Sakık ve Baykal şahitliğine red!

Lice katliamı ve Bahtiyar Aydın suikastının göjrüldüğü davada, tanık sıfatıyla Deniz Baykal ve Şemdin sakık'ın dinlenmesini mahkeme red etti. Sanıkların hiç biri duruşmaya katılmazken, mağdurlar tepki gösterdi.

Haberler 17.02.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRIN Lice lçesinde 1993 ylnda dönemin Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Bahtiyar Aydnn da aralarnda bulunduu 16 kiinin yaamn yitirdii olaylarla ilgili açlan davaya, güvenlik gerekçesiyle alnd zmirde devam edildi.

Madur avukatlar emdin Sakkn tank olarak dinlenmesini istedi. Mahkeme Bakan ise Sakkn tank sfat ile dinleme talebinin yarglamaya katk salamayaca gerekçesiyle talebi reddetti.

zmir 1inci Ar Ceza Mahkemesinde 15inci durumas görülen Lice Davasna, taammüden öldürme, halk isyana ve birbirini öldürmeye tevik, cürüm ilemek üzere teekkül oluturma suçlarndan arlatrlm müebbet ve 24 yla kadar hapis cezas istemiyle tutuksuz yarglanan dönemin Jandarma Komutan emekli Albay Eref Hatipolu katlmad. Avukat Mahmat Eren Turan, mütekliler Metin Bekirolu, eref Can Can, lhami Bayar, Muhammet Kaya, Baki Atman, Ethem Üzer, Cahit arl, iyar Kaymaz ile avukatlar Sidar Avar ve Halil Dönmez katld.

KASAYI KIRIP YAKTILAR

Olaylarn yaand dönemde Licede esnaflk yapan madurlardan eref Can Can ifadesinde, Yarglamaya konu olan olay sabah erken saatlerde balad ve akama kadar devam etti, ancak ateler tek taraflyd. Ben esker ve özel harekattan baka ate eden görmedim. 1993-1994 yllar arasnda Licede cezaevi komutanl yapan, önce uzman çavu olan daha sonra astsubay olan ismini Nedim olduunu bildiim ahs bana, tankn 3 kez geldiini ve 3 kez de evime top attn söyledi. Nedim astsubay bana hakim huzuruna çkarsam da bunu bu eklide anlatrm diye söyledi. Bu ahs tespit edilirse tank olarak dinlenmesini talep ediyorum. Ayrca o dönem benim dükkanmdaki çelik kasa krld. Ben bunu gözümle gördüm. Asker elbisesi olan kiiler kasay krdktan sonra benim dükkanm da yaktlar dedi.

YOUN ATE VARDI

Olayn yaand gün ilkokul 3üncü snfta olan ve tank olarak dinlenen Mehmet Hüseyin Baygeldi ise Olay tarihinde ben 10 yandaydm. Sabah saatlerinde okulda bulunduumuz srada dardan youn eklide silah sesleri gelmeye balaynca öretmenler tüm örencileri bodrum kata indirdiler. Yaklak bir iki saaat bodrum katnda bekledikten sonra silah sesleri azalnca öretmenler bizi evlerimize götürmek için okulun kapsnn önüne çkard. Kapya çktmzda 2 tane helikopterin sa sola ate ettiklerini gördüm. Evimiz okula 100-150 metre uzaklktayd ben ate altnda eve gittim. Bizim ev yaklmamt ama komularmzn evlerinin yakldn gördüm. Silah sesleri 3 gün devam etti. Benim ailemden ölen ya da yaralanan olmad dedi.

SAKIK TANIK OLARAK DNLENSN

Madurlarn Avukat Sidar Avar da, Keif talebemiz, Deniz Baykaln, Tayfun Talipolu ve Mithat Bereketin tank olarak dinlenmesi talebimiz reddedilmitir. Süleymen Demirel olaydan sonra komutann kaza kurunu ile öldüünü ifade etmitir. Sank Eref Hatipolu mahkeme huzurunda savunma yapmamtr. Mahkeme huzurunda sadece sorulara çevap vermitir. Mahkeme huzurunda savunma yapmak ayr, sorulara cevap vermek ayrdr. Bu sebeple Eref Hatipolunun savunmas mahkemece yeniden alnmas gerekmektedir, Bir de görgüye dayal bilgisi olduunu düündüümüz emdin Sakkn tank olarak dunlenmesini taliep ediyoruz. Keif talebimizi de yeniliyoruz dedi.

Mahkeme Bakan Hakim Alparslan Demir, emdin Sakkn tank sfat ile dinleme talebinin yarglamaya katk salamayacan söyleyip talebi reddetti. Ayrca, keif talebi ve Deniz Baykal, Tayfun Talipolu ve Mithat Bereketin tank olarak dinlenmesi talepleri bir önceki durumada ret edildii için yeniden karar verilmesine yer olmadna karar verip, durumay Mays ayna erteledi.

DURUMA SONRASI AçIKLAMA

Avukat Sidar Avar, duruma sonras yapt konumada, mahkemenin delil olmadndan ikayetçi olduunu ancak toplamak için herhangi bir giriimde bulunmadn, madur ailelerle görütükten sonra reddi hakim talebinde bulunmay düündüklerini söyledi. CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ise açklamasnda, bir davann olayn gerçekletii yerden baka bir yerde görülmesinin adil yarglama ilkelerine aykr olduunu, davayla ilgili hiçbir delilin toplanmadn ve adaletin gerçeklemesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git