Raporlar çelişkili!

Deprem sonrası binalarda başlatılan hasar tespitleri çelişkiler yumağına döndü. Bir haftada 3 farklı rapor kafalarda soru işareti yaratırken, tepkiler de arttı.

Haberler 28.02.2023 - 00:53 Son Güncelleme : 27.02.2023 - 23:53

Diyarbakırda önce az hasarlı denilerek oturulmasına izin verilen bina ikinci kontrolde orta hasarlı denilerek güçlendirme yapılması istendi. Kolonların ve kirişlerin patlaması üzerine yeniden inceleme yapan hasar tespit komisyonu bu kez, Ağır hasarlı, oturulamaz raporu verdi.

Diyarbakırın Yenişehir ilçesinin Ofis semti İstasyon Caddesindeki 8 katlı 32 daireli Elif Apartmanına deprem sonrası giden çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün görevlendirdiği hasar tespit komisyonundaki inşaat mühendisleri, binanın bodrum katındaki kolon ve kirişler ile binanın giriş katını inceledi. Ancak deprem nedeniyle kapalı olan dükknlarda herhangi bir inceleme yapmadı.

Ekipler daha sonra Az hasarlıdır. Oturulmasında herhangi bir sakınca yoktur diyerek tuttukları raporu sisteme aktardı. Rahat bir nefes alan depremzedelerin bu sevinci kursağında kaldı. Bazı kat malikleri evlerine döndü ancak sevinçleri uzun sürmedi. Ev sahipleri, binanın taşıyıcı kolon ve kirişlerinde çatırdama sesleri geldiğini, evlerdeki bazı duvarlarda kırık ve yarıklar oluştuğunu görünce yeniden inceleme yapılması için hasar tespit komisyonuna ikinci kez başvuruda bulundu.

İKİNCİ İNCELEMEDE ORTA HASARLI DEDİLER

Binanın içinde ve bodrum katlarında yeniden inceleme yapan ve kolonları inceleyen hasar tespit komisyonu bu kez aynı bina için Orta hasarlıdır. Güçlendirme şart diyerek sisteme bu kez Orta hasarlıdır kaydı girdi.

DÜKKNLAR AçILINCA KORKUNç MANZARA ORTAYA çIKTI

Deprem nedeniyle işyerlerini açmayan dükkn sahipleri deprem sonrasında dükknlarını açınca korkunç manzara ortaya çıktı. Dükkn içindeki kolon ve kirişlerin patladığını, betonların un ufak olup döküldüğünü ve paslı demirlerin açığa çıktığını gören, işyeri sahipleri dükknlarını acil olarak tahliye etti.

DÜKKNLARA BAKMADAN RAPOR HAZIRLADILAR

Bu durum üzerine bina sakinleri yeniden çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurdu. Yapılan iki keşif sırasında dükknların kapalı olduğunu, ancak dükknlardaki kolon ve kiriş patlamaları nedeniyle üçüncü kez inceleme yapılması talebinde bulundu.

AĞIR HASARLI DENİLEREK MÜHÜRLENDİ GİRİŞLER YASAKLANDI

Yeniden binaya giden ekipler bu kez dükknlarda inceleme yaptıktan sonra binaya Ağır hasarlıdır. Oturulması sakıncalıdır dedi ve sisteme bu kez Ağır hasarlı olarak giriş yapıldı. Bunu duyan bina sakinleri apar topar evlerini taşıyarak binayı tahliye etti. Bina yüksek çökme riski taşıdığı için önce güvenlik şeridiyle kapatıldı, ardından da kapısı mühürlenerek giriş ve çıkışlar yasaklandı. Depremzede kat malikleri acil ve plansız bir şekilde taşındıkları için bir kez daha mağdur oldu. Kimi eşyalarını kiraladıkları bodrum katlara yerleştirip akrabalarının yanına yerleşirken, kimi de sokak aralarında kirası ucuz olan depo tarzı dükknları kiralayarak eşyalarını buraya bırakıp çadıra yerleşmek zorunda kaldı.

MÜTEAHHİT BİZE BOŞALTIRSANIZ İYİ EDERSİNİZ DEDİ

Bina sakinleri, binanın müteahhidinin de depremden önce kendileriyle aynı binada oturduğunu, ancak az hasarlı olarak verilen ilk rapora rağmen müteahhidin kendi evini boşalttığını belirterek, kendilerine Beni dinlerseniz, siz de oturmayın. çıkarsanız iyi edersin, ne olur, ne olmaz dediklerini ifade ettiler.

Depremzede aileler, üç farklı komisyonun binada inceleme yaptığını ve her birinin kendilerine farklı raporlar verdiğini, bu durumun il genelinde de yaygın olması nedeniyle binlerce kişinin raporlara itirazda bulunduklarını belirttiler. Aileler, Az hasarlı dedikleri, biz de hasar yok niye hasar verdiniz diye itiraz ediyor. Orta olanlar bizim hasarımız ağır diyor. Bazıları da az hasarlıdır oturabiliriz diyor. Bu işin içinden nasıl çıkacağız bilmiyoruz diye tepki gösterdiler.

Diyarbakır çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün az, orta ve ağır hasarlı binaların tespiti için başlattığı çalışmalar sürüyor. Kayıtlara göre 54 bin 487 hasarsız, 20 bin 242 az hasarlı, 1837 orta hasarlı, 1737 bina ağır hasarlı olarak geçiyor. Acil yıkılacak bina sayısı ise 74.

100 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI

AKP MKYK üyesi Alaatin Parlak, Diyarbakırda 23 bin ailenin evsiz kaldığını belirterek, Evi orta hasar gören vatandaşlara tedbir amaçlı evlerine girmemeleri gerektiğini söylüyoruz. Şu anda yaklaşık 100 bin kişi evsiz kaldı ya da evlerine giremiyor. Hasar tespit çalışmalarıyla ilgili listeler asıldıktan sonra vatandaşların buna itiraz etme hakkı bulunuyor diye konuştu.

5 bin 500 kişinin KYK yurtlarında kaldığını anlatan Parlak, daha önce 9 ayrı noktada kurulan çadırları Silvan Köprüsü yakınında tek bir alanda toplandığını ve burda 2 bin 200 kişinin barındığını söyledi. Parlak, Elazığ yolunda ise 700 konteynerden oluşan bir konteyner kent kuruluyor. Daha sonra buradaki konteyner sayısını bin 200e çıkaracağız dedi.

Vatandaşların, hasarlı evlerinden değerli eşyalarını almaları için bir formül arandığını belirten Parlak, Bunlar uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Gerekirse bu evlerde uzmanlar tarafından yeniden çalışma yapılarak bunun mümkün olup olmadığı araştırılacaktır diye konuştu.

Ana Sayfaya Git