Rus Savunma Bakanlığı son dakika açıklama! Rus Savaş Uçağı, Türk Hava sahasını ihlal etti mi? Rusya Savunma bakanlığı ne dedi?Erdoğan ne dedi?

Rusya Savunma Bakanlığı Türk hava sahasını işgal ettiğinin öne sürüldüğü Rus Savaş Uçağı konusunda son dakika dünyaya duyuru yaptı. Türk Hav sahasını ihlal etti mi? Rus Savunma Bakanlığının Türk Hava Sahasını işgal ettiği haberi doğru mu?

Haberler 30.01.2016 - 22:30 Son Güncelleme : 30.01.2016 - 22:30

Rusya Savunma Bakanlığı Türk hava sahasını işgal ettiğinin öne sürüldüğü Rus Savaş Uçağı konusunda son dakika dünyaya duyuru yaptı. Türk Hav sahasını ihlal etti mi? Rus Savunma Bakanlığının Türk Hava Sahasını işgal ettiği haberi doğru mu?

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusyanın Suriyede bulunan uçaklarından herhangi birinin Türk hava sahasını ihlal etmediğini ileri sürdü.

Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, Suriyedeki Rus hava savunma unsurlarının da Suriye ordusuna ait radarların da Türkiye-Suriye sınırında ihlal belirlemediği iddiasında bulundu.

Rus sözcü, radar sistemlerinin havadaki cisimlerin yüksekliği, rotası ve hızını tespit edebildiğini ancak söz konusu cismin milliyetini belirleyemediğini savundu.

Konaşenkov, Rus uçağının Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmesine ilişkin, Rus pilotlarla Türkiye arasında uzunca bir süredir telsiz teması bulunmadığını ileri sürdü. Konaşenkov, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönündeki açıklamarın propaganda olduğunu iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı, dün Rusya Hava Kuvvetlerine ait bir SU-34 savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ihlal öncesinde Rus uçağının, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edildiği ifade edilmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk yetkililerinin sürekli uyarılarına rağmen bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, Rusyayı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili olarak, Rusya, bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanında açıklamalarda bulundu.

Rus uçağının Türk hava sahasının ihlal etmesiyle ilgili konuşan Erdoğan, İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusyanın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz dedi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATOnun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiyenin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır.

Putinle görüşme talebime bir dönüş olmadı

Konuyla ilgili Rusya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirten Erdoğan, Bu tür sorumsuz adımların, ne Rusya Federasyonuna, ne NATO-Rusya ilişkilerine, ne de bölgesel ve küresel barışa faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisine açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. dedi.

Putinle görüşme talbene geri dönüş olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

Ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim demişimdir. O andan bu ana kadar henüz kendilerine ilettiklerini fakat oradan bir dönüş olmadığını, bizim Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir.

Rusyanın bölgedeki operasyonlarının Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusyanın sivillere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla ilgili olarak, Suriyenin sınırımıza yakın bölgelerindeki sivil hedeflere yönelik saldırılar bizde endişe meydana getirmektedir dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Rusyanın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. Bu saldırıların DAEŞle yakından uzaktan alakası yoktur. DAEŞ mevzilerine yönelik herhangi bir adım söz konusu değildir.

Uluslararası toplumu insan hakları ihlalleri karşısında duyarlı olmaya davet ediyoruz

Suriyede Türkmenlere yönelik saldırılara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları ifade etti:

Özellikle Lazkiyenin kuzeyindeki bölgeler ve bunun yanında da özellikle Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bu tür bombalamalar söz konusudur. Uluslararası toplumu, bu aleni insan hakları ihlalleri karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bugün Suriyede herkesin gözü önünde yaşanan bu zulümlere göz yumanların ortaya çıkacak sonuçlardan şikayet etme hakları da olmayacaktır.

Bayırbuckata üç bin kişi şu anda bizim tarafımıza geçiyor

Bayırbucakta üç bin kişinin Türkiyeye geçtiğini ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bölgede birçok Bayırbucak Türkmenlerine ait köyler vurulmuştur ve vurulmaya devam ediyor. Üç bin kişi şu anda bizim tarafımıza geçiyor. Şu anda planlamaları yapıldı, yerleşimleri de bir taraftan sağlanıyor. Bununla ilgili olarak her türlü tedbirimizi aldık. Özellikle şu anda Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğanın AFADla birlikte orada yapılan çalışmalarda gelen bütün soydaşlarımızı, mültecileri de yine bu kamplarda ağırlamanın hazırlığı içerisindeyiz.

PYD bir terör örgütüdür, terör örgütüyle neyi konuşacağız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cenevredeki Suriye görüşmeleri hakkında PYDnin bir terör örgütü olduğunu dile getirerek şu şekilde konuştu:

Her şeyden önce Türkiyenin tavrı bir defa bir terör örgütüyle biz masaya oturup da kalkıp bir barış görüşmesini yapamayız. PYD bir terör örgütüdür, biz bunu defaatle taraflara söyledik. Biz bir terör örgütüyle neyi konuşacağız? Yani kalkıp da terör örgütüyle eğer biz bunu konuşacaksak o zaman bu teklifi getirenler DAEŞle de masaya otursunlar. Acaba DAEŞle masaya oturabilirler mi, buna normal bakılabilir mi? Bakılamaz. O nasıl normal değilse aynı şekilde böyle bir terör örgütüyle de bizim masaya oturmamız asla mümkün değildir.

Ana Sayfaya Git