Resmiyette şehit ailesi, maaşta değil

Tunceli’nin Nazımiye İlçesi'nde 1995 yılında vatani görevini yaptığı sırada şehit olan Bülent Gezer'in babası Durmuş Gezer, oğlunun resmi kayıtlarda şehit olduğu kabul edilmesine rağmen, 'şehit ailesi' haklarından yararlanamadıklarını söyledi.

Haberler 04.08.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 04.08.2017 - 09:44

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK)olunun ehit saylmamasna tepki gösteren baba Gezer, Eer olum ehit deilse, o zaman bu övünç madalyasn bana neden verdiler diye sordu.

Diyarbakr merkez Balar lçesinde yaayan Gezer ailesinin 7 çocuundan Bülent Gezer, 1995 ylnda gönüllü askerlik yasasndan yararlanarak bir yl erken, yani 19 yanda askere gitti. Vatani görevini Tuncelinin Nazmiye lçesinde piyade er olarak yapan Gezer, 9 austos 1995 ylnda ehit oldu. Gezerin cenazesi düzenlenen resmi törenle Diyarbakrda yaayan ailesine teslim edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlnca verilen ahadet Belgesinde Gezerin ölümüyle ilgili 9 Austos 1995 tarihinde iç güvenlik operasyonu icra edilirken Nazmiye/Tunceli bölgesinde ehit olmutur ifadeleri yer ald.

SGK, NTHAR ETT DYOR

Resmi kaytlarda olunun ehit sayldn, kendisine verilen övünç madaylas ve ahadet Belgesinin olduunu anlatan 67 yandaki baba Durmu Gezer, yasadan doan haklarndan yararlanmak için giriimlerde bulundu. Ancak, baba Gezerin olunun ehitlik maan alma konusunda yapt giriimler sonuçsuz kald. SGKdan aileye gönderilen yazda Bülent Gezerin ehit olmad, otopsi raporunda intihar ettiinin yazld ifade edildi. Her yl özel günlerde askeri yetkililer tarafndan aranan ve yemeklere davet edilen, övünç madalyas verilen baba Gezer, ald haberle adeta ykld.

OLU, ÖVÜNç MADALYASINI SATIA çIKARDI

Gezer ailesi, baba Durmu Gezerin ald yallk maayla geçimini salyor. kamet ettikleri evin kirasn ödemekte güçlük çektiklerini belirten aile, maduriyetlerin giderilmesi için yetkililere çarda bulundu. ehit oluna verilen ödünç madalyasnn tepki amacyla, baka bir olu tarafndan internet ortamnda sata sunulan Baba Gezer tepkisini öyle dile getirdi:

Olumun ehit olduu haberini askerler bana söyledi. Olum için madalyalar verdiler. Olumun ehit olduuna dair elimizde belge var. Yaadm sorunu bir çok yere dile getirdim. Benim olum dada vuruldu. Arkada m, komutan m, PKK m kim vurmu, bilmiyorum. Bana gelen kada göre ben ehit ailesiyim. Tüm resmi günlerinde ehit ailesiyim, maa söz konusu oldu mu, ehit ailesi deilim. ehit ailesi olarak bana maa balanmasn istiyorum. u an aldm yallk maa da olmazsa gidip dileneceim. Hiç bir gelirim yok. SGK olumun intihar ettiini söylüyor. Eer olum ehit deilse, o zaman bu övünç madalyasn bana neden verdiler?

2 OLUMU ASKERLKTEN MUAF ETTLER

Yasal yollara bavurduunu ancak otopsi için olunun mezarnn yeniden açlmasn kabullenemediini belirten Baba Gezer unlar kaydetti:

ehit olmasayd bana bu madalyalar vermezlerdi. Hem de bu madalyay törenle verdiler. Olumun mezarn yaptlar, 2 olumu askerlikten muaf ettiler. Ama maaa geldi mi, ehit deildir. Mahkemeye de bavurdum. Olumun otopsisinin yaplacan söylediler, ben de bunu kabullenemedim. Böyle bir ey yaplmasn kabul etmedim. Olumun mezarn açtrmam, böyle bir acya dayanamam.

MADALYA BERATINDA DEMRELN MZASI VAR

Bülent Gezeriin ehit olmasnn ardndan dönemin Cumhurbakan Süleyman Demirelin imzasyla övünç madalyas Gezer ailesine teslim edildi. SGK tarafndan otopsi raporundaki intihar etti cümlesi nedeniyle yasalardan doan haklar verilmeyen Bülent Gezerin ad hem Diyarbakrdaki ehitler antnda, hem de ehitler için hazrlanan albümde yer alyor. Gezer ailesi, yaad sorunlar bata Cumhurbakanl letiim Merkezi (CMER) olmak üzere bir çok birime bavuru yapmalarna ramen sorunlar giderilemedi.

Ana Sayfaya Git