Said Nursi vefatının 58. yıl dönümü

Çağını aşan alim olarak bilinen Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 58. Yıldönümünde anılıyor.

Haberler 23.03.2018 - 18:12 Son Güncelleme : 23.03.2018 - 18:14

Bediüzzaman Said Nursi 1878de, Bitlisin Hizan ilçesinin Nurs köyünde, yedi çocuklu bir ailenin dördüncü çocuu olarak dünyaya geldi. Henüz çok küçükken eya ve hadiseleri sorgulamaya balayan Said, dokuz yandan itibaren çkt ilim yolculuunda birçok ilim merkezi medreselere urad.

Merutiyetin ilan ile birlikte stanbulun her tarafnda bir kargaa dönemi balam, bu sosyal çalkantlar durdurmak ve insanlar inandrc bir uslupla yattrmak gerekiyordu.

Merutiyetin bana meruiyeti de ilave ederek, Merutiyet-i merua eklinde hürriyeti anlatmaya çalan Bediüzzaman, bir taraftan Misbah, Volkan, Rehber-i Vatan gibi gazete ve dergilere yaz yazarken, dier yandan da etkili hitabeti ile miting meydanlarnda ve konferans salonlarnda binlerce insana hitap ederek ortamn yumuamasna asayiin teminine yardmc oluyordu.

1910 tarihine gelindiinde, Bediüzzaman, Hakkari, Bitlis, Mu, Urfa, Kilis, Diyarbakra urayarak ama geçer. am Emevi Camiinde yüzden fazla limin hazr olduu, on bin kiiye hitaben verilen bu hutbede; slam dünyasnn içinde bulunduu olumsuz durumun nedenleri ve bundan kurtulmann çarelerini okur. Bu hutbe daha sonra Hutbe-i amiye ad ile kitaplatrlmtr.

Bu hutbeden sonra amda fazla kalmayan Nursi, Beyruta ve buradan da deniz yoluyla stanbula geçer. Bediüzzaman, 1911 Hazirannda Rumeli seyahatine çkan Sultan Readn kafilesine ark vilayetlerini temsilen katlr.

Takvimler 19 Mart 1960 tarihini gösteriyordu. Said Nurs yanndaki talebelerine Urfaya gitmek istediini söyledi. Arabas hazrland ve seksen iki yandaki Bediüzzaman, ar hasta hliyle arabann arka koltuunda yola çkt. 20 Martta yamurlu bir havada yaanan bu yolculuk, onun son yolculuuydu. 21 Mart günü Urfaya ulatnda talebeleri kendisine Halilürrahman Derghn göstermek istediler. Ama o yürüyemeyecek kadar rahatszd. Onu pek Palas Oteline yerletirdiler. Bediüzzaman 23 Mart 1960 günü 27 numaral odada, sabaha kar vefat etti. Hayat tarzyla bir destan yazan Bediüzzaman, arkasnda miras olarak alt bin sayfalk Risale-i Nur Külliyat ile milyonlarca Nur talebesini brakmt.

Bediüzzamann vefatndan, yaklak iki ay sonra 27 Mays 1960da asker darbesi oldu. Mill Birlik Komitesi hükümeti Bediüzzamann kabrinin nakledilmesine karar verdi. Bediüzzamann naan, asker bir uçaa koyarak Afyon asker havaalanna oradan da Ispartada bilinmeyen bir yere defnettiler. Ancak milletin elinden Risale-i Nur eserlerini alamadlar.

Ana Sayfaya Git