Sanal hastane!

Twitter'da sanal hastane kuruldu; çok sayıda hekim gönüllü hizmet veriyor

Haberler 03.04.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle hem Evde Kal kampanyasna destek veren hem de hastanelerdeki younluun azaltlmasn hedefleyen Prof. Dr. Nebahat Bulut ve çok sayda doktor sosyal paylam sitesi üzerinden oluturulan Sanal Hastane ile vatandalara gönüllü hizmet veriyor.

Sanal Hastane projesi Prof. Dr. Nebahat Bulutun, sosyal paylam sitesi Twitterdan yapt bir paylamla balad. Hastanelerdeki younluun azaltlmas ve evde kal kampanyasna destek verilmesi adna Prof. Dr. Bulutun oluturduu projeye pek çok hekim destek veriyor. Üç gün içinde 60n üzerinde doktor, sosyal medya üzerinden hastalara gönüllü olarak online destek vermeye balarken, hekimlere danan hastalarn says da her geçen gün artyor. Sanal hastanenin amac, koronavirüs salgnna kar bulamay azaltmak adna sorunu acil olmayan kiilerin evde tutulmasna katkda bulunmak.

PROJE ATTIIM BR TWEETLE BALADI

Anestezist Algoloji Uzman Prof. Dr. Nebahat Bulut, sanal hastane projesinin nasl baladn anlatt. Proje benim 19 Mart günü attm bir tweetle balad diyen Bulut, Ben Evde Kal kampanyasn desteklemek, meslektalarmn yükünü hafifletmek ve hastalarmzn sorularna cevap vermek üzere ellerinde yazl, basl rapor ve tahlil sonuçlar varsa bunlar sosyal medya üzerinden bana gönderebileceklerine dair paylam yaptm. Amacm burada hastaneye gitmemesi gereken, aklnda da hastalyla ilgili soru iaretleri olan kiilere ulamakt. Bu paylamm 200, 250 kadar bir karlk buldu. nsanlarn tetkik sonuçlarn anlayabilecekleri ekilde açkladm eklinde konutu.

ÜNVERSTE YA DA ÖZEL HASTANE KADAR KADROYA ULATIK

Sanal hastane ksa sürede çok sayda doktora ulat. O doktorlar da gönüllü olarak vatandalar için hizmete balad. Kendilerine koronavirüs belirtileriyle ilgili ulaan hastalarn da olduunu ifade eden Prof. Dr. Nebahat Bulut, unlar söyledi:

Gelen sorular arasnda Kovid-19 enfeksiyonuyla alakal olanlar da vard. Bir ksm da benim uzmanlk alanmn dndayd. Ben de acaba sosyal medyada benim gibi insanlara yardmc olmak isteyen hekimler var m diye araya girdim. Bu araymn sonunda birkaç hekim arkadamn Twitter hesaplarna ulatm. Sanal Hastane adnda bir tweet atarak onlarn adn bu paylamn altna ekledim. Sonrasnda çok sayda hekim arkadamdan mesajlar almaya baladm. Sanal hastane paylamnn altna kendi isimlerinin de eklenmesini istediler. Bu da hastalardan çok büyük bir karlk buldu. Proje 30 Mart günü balad. lk gün 500 kadar mesaj aldm. O gün telefonu elimden brakamadm. u an bir üniversite ya da özel hastane kadar kadroya ulatk. Hemen hemen bütün uzmanlk alanlarndan hekim arkadalarm var. Onlarla birlikte sorulara cevap veriyoruz.

çALIMAMIZ TWTTER ÜZERNDEN AKTF EKLDE

Hastalar sosyal medya üzerinden hekimlere ulaabilmek için önce Prof. Dr. Nebahat Bulutun Twitter hesabna ulayor. Bulut ise o hastalar ilgili doktorlara yönlendiriyor. Sorularn yüzde 50si ate, öksürük, ar var, bu Kovid-19 belirtisi olabilir mi eklinde oluyor diyen Nebahat Bulut, Dier geri kalan kiiler yani esas hedef kitlemiz, hastaneye u an gitmesi gerekmeyen, daha önce yaplm bir tetkik sonucunun anlaman merak eden kiiler. Bu kiiler de ellerindeki sonuçlarn fotorafn çekerek ya da görüntü balantsn bizimle paylaarak sonuçlarn örenebiliyor. u an için çalmamz Twitter üzerinden aktif ekilde diye konutu.

TEMEL KURAL KORUNMA TEDBRLERNE UYULMASI

Beykent Üniversitesi Tp Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Bulut, temel kuraln korunma tedbirlerine uyulmas gerektiini ifade ederek, u mesajlar verdi:

spanya ve talyann u an yaad en büyük problem hastalarn birden hastanelere ylmas. Bu hastalk yüzde 80 kadaryla çok fazla kendini belli etmeden evde takip edilebilecek belirtilerle geçiyor. Ancak bu yüzde 20lik ksmn çok az bir bölümünün youn bakm tedavi ihtiyac oluyor. Türkiyedeki youn bakmlar oldukça üst düzeyde ve dünya standartlarnda. En üst tedaviler yaplyor. Ancak buradaki sorun u. 55 yatakl bir youn bakma siz 56nc hastay alamyorsunuz. çünkü solunum cihazlarnn says kadar hasta alabiliyorsunuz. Halbuki toplumun büyük bir ksm, youn bakm ihtiyac olmadan bu süreci geçirebilecek ekilde. Dolaysyla bulamann azaltlmas için insanlarn mümkün olduu kadar evden çkmasnn önüne geçilmesi gerekiyor. Ama bir ekilde de hastann tbbi bir sorunu var. Bu soruna da bir cevap bulmak istiyor. Bizim amacmz zaten bulamay azaltmak üzere sorunu acil olmayan kiilerin evde tutulmasna katkda bulunmak. Bazen Kovid-19 enfeksiyonuyla ilgili çok iddetli nefes darl olduunu söyleyen hastalar oluyor. Onlara da yol gösterdiimiz oluyor. Burada yaplmas gereken temel kural korunma tedbirlerine uyulmas. Mümkün olduu kadar insanlarn, baka insanlarla temasnn önüne geçilmesi.

Ana Sayfaya Git