Sağlıkta risk var

Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur pirim borcunu ödeyemeyen 5 milyon kişi yeni yılda sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, krizden kaynaklı yoksulluk ve işsizliğin arttığını ve dolayısıyla yurttaşların prim borçlarını ödeyemediğini söyledi.

Haberler 03.01.2020 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ba-Kur ve Genel Salk Sigortas (GSS) pirim borcunu ödeyemeyen 5 milyon kii salk hizmetlerinden dün itibariyle faydalanamyor. 2018de seçimler nedeniyle ertelenen düzenleme yeni ylla birlikte yürürlüe girdi.

EKONOMK KRZN HSSEDLME GÖSTERGES

Konuya ilikin bilgi veren Diyarbakr Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir, GSS prim borcu olan vatandalarn 2018de seçimler sebebiyle ertelenmiti. 31 Aralk 2019 tarihi itibariyle ertelenmi olan borçlar, yeni ylla birlikte karmza çkt. Yani 5 milyon civarnda vatanda salk hizmetlerinden faydalanamayacak. GSS prim borçlar yeniden yaplandrlmasna ramen vatandalar isizlik ve yoksulluktan kaynakl borçlarn ödeyememektedir. Bu çok ciddi bir sorun. sizliin ve yoksulluk orann en yüksek olan bölgemizde bu durum ekonomik krizin ne ölçüde hissedildiinin de bir göstergesidir diye belirtti.

KALICI çÖZÜM ÜRETMEK GEREK

GSS pirim borcunun yatrlmasnn yasal olarak zorunlu olduunu, salk hizmetlerinden faydalanabilmesi için pirim borcunun bulunmamas gerektiini dile getiren Demir, unlar söyledi: Vatandalarn Genel Salk Sigortas kapsamnda salk hizmeti alabilmesi için GSS primini yatrmas zorunludur. Salk hizmeti sunucusuna bavurduu tarihte prim ve prime ilikin hiç bir borcunun bulunmamas arttr. GSS prim borçlarn ödeyememektedir. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalmayan ve GSS prim borcunu ödeyemedii için salk hizmeti alamayan tüm yurttalara aflar, ertelemeler geçici uygulamalar deil, kalc çözüm üretmek gerekmektedir. Diyarbakr tabip odas olarak salk hakknn temel insan haklarndan olduuna inanyoruz. Sosyal devlet olma sorumluluuyla vatandalarn temel vatandalk haklarndan birisi olan salk halkn da karlamak zorundadr. Bizler her zaman herkesin salk hakkndan eit, parasz, nitelikli, eriilebilir ve anadilinde salk hizmetlerinden yana olduk. Bunun için salkta bakanlar, yüksek yarg mensuplar ve milletvekillerine ve yaknlarna ölene kadar tannan ve snrsz olan tüm ayrcalklardan vazgeçilmeli, çalan ve çalmayandan salk primi toplamann braklmaldr. Bata GSS kapsamndaki yurttalar olmak üzere herkesin eit, nitelikli, parasz ve anadilinde salk hizmeti salanmaldr.

Ana Sayfaya Git