Şaibeli beraat kararını Yargıtay bozdu

Diyarbakır’da PKK’ya yardım suçundan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılan 4 sanıktan 3’ü, 11 yıl sonra aynı mahkemeye başvuru yaparak yeniden yargılama istedi. Mahkeme talebi kabul etti ve sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Başsavcılık, kanun yararına bozma talebiyle Adalet Bakanlığına başvurdu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararı bozdu, ancak sanıklar aleyhine süresinde temyiz edilmediği için verilen karar kazanılmış hak oldu.

Haberler 26.01.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2007 ylnda PKKya 117 adet kar tulumunu Büyükehir Belediyesine ait pikapta götüren ve yolda polise yakalanmamak için ön camn önüne Büyükehir Belediyesinin Hizmetindedir yazs 4 kii 5. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanp Örgüte bilerek ve isteyerek yardm suçundan 6ar yl 3er ay hapisle cezalandrld. Yargtayda sanklar hakkndaki karar onaynca hüküm kesinleti. Sanklarn bir ksm yarglama aamasnda tahliye olduu için haklarnda yakalama karar çkarld. Sanklardan N.ç, U.Ö ve D.Ö 5. Ar Ceza Mahkemesine bavuru yaparak cezalandrldklar dava ile ilgili yeni bir delil ortaya çkmamasna ramen, Bizi FETÖcü hakimler yarglayp ceza verdiler. Yeniden yarglanmak istiyoruz eklinde talepte bulundular. 3 sank 2018de yeniden yargland ve haklarndaki mahkmiyet kararlar kaldrlarak ayr ayr beraatlarna karar verildi. Sanklar aleyhine temyiz bavurusu olmad için karar 7 günlük itiraz süresi dolunca kesinleti. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl olay garip ve aibeli bulunca Kanun yararna bozma istemiyle Adalet Bakanlna bavurdu. Bakanlk da dosyay Yargtaya gönderdi.

PKKLILAR çN ÖZEL DKM SIRT çANTASI çN KAPAK EKLEND

Dosyay inceleyen Yargtay 16. Ceza Dairesi beraat kararlarnn hukuka aykr olduunu tespit etti. Yargtay, sanklarn cezalandrlmasna konu olan kar tulumlarnn standartlarn dnda, srt ksmna eklenen kapakl torbasyla dadaki teröristler için karl arazide bir bölgeden baka bir bölgeye geçi için elverili hale getirilmi özel dikim olduunu belirtti. Yozgatta özel bir firmaya 2 bin adet sipari edilirken de Bunlar askeriyede kullanlacak, bizim için çok önemli, gerekirse oraya kadar gelir alrz. Srt ksmna muhakkak çanta tamaya elverili beyaz kapakl torba da ekleyin denildii belirlendi.

ELE GEçEN TULUM YERNE BAKA TULUMLA LGL RAPOR ALINDI

4 sann kar tulumlarn PKKya teslim etmek için Silvan yolu üzerinde ihbar sonucu malzemelerle suçüstü yakalandklar, elbiselerin souktan korunmak için deil, arazide kamufle olmak için kullanlmak üzere hazrland tespit edildi. Buna ramen yeniden yarglama yapan 5. Ar Ceza Mahkemesi, asl ele geçirilen ve adli emanette delil diye sakl tutulan 117 adet kar kamuflajyla ilgili bilirkii incelemesi yapmas gerekirken, sanklarn tek kullanmlk, ilaçlama ilerinde kullanlan farkl bir beyaz tutumla ilgili dardan aldklar bilirkii raporunu dikkate alarak beraat karar verdii belirtildi.

DELLLER TARTIILMADAN MÜTALAA ALINMADAN BERAAT

Yargtay, sanklarn dosyaya sunduu Malzeme analiz kullanm raporunu yeni delil kabul eden mahkemenin sanklar N.ç, D.Ö ve U.Ö hakknda duruma yapmakszn dosya üzerinden verdii beraat karannn usul ve yasaya aykr olduunun altn çizdi. Sank avukatlarnn karar temyiz etmeyeceklerini belirterek Cumhuriyet savcsna kararn görüldüsünü yaptktan sonra aleyhe temyiz olmad için bir hafta içinde kararn kesinletiine vurgu yapan Yargtay, suçüstü yakalanmasna ramen suçun teebbüs aamasnda kald gerekçesiyle beraat karar verilmesinin hukuki dayanaktan yoksun olduu kaydedildi. Yargtay, tulumlarla ilgili sanklarn aldrd bilirkii raporunun sanklarn cezalandrd ilk yarglama aamasnda da alndn ve ilk bilirkii raporunun da sanklarn beraatna konu edilen ikinci raporla uyumlu olduu vurguland. Deliller tartlmadan, gerekçe oluturulmadan, hatta sank D.Ö hakknda savcdan mütalaa bile alnmadan verilen beraat kararnn geçersiz yok hükmünde olduu kaydedildi.

TUTUKLU KALDII SÜRE çN TAZMNAT STEMNE RET

Sanklardan U.Ö beraat karar sonrasnda tutuklu kald süreyle ilgili açt maddi ve manevi tazminat davasn ise 7. Ar Ceza Mahkemesi reddetti. Mahkeme, beraat kararna dayanak oluturan tulumlarla ilgili bilirkii raporunun beraat için yeterli delil olmadn, duruma yaplmakszn kanuna aykr biçimde evrak üzerinden verilen beraat kararnn stinaf ve Yargtay incelemesine tabi tutulmadan kesinlemesinin yok hükmünde olduuna dikkat çekti. Hükmün infazndan yllar sonra neyin deitii veya nasl bir delillin ortaya çkmasyla yeniden yarglama yaplmasna dair mantkl bir gerekçe yazlmadn belirten mahkeme, usulen kazanlm hak olup kesinlemi beraat karar olsa da bu durumun maddi ve manevi tazminata konu olamayaca ifade edildi. Hukuken geçersiz nitelikteki kararla ilgili sanklarn savunmalarnn tekrardan alnmadan, durumasz Resen ele alnarak yeni delil ortaya çkmadan mahkmiyet kararlarnn ortadan kaldrlmasnn hukuken mümkün olamayaca bildirildi.

Yargtay bozma karar verdi, ancak aleyhe temyiz olmad için bu durum sanklar lehine kazanlm hak olarak deerlendirildi. 4 sanktan biri daha sonra uyuturucu madde ticareti yapmak suçundan tutuklanp 1. Ar Ceza Mahkemesinde hapis cezasna çarptrlnca 5. Ar Ceza Mahkemesinden ald beraat kararn gerekçe gösterip beraat ettii için ald ikinci cezann buradan mahsup edilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git