Sağlıkta rüşvet

ABD’li bir ilaç firmasının Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bürokratlarına rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan rapora ulaşıldı.

Haberler 23.09.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Raporda, ilacn kullanmn yaygnlatrmak için düzenlenen toplantlar, etik kurul deerlendirme ücreti, honorarium toplantlar nedeniyle akademisyen ve uzman hekimlere 36 milyon 263 bin 93 euro ve 104 bin TL verildii bilgisi yer ald. Söz konusu harcamalarn yapld 3 yllk dönemde ise onay verilen ilaç miktarnn yaklak 10 kat artarak 3 bin 60 adete ulat tespit edildi. Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderilen kapsaml raporda, sorumluluu tespit edilen Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu Bakanl bürokratlar hakknda disiplin raporu hazrlad bildirilerek, savclk tarafndan ilem yaplmasnn uygun olduu görüü açkland. Türkiye Eczaclar Birlii ve Alexion firmas görevlileri hakknda ise suç duyurusu raporlar düzenlendi.

Eski Salk Bakanlar Mehmet Müezzinolu ve Recep Akdan, kendi dönemlerinde gerçekletii iddia edilen rüvet iddialaryla ilgili, geçen yl Temmuz aynda Ankara Cumhuriyet Basavclna suç ihbarnda bulunmu, idari soruturma için de Salk Bakanlna bavurmutu. Salk Bakanl Tefti Kurulunca yaplan kapsaml idari soruturma tamamlanarak, rapor hazrland.

Ankara Cumhuriyet Basavclnda sürdürülen soruturma dosyasna giren raporda u dikkat çekici tespitler yapld:

Alexion Türkiye Danman E.S. hakknda Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan ilem yaplmasnn yerinde olaca bildirildi. E.S.nin Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunda birtakm görümelere araclk ettii, kurum idarecilerinden edindii baz bilgileri firmasna raporlad, soruturmaya konu Soliris adl ilaçla ilgili reçete, ilaç ve doktor bilgilerini takip ettii, bu bilgileri elde edebilmek için de kurum çalanlarna ve ilgili doktorlara hediye, yemek, dier gider gibi kalemler ad altnda birtakm ödemeler yapt deerlendirmesi yapld.

E.S.nin masraf kaytlarnda rumuzla ifade edilen ve kendilerine masraf veya ödeme yapldna ilikin kayt bulunan TEB Gülcan rumuzlu ahsn Türk Eczaclar Birliinde, Zeynep Hanm olarak ifade edilen ahsn ise SGK Personeli oldu görüü paylald. TEB Genel Sekreterlii ve SGK Bakanl tarafndan, kendi çalanlar açsndan deerlendirilmesi için suç duyurusu raporlar düzenlendi.

DARECLERLE YAKIN OLMADAN ÖRENLEMEYECEK BLGLERE SAHP

Raporda, Alexion firmas tarafndan iletilen raporlarn incelenmesi sonucunda, Danman E.S.nin kurum idarecileriyle yakn bir iliki içerisinde olmadan örenilemeyecek bilgileri paylat tespiti yapld. E.S.nin paylat bilgiler ise öyle açkland:

Salk Uygulama Tebliinde (SUT) yaplmas gereken deiiklikler, bu deiikliklerden önceden haberdar olunarak yaplan deerlendirmeler, firmann ürünleriyle ilgili kamu çalanlaryla yaplan görümeler, kurumlarn mevcut kamusal düzenlemeler konusundaki eilimlerini yanstan görüler, firmann organize edecei bilgilendirme toplantlarna kamudan kimlerin katlacana ilikin bilgiler, firmann ürünü lehine görü açklayacak akademik personelin Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu yöneticileriyle görüme yapmas için yaplan çalmalar, yurt d ilaç ödemelerinde SGK ile Türkiye Eczaclar Birlii arasnda yaplan protokoller hakknda bilgilendirmeler.

BAKAN, BAKAN YARDIMCISI, MÜSTEAR SM KAYITLARDA YOK

Alexion Türkiye Firmasndan elde edilebilen kaytlarn tarand belirtilen raporda, Bakan, Bakan Yardmcs, Müstear, Müstear Yardmcs ünvanl hiçbir üst düzey bürokratn ismine rastlanmad bildirildi. Raporda bu nedenle ilgililer hakknda adli, idari ve mali yönden ilem yaplmasna gerek olmad deerlendirmesi yapld.

Raporda Danman E.S.nin irketinin yapm olduu hukuka aykr ilemlerin muhasebeletirilmesine yardm eden firmann sahibi ve Alexion Türkiye firmasnn baz yetkilileri hakknda Ankara Cumhuriyet Savclnca ayrca ilem yaplmasnn uygun olaca belirtildi.

LACIN TANITIMI çN AKADEMSYENLERE 700-1100 TL ÖDEME YAPILDI

Firmadan elde edilebilen kaytlarn bütün olarak deerlendirilmesi sonucu, 2010-2015 yllar arasnda düzenlenen veya desteklenen kongre, seminer ve sempozyumlarda Soliris adl ilacn tantmna ve reçete edilmesine katkda bulunacak faaliyetler de tespit edildi. Raporda, akademisyenler ve ilac yazabilecek doktorlarn bu tür etkinliklere davet edilerek, kullanmn yaygnlatrmaya çalld, konumac olan akademik personele ücret anlamna gelen honorarium ad altnda 700-1100 TL arasnda ödemeler yapld tespiti yapld.

DOKTORLARA 37 MLYON EURO

Firmann yuvarlak masa toplantlar, sunum, etik kurul deerlendirme ücreti, honorarium toplantlar nedeniyle akademisyen ve uzman hekimlere 36 milyon 263 bin 93 euro ve 104 bin TL verdiinin anlald belirtildi. Raporda, 2010-2015 yllar arasnda Alexion Türkiye firmasnn, ilacn kullanlabildii salk branlarnda faaliyet gösteren derneklere de 134 bin 500 euro, 3 milyon 336 bin 305 TL bata bulunduunun anlald da bildirildi.

LAç TALEB 10 KAT ARTMI

Raporda ilacn Proksismal Noktürnal Hemoglobinüri (PNH) (Kemik ilii yetersizlii ve trombozla kendini gösteren bir klonal hemopoietik kök hücre hastal) ve Atipik Hemolitik Üremik Sendrom (aHÜS) (Kan damarlarnda çok fazla kan phtsnn olumasna neden olan nadir bir hastalk) isimli nadir hastalklarda kullanld, halihazrda tek dozluk 300 mg üzerinden eczane perakende sat fiyatnn KDV dahil 32 bin 173 lira 34 kuru olduu belirtildi. PNH ve aHÜS hastalarnn kii ba aylk ortalama Soliris ilac tüketiminin güncel rakamlarla 257 bin lira civarnda olduu da ifade edildi. Hastalarn bu ilac ömür boyu kulland ve e deerinin olmad bilgisi edinildii de raporda belirtildi. Raporda söz konusu harcamalarn yapld 2013-2015 dönem aralnda, 3 bin 60 adet Soliris adl ilaca onay verildii tespit edildi. statistik verilerinin incelenmesinde ilacn 2010 ylnda 137 adet, 2011 ylnda 186 adet, 2012 ylnda 4 adet talep edildii belirlendi.

Ana Sayfaya Git