Roboskili aileler AYM'ye başvurdu

Avukat Kerem Altıparmak, AYM'nin ihlal kararı vermesi durumunda davanın açılacağını belirterek, 'Bu sadece Roboski ailelerinin değil, insan haklarına inanan herkesin davasıdır' dedi.

Haberler 10.04.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çou çocuk 34 sivilin katledilmesiyle ilgili Roboski Davas için, Anayasa Mahkemesine (AYM) yeniden bavuruda bulunuldu.

Katliamda kardeini ve birçok yaknn kaybeden Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ferhat Encü ve ailelerinin avukat Kerem Altparmak, yaplan bavuru sonras AYM önünde açklama yapt.

Roboskili ailelerin avukat Kerem Altparmak konutu. Altparmak, AYM önünde açklamalarn rutin haline geldiini belirterek, Türkiyedeki yarg konusundaki kriz bizi son adres olarak hep buraya sürüklüyor. Hakl olarak u sorulabilir. Bir AYM karar zaten vard, bir AHM karar da vard. Her ikisi de kesinletiine göre bir kez daha neden AYMye bavuru yaplyor. Bunu açklayamaya çalacam. Biliyorsunuz 15 Temmuz sonrasnda bir önceki Maliye ve Enerji Bakan Beraat Albayrak televizyonlarda açkça Roboski ve benzeri, Rus uça olmak üzere benzeri eylemleri FETÖ olarak isimlendirilen örgütün yaptn söyledi. Bu söz tek bana yarglamann açlmas için yeterli olmayabilirdi. Ne var ki biraz önce Ferhat Encünün anlatt hikayenin banda bir kovuturmaya yer olmadna dair karar var. O karar veren savc FETÖden ihraç edilen ve hakknda ceza davas açlan bir savc. Ayn ekilde bu kararn itiraznn incelendii merci de 3 yargçtan 2si yine ayn örgütten ihraç edilen hakimler. Bir tek hakim görevde kald o da Roboski davasna ilikin verilmi kovuturmaya yer olmadna dair kararn bozulmasn talep eden hakim. Yani 4 yarg mensubunun 3ü örgüt üyeliinden soruturuluyor, ihraç edilmi. Sadece bir tanesi o da bu dava açlmal diyen hakim görevde dedi.

SORUMLULAR ARATIRILMALI

Altparmak, unlar söyledi: Bunu Türkiyenin en yüksek makamnda oturan bir kiinin ifadeleri ile ortaya koyduumuzda yepyeni bir delil ile kar karya olduumuz açk. AHMin Brekal Birleik Krallk davasnda kurduu bir içtihat var. Diyor ki; Eer bir soruturma daha önce bir ekilde kapanmsa ve fakat sonra yeni deliller ortaya çkmsa devletin o olay soruturma ödevi canlanmaktadr. Biz Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna; biz derken Erkan enses, Neet Giresun ve Özlem Zngr aileden tekrar vekalet aldk Diyarbakr Basavclna yeniden bavuru yaptk. Dedik ki bu yeni deliller uyarnca AHM kararlar uyarnca yeniden soruturmay canlandrmanz, sorumlular aratrmanz lazm. çünkü aratrmas gereken kiiler kendileri bizzat suçluymu. Bunu bizzat devletin kendi soruturmalarnn karar ortaya çkm. O zaman artk bu yeterince güçlü bir delildir. Diyarbakr, Uludereye Uludere de rnaka yollad bir önceki olayda olduu gibi. rnak Cumhuriyet Basavcl önce kstlama karar ald. Kstlama karar ne demek, dosyann içinde bir bilgi var ve o bilgiye bizim ulamamz engelliyorlar demek.

AçIA çIKARMAK AYMNN ELNDE

Biz o bilginin ne olduunu örenemeden bu kez takipsizlik karar verdi. Bizim Diyarbakra yaptmz bavurudan 1,5 yl sonra rnak Cumhuriyet Basavcl takipsizlik karar verdi. Biz bu karara kar rnak Sulh Ceza Hakimliine itiraz ettik. Ayn delillerimizi ve hukuki gerekçelerimizi ileri sürdük ve 1,5 yl karar verilmeyen konuda 72 saat içinde karar verilerek talebimiz reddedildi. Tabii ki birçok örnekte gördüümüz gibi gerekçesiz bir karard. imdi AYMye bavururken biz aslnda devlete çok önemli bir frsat sunuyoruz. Bu ülkenin tarihindeki en büyük sivil katliamlarndan birini aça çkarma imkan hukuken AYMnin elinde ve imkan dahilindedir. AYM burada bir hak ihlali karar verirse bu soruturmann açlmas zorunlu bir zorunlu bir hale gelecek. Bu sadece Roboski ailelerinin davas deildir. Bu Türkiyede insan haklarna, evrensel deerlere inanan herkesin davasdr ve hukuki gerekçeleri de fazlasyla mevcuttur. Bu yönde bir bavuru yapyoruz. unun kartrlmamas gerekir; bu daha önce verilen kararn tekrar getirilmesi bavurusu deildir. Bu yeni delilerin dosyay açma mecburiyeti dourmasnn bavurusudur. AYMden talebimiz de bu yönde olacak.

MAHKEME KARARIYLA KAPATILAMAZ

Açklamann ardndan gazetecilerin sorularn yantlayan Altrparmak, olumsuz bir sonuç çkmas halinde davann AHMe götürülecek mi? yönündeki soruya u yant verdi: Tabii ki biz bunu AHM içtihadna dayanarak yaptk. Roboski ailelerinin talebi devam ettikçe bu dava devam etmelidir. 34 kiinin bombalanarak öldürülmesi meselesi mahkeme karar ile kapatlabilecek bir ey deildir. Eer burada AYM o adaleti tesis etmezse tabii ki AHMde ansmz deneyeceiz. çünkü onlarn içtihatna dayanarak bavuruyu yapyoruz.

Ana Sayfaya Git