"Risale-i Nur" itibar için istismar edildi

Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen, Nur Cemaati'nin kurucu lideri Bediüzzaman Said-i Nursi'ye ait "Risale-i Nur" külliyatını toplumda itibar görmek, örgüt mensuplarının bağlılığını güçlendirmek ve amaçlarına ulaşmak için istismar etti.

Haberler 13.07.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumsal statü elde etmeye çalan her hareketin dini alanda itibar olan fikre dayanmaya çaltn belirten Karabaolu, terör örgütü eleba Gülenin bu amaçla Bediüzzaman Said-i Nursi ve eserlerinin bulunduu zemini hareket noktas seçtiini söyledi.

Karabaolu, Risale-i Nur hareketi ve eserlerine yönelik yaklam istifade (yararlanma), istimal (kullanma) ve istismar (kötüye kullanma) çizgisinde ilerleyen Fetullah Gülenin, Bediüzzaman Said-i Nursinin talebelerinden kanaat önderi Mehmet Krknc araclyla bu hareketle tantn söyledi.

Gülenin 1960l yllardan sonra vaiz ve imam olarak görev yapt zmir, Manisa, Edirne ve Krklarelindeki sohbetlerinde Risale-i Nurdan istifade ederek tanndn anlatan Karabaolu, Gezici vaiz haline geldiinizde geni bir mecray etkileme imkanna sahip oluyorsunuz. O ana kadarki durum, mesela istifade, kendisi istifade ediyor. stifadesini de vaazlarna aktaryor ama 1960larn sonuna geldiimizde bu istifadeden artk kendine özgü, kendi etrafnda bir topluluk oluturma formatna doru ilerlediini görüyoruz. diye konutu.

- Said-i Nursinin öretisine uygun olmad deklare edildi

Karabaolu, ana akm Risale-i Nur hareketi tarafndan Gülenin yaplanma eklinin Bediüzzaman Said-i Nursinin öretisine uygun olmadnn birçok kesime deklare edildiine dikkati çekerek, Gülenin 1970li yllarn ikinci yarsndan itibaren cemaat lideri olduunu belirtti.

Gülenin 1970li yllarda da Risale-i Nur eserlerinden yararlanarak vaaz vermeye devam ettiini dile getiren Karabaolu, öyle konutu:

Bu arada 1971de bir mahkeme olay var. Skyönetim artlar. Avukat Bekir Berk de o mahkemede yarglanan isimlerden biri. Bekir Berk ve dierleri, kendilerinin skyönetim mahkemesinde Risale-i Nur talebesi olmakla suçlanmalarna, Bu, bir suç deil ve bundan eref duyuyoruz diye ifade etmelerine karlk, Fetullah Gülen, Ben Nurcu deilim. Bir vaiz olarak her türlü kitab okuyorum, bu kitaplar da öyle okudum. dedi.

Karabaolu, Nur Cemaati içindeki dier yaplarn FETÖnün yurt ve okul açma gibi eitim alanndaki faaliyetlerinden etkilendiini belirterek, 1989da Demir Perdenin yklmas ve Orta Asyadaki Türki Cumhuriyetlerin bamszla kavumasnn ardndan FETÖnün yurt dna yayldn söyledi.

FETÖnün 1990l yllarda bu kez bütün slami cemaatleri etkileyip egemen grup haline geldiini anlatan Karabaolu, Türkiyede ailelerin çocuklarn dindar, ahlakl ve imanl bir Müslüman olarak yetimesi için bu yapya göndermeye baladn kaydetti.

- Asr- Saadeti anlatrken seçmeci davrand

Karabaolu, Gülenin Risale-i Nurda yer alan iman hakikatleri balndaki konulara atflarla vaaz verdiini ancak aile, sosyal, siyaset, hürriyet ve adalet gibi toplumsal hayata dair meseleleri anlatmadna dikkati çekti.

Karabaolu, u deerlendirmelerde bulundu:

Bediüzzamann özellikle talebeleriyle mektuplat Lahikalar eseri vardr. O, bir nevi dier risalelerde ortaya koyduu genel ölçülerin bir beraberlik içerisinde nasl uygulanacann örneklerini sunar. Risale-i Nur müellifi olarak Bediüzzamann kendi talebeleriyle ve Müslüman camiayla iliki biçimine baktmzda oradan zaten Fetullahçlk diye bir modelin kendisine yol bulmas mümkün deil. Özellikle Lahikalar ve Bediüzzamann hürriyet ve adalet noktasndaki hassasiyetini net bir ekilde ifade ettii Eski Said dönemine dair eserler, bu iki bölüm perdelendi. Burada zaten bir seçmece, iliki ve eklektik bir durum var. Kendine göre yararl olan alnyor.

Kendisinin o özel yaplanmasna müsaade etmeyecei düünülen ksmlar ayklanyor. slami mirasa baktmzda özellikle Fetullah Gülenin geni mecrada, dindarlar nezdinde veya dine hürmeti olan insanlardan itibar devirme sebebiyle Asr- Saadet anlatsna baktmzda da ayn seçmecilii görüyoruz.

Ana Sayfaya Git