Referandum Yapılacak!

Kürdistan Yüksek Konseyi kararını verdi; referandum 25 Eylül'de yapılacak.

Haberler 18.09.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Referandum Yüksek Konseyi, 25 Eylülde yaplmas planlanan referandumun ertelenmesine ilikin önerileri gözden geçirmek üzere dün toplant. Mesut Barzani bakanlnda yaplan toplantda bamszlk referandumunun 25 Eylülde yaplmasna karar verildi.

Konsey toplantsnda referandumun ertelenmesi önerisinin reddedildii belirtilirken, referandumun ertelenmesine ilikin Kürdistan Bölgesel Yöneimine sunulacak önerilerin deerlendirilecei, ancak bu önerilerin referandumdan daha ileri düzeyde olmas gerektii kaydedildi.

Bu arada Referandum Yüksek Konseyinin referandum ile ilgili görümeler yapmas için 19 Eylül günü Badata bir heyet göndermesi de karar altna alnd. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakan Mesut Barzani, 14 Eylül günü Amerika Birleik Devletleri, ngiltere ve Birlemi Milletler temsilcileri ile görümü, toplantda Barzaniye referandumu ertelemelerine karlk baz önerilerde bulunulmutu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Referandum Heyetince, 25 Eylülde yaplacak referandum hazrlklarnn devam edecei bildirildi.

IKBY Bakan Mesut Barzani bakanlnda bir araya gelen Yüksek Referandum Heyeti, Erbilin Salahaddin kasabasnda ABD, Birlemi Milletler ve ngilterenin referandumun iptali için teklif edilen alternatifi ele ald.

Basna kapal gerçekletirilen toplantdan sonra heyet tarafndan yaplan yazl açklamada unlar kaydedildi:

(Referanduma karlk) sunulan teklifin içerisinde halkmzn taleplerini karlayacak düzeyde garanti sunulmamtr, bu yüzden referandum sürecine devam edilecektir. Ayn zamanda halkmzn kaderini tayin edecek haklarn elde edilmesi için yapc bir ruhla, uluslararas toplumun tüm taraflar ve ülkeleriyle diyalog içerisinde kalacaz.

- IKBYnin tek tarafl referandum karar

IKBY Bakan Mesut Barzani, 7 Haziran tarihinde baz siyasi partilerle yapt toplant sonras 25 Eylülde referandum yaplacan duyurmu, bunun Kerkük gibi statüsü tartmal bölgelerde de gerçekleeceini bildirmiti.

Irak merkezi hükümetiyle bata bütçe olmak üzere birçok sorun yaayan Erbil yönetimi, Haziran 2014te terör örgütü DEA ile mücadeleye kar halk koruma bahanesiyle girdii Arap ve Türkmenlerin youn yaad tartmal bölgelerde de referandum plann uygulamaya koymay hedefliyor.

Referandum kararna, Irak merkezi hükümeti, tartmal bölgelerde yaayan Türkmen ve Araplar, ABD, Birlemi Milletler, ngiltere, Türkiye ve ran kar çkp iptal edilmesini istemiti.

Irak Babakan Haydar el-badi ise referandum kararnn anayasaya aykr olduunu belirterek, sonucu tanmayacaklarn belirtmiti. Irak Meclisi de yapt oylamada bölgesel yönetimin 25 Eylülde gerçekletirecei bamszlk referandumunu reddetmiti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da yapt yazl açklamada, IKBY yönetimine, referandumu iptal etmesi ve Badat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloa girmesi çarsnda bulunuyoruz. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git