‘Sağlık Bakanlığı, hekimler ve sağlık örgütleri birlikte çalışmalı’

Açlık grevlerin takibinin bağımsız hekimler tarafından yapılması yönündeki talepleri reddedilen Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, tutukluların sağlığına ilişkin Sağlık Bakanlığı, hekimler ve sağlık örgütlerinin birlikte çalışması gerektiğini belirterek, “Ölüm değil, yaşam kazanmalı” dedi.

Haberler 15.05.2019 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda sivil toplum örgütlerinin oluturduu Açlk Grevlerini Takip ve zleme Platformu verilerine göre, tutuklularn salk durumuna ilikin belirli periyotlarla bilgilendirmeler yapan Diyarbakr Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir, tutuklularn salk koullarnn takibinin cezaevinin tek bana yapmasnn imkansz olduuna dikkat çekti.

Türkiyede ve dünyada açlk grevleri konusunda hekimlerin ve salk meslek örgütlerinin artk deneyimli olduuna deinen Demir, cezaevlerinde süren grevlerin her ne kadar tbbi nedenlerden kaynakl olmasa da sonuçlar itibariyle bireyde yaatt salk sorunlarndan kaynakl eylemlerin bir muhatabnn da kendileri olduunu söyledi. Yaklak 3 bin tutuklunun açlk grevinde, 30 tutuklunun ise ölüm orucunda olduuna iaret eden Demir, insann saln daha iyi koruyabilecek, gelitirebilecek ve yaamn skntya sokacak her eyin karsnda olduklarn belirterek, sürecin insan yaamnn esas alnd bir noktada çözülmesi gerektiini vurgulad.

HEKMLERN YAKLAIMI SÖZLEME ESASLI

Hekimlerin ve salk örgütlerinin açlk grevlerine yaklamn gerek Malta Sözlemesinde gerekse de Dünya Tabipler Birliinin hazrlad bildirgelerde net olarak aktarldn ifade eden Demir, ölüm orucu ve açlk grevlerine ilikin bugüne kadar yaptklar tüm çalmalarn sözlemelerin esasna göre olduunu aktard.

BAVURULARIMIZ KABUL EDLMYOR

Cezaevlerinden grevlerin takibini bamsz hekimler tarafndan yaplmas talebiyle kendilerine gelen bavurularn olduunu belirten Demir, Tabipler Odas olarak oluturduumuz bamsz hekimlerle takiplerimizi devam ettirmekteyiz. Leyla Güven ve darda olan dier açlk grevinde olanlarn kontrollerini yapabiliyoruz. Cezaevlerindeki açlk grevlerini, cezaevi revirini ziyaret etme noktasndaki bavurularmza bugüne kadar bize olumlu yönde bir cevap verilmedi. Türk Tabipleri Birlii, Tabipler Odas ve Açlk Grevlerini Takip ve zleme Platformu olarak bavurularmz hem Diyarbakr Cezaevi Savcs, Salk ve Adalet Bakanlna bavurularmz oldu, ancak henüz olumlu bir dönü olmad. Yaptmz 2 bavuru kabul edilmedi. En son cezaevi hekimleri ve revirleri ziyaret etme noktasnda yaptmz bavuru ise henüz cevaplanm deil diye konutu.

Cezaevlerine bamsz heyetlerin girmesine izin verilmediinden kaynakl bugüne kadar ki genel takiplerini Açlk Grevleri zleme ve Takip Platformu üzerinden sürdürdüklerini aktaran Demir, tutuklularn salk verilerini, avukatlar veya aileleri tarafndan kendilerine aktarld kadaryla salk boyutuyla bilgilendirmeler gerçekletirdiklerini ifade etti.

BAIMSIZ HEKMLERCE ZLENME HAKLARI VAR

Türk Tabipleri Birliinin, salk meslek örgütlerinin ve hekimlerin açlk grevine kar tutumlar, yetkileri ve sorumluluklarnn, Malta Sözlemesinde net olarak ifade edildiini hatrlatan Demir, Açlk grevinde olanlarn da, mahpuslarn da bamsz hekim ve heyetler tarafndan takip edilmesi gibi bir haklar var. Biz de bunun üzerinden cezaevlerine bavurularmz yaptk ve gitmek istedik. Yalnz bugüne kadar bize verilen cevaplar da böyle bir gerekliliin olmadn ve gerekli tüm çalmalarnn yapld üzerinden dönü yapld diye kaydetti.

ORTAK çALIMAYLA ÜSTESNDEN GELEBLRZ

Cezaevlerinde 3 bine yakn tutuklunun grevde olduunu ve cezaevi koullarnn salksz olduunu belirten Demir, Koular kalabilecek kii says üzerinden kat be kat dolmutur. Salk boyutuyla yeterli olmas mümkün deil. Bunun içinde açlk grevlerinin olmas ve saynn fazla olmas nedeniyle cezaevlerinin tek bana bunu takip etmesi imkanszdr. O yüzden yetkililer, Salk Bakanl, hekimler ve salk örgütleri birlikte çalarak bunun üstesinden gelinebilir eklinde konutu.

çALIMALARIMIZI BLDRGELERLE LETYORUZ

Hekimler, salk kurulular, cezaevi hekimleri ve yönetimleri ile açlk grevinde olanlarla, açlk grevinde dikkat edilmesi gereken noktalar bildirgelerle paylatklarn ifade eden Demir, Açlk grevine giren kii ölmek için girmiyor. Her ne kadar sonucu ölüme kadar gidebilecekse de asl amaç ölmek deildir. Yaamn belli bir ölçüde idame etmesi ve kalc hasarlarn olumamas için baz almas gereken besinler vardr. Her eyden önce B1 vitamini almas gerekiyor. Sv, tuz, eker ve karbonat almas gerekiyor. Biz gidemesek de çalmalarmz bu ekilde iletmeye çalyoruz sözlerine yer verdi.

ÖLÜM DEL, YAAM KAZANMALI

Açlk grevlerinin hiç kimsenin bedenine ve yaamna zarar vermeden çözülmesinin hekimlerin vicdani ve insani temennisi olduunu söyleyen Demir, Gelen aama ve ölüm oruçlar kayg vericidir. Ölüm oruçlar için uzun bir zaman yoktur. Dolaysyla herkesi duyarlla ve insan yaamn temel alan bir çözüme kavumasn diliyoruz. Ölüm deil, yaam kazanmal dedi.

Ana Sayfaya Git