Sadece 1 Kürtçe öğretmen atanması Meclis gündeminde

HDP'li Hişyar Özsoy, Milli Eğitim Bakanlığı’nın farklı branşlarda atadığı 19 bin 910 öğretmenden sadece 1 Yaşayan Diller ve Lehçeler öğretmenin atanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Haberler 15.09.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Hiyar Özsoy, Milli Eitim Bakanlnn farkl branlarda atad 19 bin 910 öretmenden sadece 1 Yaayan Diller ve Lehçeler öretmenin atanmasn Meclis gündemine tad.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoy, Milli Eitim Bakanlnn Haziran aynda atad 19 bin 910 sözlemeli öretmenden sadece 1 Yaayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe Zazaki) öretmenin atanmasn Meclis gündemine tad. Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk tarafndan cevaplanmas istenen soru önergesinde, Bakanlnzn Haziran aynda yapt Sözlemeli Öretmenlie Bavuru ve Atama Duyurusu ile yaplan bavurular arasndan 19 bin 910 sözlemeli öretmenin atandn basndan örendik. Edindiimiz bilgilere göre 2 bin 831 atamayla en fazla alm Snf Öretmenlii brannda olurken, bin 300 Türkçe, 344 Türk Dili Edebiyat, 345 Arapça, bin 801 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ve 1 (bir) Yaayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe Zazaki) öretmeni atanmtr denildi.

Özsoy, Bakan Selçukun yantlamasn istedii sorular u ekilde:

* Bakanlnz 19 bin 910 sözlemeli öretmen atarken neden sadece 1 (bir) Kürtçe-Zazaki brannda öretmen almaktadr? Bu atamalar hangi kriterlere göre yaplmaktadr?

* Yaayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe Zazaki) branndan tüm Türkiyede bir tane mi açk bulunmaktadr? Kaç okulda bu branta eitim verilmektedir? Kaç öretmen görev almaktadr? Kaç örenci eitim görmektedir?

* Bakanlnza bal okullarda Kürtçe-Zazaki dil derslerinin yaygnlatrlmas ile ilgi bir çalmanz var m?

* Yaklak 20,000 öretmenden sadece bir tanesinin Kürtçe-Zazaki brannda olmasnn Türkiyede yasayan 20 milyon Kürt vatandata ne etki yaratacan düünüyorsunuz?

* Bu durumun rkçlk ve ayrmclk olduunu ifade eden deerlendirmelere dair cevabnz nedir?

Ana Sayfaya Git