Saldırıya tepki var

Konya’daki katliam, Diyarbakır’da STK’lar tarafından kınandı: “Irkçı saldırıların arkasında son yıllarda ülkeye ve siyasi hayata hâkim olan kutuplaştırıcı dil ve nefret söylemi var”

Haberler 02.08.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konyann Meram ilçesine bal Hasanköy Mahallesinde yaayan ve Kürt olduklar için daha önce de saldrya uradklar basnda yer alan Dedeolu ailesinden yedi kiinin katledildii saldr, Diyarbakrdaki sivil toplum kurulular (STK) tarafndan knand. 24 STKnn ortak açklamasnda, Yaanan son olayla Türkiyede yaygnlaan nefret söyleminin, kolluk güçlerinin bu tür olaylardan sonra gerekli güvenlik önlemlerini alma konusundaki yetersizlii ve etkin yargsal faaliyette bulunulmamasnn bu katliamlara davetiye çkardn bir kez daha görmü bulunmaktayz denildi.

STK VE ODALAR TEPKL

Ticaret ve Sanayi Odas, Ticaret Borsas, Diyarbakr Barosu ve Diyarbakr Tabip Odasnn da aralatnda bulunduu 24 STK, Kouyolu Parkndaki nsan Haklar Ant önünde Konyada yaanan katliam ile ilgili knama açklamas okudu. nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun tarafndan okunan ortak knama metninde, Konyada yaanan katliamn öncesinde Dedeolu ailesine düzenlenen saldr hatrlatlarak, 12.05.2021 tarihli saldrdan sonra, saldrnn maduru Kürt aileye yönelik koruma karar alnd halde, 30.07.2021 tarihinde kamuoyuna yansd üzere rkç saiklerle gerçekletirilen saldrda maalesef yedi kii katledilmitir denildi.

Son zamanlarda Kürt kimlii ve Kürtçe dilinin kullanm gerekçe gösterilerek gerçekleen saldrlara daha önce STKlar olarak dikkat çekildii belirtilen açklamada u ifadelere yer verildi:

TOPLUMSAL KUTUPLAMA

Yaanan saldrlarn yllardr süregelen toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bamsz olmad, toplumsal kutuplamaya sebep bu saldrlarn münferit ve salt adli olaylar olarak görülemeyecei, iddet dili ve politikalarna eklenen ayrmc uygulamalarn, saldrlar karnda kolluk güçlerinin önlemler hususunda zafiyet göstermesinin ve etkin yargsal faaliyette bulunulmamasndan kaynakland defaatle kamuoyuyla paylalmt. Özellikle de son yllarda ülkeye ve siyasi hayata hkim olan kutuplatrc dilin bu yönlü nefret söylemli ve rkç saldrlarn oluumuna etki ettii, kullanlan bu ayrmc dilin, toplumda telafisi olmayan olaylara zemin sunaca her frsatta dile getirilmitir.

KATLAMA DAVETYE çIKARDI

Maalesef bütün bu uyarlara ramen srarl bir ekilde yaanan bu vahim hadiseler, gerek mülki amirler gerekse adli makamlarca münferit birer adli vaka olarak görülmeye/gösterilmeye çallm ve bütün resmi açklamalarda bu yönde yaplmtr. Yaanan nefret söylemli ve rkç saldrlarn salt adli vakalar olarak gösterilmesini eletiren, yaanacak daha vahim olaylara dair kayg paylaan, alnmas gereken tedbir ve önlemleri hatrlatan ve etkin bir soruturma talebinde srarc olan STKlarn bu talepleri her defasnda görmezden gelinmi ve hatta STKlar hedef haline getirilmitir. Yaanan son olayla Türkiyede yaygnlaan nefret söyleminin, kolluk güçlerinin bu tür olaylardan sonra gerekli güvenlik önlemlerini alma konusundaki yetersizlii ve etkin yargsal faaliyette bulunulmamasnn bu katliamlara davetiye çkardn bir kez daha görmü bulunmaktayz.

DARECLERE SORUTURMA

Ortak açklamann sonunda, metnin altnda imzas olan kurumlar olarak öncelikle bu katliamda yaamn yitiren Dedeolu ailesine rahmet, yaknlarna ve halka basal dilendi: Kürtlere yönelik yaam hakk bata olmak üzere ar insan haklar ihlallerine yol açan bu saldrlar knyoruz. Kürt kimlii ve Kürtçe dilini kullanmaktan kaynakl her türlü rkç saldrlara zemin hazrlayan toplumsal bar ve bir arada yaama kültürünü zedeleyen politikalardan ve söylemlerden vazgeçilmesini, rkç saldrlarn önüne geçmek için herkesi ortak tepki koymaya davet ediyor, etkin bir ekilde bütün yönleriyle soruturmann yürütülerek faillerin cezalandrlmasn, ihmali olan kamu görevlileri hakknda da idari ve adli soruturmalarn balatlmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git