK KYE

Diyarbakr için büyük öneme sahip olan Lojistik Merkezinin yapm ihalesi de, Karalolu tarafndan imza altna alnd. Tek bir firmann katlm gösterdii ihalenin söz konusu firmaya verilmesi Diyarbakrdaki sanayici ve yatrmc kesimde, tepkiye yol açarken, aras takasna gidilmesinde hukuku sorun olduu ifade edildi.

Ana Sayfaya Git