Reislik 2. turda!

Sonar ve Mediar'dan son anket: İkinci tura Erdoğan ve İnce kalıyor.

Haberler 26.05.2018 - 12:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Sonar ve Mediar aratrma irketlerinin saha çalmasna dair anketlerinde, ilk turda Cumhurbakannn seçilemeyecei ifade edilirken, ikinci tura Cumhurbakan Erdoan ile Muharrem ncenin yaraca bildirildi.

Mediar, 22-23 Mays tarihlerinde, 26 ilde 4268 kiiyle yüz yüze yapt görümeler sonucu hazrlad seçim anketinin sonuçlarn açklad. Aratrmada katlmclara, hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Buna göre AK Parti, MHP ve BBPden oluan Cumhur ttifakn tercih edenlerin oran yüzde 45.63. Sonuçlara göre AK Parti yüzde 39.61, MHP 5.31, BBP de yüzde 0.71 oy alyor.

HDP BARAJI GEçYOR

CHP-Y Parti-Saadet Partisi-Demokrat Partinin millet ittifaknn ald oysa yüzde 42.5.

HDP de yüzde 11.39 oy alarak baraj geçiyor ve Mecliste koltuk elde edebiliyor.

ANKETN YORUMU NE?

Mediar Aratrma, son anketine ilikin u yorumu yapt: Seçimlere bir ay kala muhalefetin hazrlkszlnn kendileri açsndan telafi edilmi gibi görünmektedir.

Muhalefetin seçim öncesi giriimlerini ve toplumda yaygn olarak gözlenen iktisadi kriz endiesini göz önünde bulunduran irket, muhalefetin oylarnn yükselmekte, iktidar blokununsa destek kaybetmekte olduunu belirtti.

CUMHUR TTFAKI

Anketin devam öyle: 1 Kasm 2015 Genel Seçimleri ile 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu sonuçlar karlatrlarak incelendiinde, bugün cumhur ittifakn oluturan AK Parti-MHP blokunun büyük ehirlerde ve toplumun daha yüksek eitim alan kesimlerinde bir miktar destek kaybna urad görülmektedir.

KAYIP OYLARIN TELAFS

Türkiye çapnda yüzde 10 civarndaki bu kaybn henüz cumhur ittifak tarafndan telafi edilemedii, bu kesimlerin iktidar blokundan uzaklama eiliminin sürdüü tespit edilmektedir. Bu veriler nda cumhur ittifaknn parlamento çounluunu kaybetmesi ve cumhurbakanl seçiminin ikinci tura kalmas beklenmelidir.

SONARIN ARATIRMASI

Cumhurbakanl ve milletvekili seçimleri için son anket sonuçlarn açklayan SONAR Aratrma irketi Bakan Hakan Bayrakç, cumhurbakan adaylarnn en son oy oranlarn açklarken adaylarn performanslarn da deerlendirdi.

Erdoan, nce, Akener ve Demirtan oy oranlarn deerlendiren Bayrakç, Muharrem ncenin oy orannn, CHPnin önceki seçimlerde ald yüzde 25-26lar geçtiini söylerken Meral Akenerin yüzde 20leri zorladn belirtti:

Muharrem nce, CHPnin önceki seçimlerde ald yüzde 25-26lar geçiyor. nce ilk turda 30a yaklarsa finalin ad zaten Recep Tayyip Erdoan-Muharrem nce olur. Muharrem nce mi finale kalacak, yoksa Meral Akener mi kalacak? imdilik Muharrem nce gözüküyor. Ancak Meral Akener de zorluyor.

MUTLAKA BARAJI GEçECEK

HDPnin milletvekili dalmnda Mutlaka baraj geçecek gibi duruyor deerlendirmesi yapan Bayrakç, HDPli seçmenin Erdoann karsnda kim kalmsa ona oy vereceini belirtti:

HDP seçmeni Türkiyeye rengini göstermeden, Selahattin Demirta finale kazanamad zaman, finale kim kalrsa kalsn, Tayyip Erdoan karsnda kim kalmsa ona oy verecekler. HDP seçmeni 1-2 yldr olaya, kendilerine yaplm çok büyük bir dümanlk olarak kabul ediyor. Oradan 11-12 puan... Milletvekili dalmnda mutlaka baraj geçecek gibi duruyorlar.

ERDOAN ÖNDE GÖRÜNÜYOR AMA...

Cumhurbakannn birinci turda seçilemeyeceini iddia eden Bayrakç, buna ramen en en yüksek oyu Erdoann alacan da iddia etti: Cumhurbakan birinci turda seçilemez diyorum, ama en yüksek oyu alr diyorum. 43-47 arasnda oy alr diyorum. kincilie Muharrem nce daha yakndr ama Meral Akener beklenenden daha fazla performans göstermeye balad. kinci turda ise Erdoan önde gözüküyor ama deiik bir sonuç çkabilir kl pay.

Ana Sayfaya Git