'Rütbeyi sökün malları alın'

Yargıtay Başsavcılığı, 12 Eylül askeri darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada, ‘darbecilerin rütbelerinin sökülmesi ve bu rütbelerden dolayı kazandıkları mal varlıklarına el konulması' yönünde görüş bildirdi. Hayatını kaybeden Evren ve Şahinkaya'nın mirasçılarının da ‘maaş, ikramiye, orduevinden istifade, koruma' gibi haklardan yararlanamayacağı belirtildi.

Haberler 20.02.2020 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtayn bozma kararndan sonra 12 Eylül askeri darbesine ilikin dava Ankara 10. Ar Ceza Mahkemesinde yeniden görülmütü. Mahkeme, 12 Nisan 2019 tarihli kararnda sanklar Kenan Evren ve Tahsin ahinkaya hakknda açlan kamu davasnn ölüm nedeniyle ortadan kaldrlmasna, sanklarn rütbelerinin sökülmesi ve mal varlklarna elkonulmasna yer olmadna karar vermiti.

Mahkemenin kararn, Cumhurbakanl vekili, TBMM Bakanl vekili dahil birçok katlan vekili temyiz etti. Temyiz üzerine dosya Yargtay Cumhuriyet Basavclna gönderildi. Basavclk, dosyaya ilikin teblinamesini hazrlayarak karar verecek daire olan Yargtay 16. Ceza Dairesine iletti. 9 ubat tarihli teblinamede, sanklarn ölümü gerekçesiyle verilen davann dümesine ilikin kararda bir isabetsizlik görülmediinden, onanmas talep edildi.

TSKDAN çIKARILDILAR

Teblinamede, mahkemenin ilk kararnda sanklar müebbet hapis cezas ile cezalandrd, kamu hizmetinden yasaklanmalarna ve haklarnda Askeri Ceza Kanunu uyarnca 30 ve 31. maddelerinin (rütbelerinin sökülmesi) uygulanmasna karar verildii hatrlatld:

* Baka bir deyile sanklar Türk Silahl Kuvvetlerinden çkarlm, iliikleri kesilmi general rütbesinde olan sanklarn bu rütbeleri alnarak er statüsüne düürülmütür. Bunun neticesi ise; 1632 Sayl Kanunun (Askeri Ceza Kanunu) 31. Maddesinde düzenlenmitir.

* Bu hükme göre sanklar rütbe ve memuriyetlere ilikin hiç hak ve yetkiyi kullanamayacaklardr. Bu durumda ise örnein maa, ikramiye, orduevinden istifade, koruma, ev, eya tahsisi vb. hiçbir haktan istifade etmeleri mümkün olamayacaktr. Bu durum mirasçlar bakmndan da geçerli olacaktr.

MRASçILARI KULLANABLYOR

* Sanklar hakknda müsadereye tabi eya ve maddi menfaatler yönünden müsadere karar verilmesine yer olmadna, haklarnda 1632 sayl Yasann 30 ve 31. maddelerinin uygulanmasna yer olmadna ilikin karar verilmesi nedeniyle sanklar hakknda Türk Silahl Kuvvetlerinden çkarma cezas tatbik edilmemitir. Dolaysyla sanklar general rütbesinin vermi olduu hak ve yetkileri mirasçlar eliyle kullanma imkn ortaya çkmtr. Bu durum ise zamanam ve ölüme ramen devam eden müsadereye tabi eya ve maddi menfaatler yönünden davaya devam edilmesini öngören yasal düzenlemeye aykr olacaktr.

DAVAYA DEVAM EDN

* Mahkemece yarglamaya devamla sanklarn varsa yasal mirasçlarnn aratrlp, bahsi geçen hak ve yetkilerin mirasçlar tarafndan kullanlp kullanlmadnn da tespiti ile buna ilikin olarak müsadereye tabi eya ve maddi menfaatler yönünden bir karar verilmesi gerektii gözetilmeden eksik inceleme neticesinde yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile yazl ekilde hüküm kurulmas, bozmay gerektirmitir.

DARBECLERE DERS OLACAK

* Müteki avukatlarndan Arif Ali Cang, Basavcln teblinamesine ilikin olarak u deerlendirmeyi yapt: Yargtay Cumhuriyet Basavclnn mütalaasna aynen katlyoruz. Dava dosyasnda müsadere edilmi bir eya olmasa da sanklarn rütbelerinin geri alnmasnn maddi menfaate ilikin olduu ortadadr. Zira sanklarn ve onlarn ölümünden sonra mirasçlarnn rütbesiz asker olarak elde edecekleri maddi menfaatler ile emekli orgeneral, emekli kuvvet komutan ve emekli cumhurbakan olarak elde ettikleri ve etmeye devam edecekleri maddi menfaatler farkldr. Dolaysyla elde edilen bu malvarlna el konulmas rütbelerin geri alnmalarnn doal sonucudur. Davann bu ekilde sonuçlanmas, darbeciler ölmü olmalarna ramen yaptklar yanlarna kr kalmayaca, maddi menfaatlerin geri alnmas eklinde de olsa mirasçlarna sirayet edilerek darbenin mahkm edilmesi sonucunu douracaktr. Darbeciler ve darbe düünenler için ders niteliinde olacaktr.

Ana Sayfaya Git