Samanlığa saklandı okudu profesör oldu

Örgütün baskınından samanlıkta saklanarak kurtuldu, okuma azmiyle profesör oldu

Haberler 08.04.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtin Eruh ilçesi çetinkol köyüne 31 yl önce PKKllarca düzenlenen baskndan kurtulan 47 yandaki brahim Tein, akademik kariyer yaparak profesör oldu.

çetinkol köyünde dünyaya gelen Tein, 8 yandayken babasn kaybetti. Annesi ve 4 kardeiyle yaamn sürdüren Teini, enitesi köyde okul olmad için aabeyinin eitimini sürdürdüü Eruh Yatl lköretim Bölge Okuluna kaydetti.

Eruhta halasnn yannda balad lise eitimini, aabeyinin görev yapt rnakn Cizre ilçesinde tamamlayan Tein, inaatta çalarak kazand parayla üniversiteye hazrlk kitaplar ald.

Ald kitaplarla evde çalarak girdii snavda 16 yanda Kütahya Meslek Yüksekokulu Maden Program bölümünü kazanan Tein, üniversiteye kayt yaptrmasna bir hafta kala 25 Austos 1989da PKKl teröristlerce köylerine düzenlenen baskna tank oldu.

Baskn srasnda annesinin samanla saklad Tein, teröristlerce daa kaçrlmaktan bu sayede kurtuldu. Tein, Kütahyadaki eitimini tamamladktan sonra tekrar snava girerek Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünü kazand.

Üniversite eitiminden sonra akademik kariyerine devam eden Tein, Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde profesör olarak görev yapyor.

Prof. Dr. Tein PKKnn basknndan annesi sayesinde kurtulmasn ve baarya uzanan hayat hikayesini AA muhabirine anlatt.

Tein, televizyon izledikleri srada komularnn evlerine gelerek teröristlerin gençleri kaçrmak amacyla köye baskn düzenlediini haber verdiini belirtti.

Köydekilerin panik halinde gençleri bahçe, ahr gibi yerlere gizlediini ifade eden Tein, annesinin de kendisini ve ailenin gençlerini samanla sakladn dile getirdi.

Tein, samanlkla evleri arasnda bir geçi bulunduunu anlatarak, Bu geçii buday çuvallaryla kapatan annem yarm saatte bir gelip iyi olup olmadmza bakyordu. Akam 20.25ten sabah 07.00ye kadar burada saklandk. Teröristler sabah köyden ayrlnca da samanlktan çktk. diye konutu.

Teröristlerin o gece 3 genci daa kaçrdn belirten Tein, bu kiilerin daha sonra güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlar sayesinde örgütten kurtarldn söyledi.

Samanln içinde yaklak 11 saat saklandk. Annem samanlkta saklamasayd bugünlere gelemezdik. diyen Tein, bu olayn yaanmas üzerine ailesinin ayn gün kendisini üniversite eitimi için Kütahyaya gönderdiini vurgulad.

OKUMANIN ÖNÜNDE HçBR ENGEL YOK

Tein, Kütahyada ön lisans eitimini tamamladktan sonra köyüne döndüünü ve yeniden hazrland snavda Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünü kazandn dile getirdi.

Mezuniyeti sonras öretmenlik yaptn, 2007de de doktorasn tamamlayp Siirt Üniversitesinde yardmc doçent olarak göreve baladn bildiren Tein, 2013te doçent, bu yl da profesör unvan aldn kaydetti.

Okumann önünde hiçbir engel olmadna deinen Tein, çocuklarn, gençlerin okumas için devletimiz her türlü imkan sunuyor. Bizim o dönemde bulamadmz kitaplar u anda ücretsiz datlyor, online dersler veriliyor. çocuklarmz, gençlerimiz bunlarn kymetini bilsin. nsanlar hiçbir engel tanmamal, devletimizin verdii imkanlara sahip çkmaldr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git