Reuters: Esad yönetimi Afrin'de Türklere karşı 'Suriyeli Kürtlere yardım ediyor'

İngiliz Reuters haber ajansı, Suriye hükümeti ve YPG'ye yakın kaynaklardan derlediği analiz haberinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Afrin'de 'Türkiye'ye karşı Suriyeli Kürtlere dolaylı olarak yardım ettiğini' yazdı.

Haberler 13.02.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haberde, Hükümet yanls güçler ve Kürtlerin öncülüündeki birlikler, Suriyenin dier bölgelerinde ve amda birbirleriyle savatlar. am yönetimi Kürtlerin özerlik taleplerine kar çkt. Ama Afrinde ortak bir dümanlar ve Türkiyenin ilerleyiini durdurmak için ortak çkarlar var dendi.

Reutersn 24. gününe giren Zeytin Dal Harektna ve Suriye hükümeti ile Suriyeli Kürtlerin bölgede att admlara ilikin haberinde u ifadeler yer alyor:

Afrini korumak isteyen Kürtler, amdan snrlarn savunmak için birliklerini göndermesini talep etti. Hükümetin bu talebe olumlu yant vereceine dair bir iaret yok ama her iki tarafn temsilcilerinin Reutersa yapt açkmalara göre am yönetimi, Kürt savaçlarn, sivillerin ve siyasetçilerin kendi topraklar üzerinden Afrine ulamalarna izin vererek dolayl olarak Kürtlere yardm ediyor.

Esad, çok da çaba harcamadan bu iten kazançl çkabilir.

Takviye kuvvetlerin gelmesi, Kürt direniini ayakta tutabilir, Türk kuvvetlerini çkmaza sokabilir ve Suriye topraklarnn kontrolü için kendisine rakip olan askeri güçlerin kaynaklarn kurutan bu çatma ortamn uzatabilir.

Afrine takviye birlik için amla anlatk

Bu durum, Suriyenin yedi yllk sava boyunca ABD için ise yeni bir sorun tekil ediyor ve müttefikleri Suriyeli Kürtlerin ABD ile askeri balar kurarken Esadla da anlamaya varmalar gerektiini gösteriyor.

Suriyenin kuzeyindeki Kürt birlikler, takviye kuvvetlerin yine Kürtlerin youn yaad Kobani ve Cezire bölgelerinden Afrine gönderilmeleri için amla anlamaya vardklarn söylüyor.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Kino Gabriel, Afrine takviye kuvvet göndermenin farkl yollar var ama asl temel yol, rejim birliklerinden geçiyor. Afrine takviye ulatrlmas için her iki taraf arasnda mutabakat var dedi.

Ruslar araclyla ikna etmeye çaltk

Reutersn haberine göre Suriyeli Kürtler ayn zamanda kuzeyde Kürtlerin kontrolündeki bölgelerden petrol ve yakt tedariki için amn kendileriyle ibirlii yapmaya ihtiyac olduunu ve bunun da Esada kar ellerini güçlendirdiini söyledi.

Zeytin Dal Harekt 20 Ocakta balad.

Esad yanls askeri ittifak içinde ismini vermek istemeyen bir komutan da Kürtlerin rejimle ibirlii yapmaktan baka seçenekleri olmadn söyledi ve Suriye rejimi Kürtlere insani yardm ve Kürtlerin baz cephelerine geçiine göz yumarak lojistik destek yardmnda bulunuyor dedi.

Uluslararas Kriz Grubunun üst düzey Suriye analisti Noah Bonsey Rejim, Frat Nehrinin dousuna saldrrken bir yandan da YPGnin Afrine geçiine izin verdi. Bunun aralarndaki ilikinin iyi olduuna iaret ettiini düünüyorum yorumunu yapt.

Bonsey, Suriyenin kuzeydousunun geleceinin ne olacana ilikin hala YPG ile rejim arasnda önemli görü ayrlklar var diye ekledi.

Suriyeli Kürtlerin, snr bölgelerini korumak için am yönetimine yaptklar taleplerle ilgili konuan Türk siyasetçi Aldar Halil de Onlar, en azndan snrlarmz korunsun diye Ruslar araclyla ikna etmeye çaltk ama sonuç alamadk. Eer snrlar korumazlarsa, o zaman iç sorunlara bakmakszn, en azndan snrlar koruyan Suriyeli vatanseverlere engel olmamallar diye konutu.

Ana Sayfaya Git