Sağlık skandalına 11 yıl sonra onay

11 yıl önce ameliyat edilirken karnında unutulan gazlı bez nedeniyle operasyon sonrası ölen Salih Doğan'ın ailesinin açtığı dava karara bağlantı. Dicle ve Hacettepenin "hizmet kusuru" olduğu hükmüyle 416 bin lira tazminat ödeyecek.

Haberler 04.06.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, 2007 ylnda ameliyat edilirken, karnnda unutulan gazl bez nedeniyle operasyon sonras ölen Salih Doann ailesinin açt tazminat davasnda, Dicle ile Hacettepe üniversitelerince aileye 208 biner liradan toplam 416 bin liralk maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Adli Tp Kurumu Genel Kurulunca dava için hazrlanan rapor üzerine verilen kararda, Doana uygulanan tbbi müdahalelerde daval idarelerin hizmet kusuru bulunduu belirtildi.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümüne, böbrek rahatszl ikayetiyle bavuran Salih Doan (57), 28 Mart 2007 tarihinde ameliyat edildi. Böbreklerindeki kist ve kitle alndktan sonra 18 Nisanda taburcu edilen Doan, rahatszlnn sürmesi üzerine bu kez Mersin ve Ankarada hastanelere bavurdu. Ankara Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesinde iki ameliyat geçiren Doann karnnda, ikinci operasyon srasnda gazl bez bulundu. Ameliyatta çkarlan gazl bezin Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde gerçekletirilen operasyonda unutulduu ileri sürüldü. Salih Doan, olaydan yaklak 5 ay sonra, 22 Austos 2007de yaamn yitirdi.

Doan ailesi fertleri ise olaydan sorumlu tuttuklar doktorlar ile salk personeli hakknda cumhuriyet savclna suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümünde görevli, 6s doktor toplam 11 kii hakknda bilinçli ve taksirli ölüme sebebiyet verme suçundan soruturma balatld. Savclk soruturmas sürdürülürken, aile fertleri, avukat Mehmet Adgüzel araclyla maddi ve manevi tazminat davas açt.

ADL TIP GENEL KURULU: DAVALI DARELERN HZMET KURUSU VAR

Diyarbakr 2nci dare Mahkemesinin talebi üzerine gazl bezin, Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde mi yoksa Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde mi unutulduuyla ilgili Adli Tp Kurumu tarafndan rapor hazrland. Rapor, Adli Tp Kurumu Genel Kurulunda deerlendirilerek karara baland. Adli Tp Genel Kurulu kararnda, Salih Doana uygulanan tbbi müdahalelerde daval idarelerin hizmet kusuru bulunduu belirtilerek, öyle denildi:

Sol böbrek lojunda transvers çap 5 santim ölçülen heterojen iç yapda komu barsak anslarndan daha kaln duvar yaps izlenen klinik ve cerrahi öyküsü göz önüne alndnda spongioma ile uyumlu olabilecek görünüm saptand hususlar dikkate alndnda, spancn Dicle Üniversitesinde yaplan nefrektomi ameliyatnda unutulmu olduu, bu nedenle ameliyat srasnda yaplan spanç saym ileminin tp kurallarna uygun olmad, Hacettepe Üniversitesinde yaplan ilk ameliyatta da yeterli batn eksplorasyonu yaplmam olmas ve yine ayn hastanede yaplan ikinci ameliyatta, uygun olmayan teknik kullanm ve ameliyatta çkarlan materyalin patolojiye gönderilmemi olmas nedeniyle Hacettepe Üniversitesinde uygulanan ilemlerde de hizmet kusuru olduu oy birliiyle mütalaa olunur.

DCLE LE HACETTEPEYE 416 BN LRALIK TAZMNAT

Diyarbakr 2nci dare Mahkemesince, Adli Tp Genel Kurulu kararna göre, Salih Doann ilk ameliyatnn yapld ve karnnda gazl bez unutulan Dicle Üniversitesi ile daha sonra operasyon gerçekletirilen Hacettepe Üniversitesi tarafndan Doan ailesine 208 biner liradan toplam 416 bin liralk maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Ana Sayfaya Git