Sanayicileri “elektrik” çarptı!

Diyarbakır'daki sanayiciler, sanayi üretiminde kullanılan elektriğe son aylarda yapılan zamlara veryansın etti. OSB'deki yatırımcılar, bir çok fabrikanın üretini düşürdüğü gibi, kimilerinin de şartel indirme noktasına geldiğini söyledi.

Haberler 23.07.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Organize Sanayi adamlar Dernei (DOSAD) Yönetim Kurulu Bakan Abdurrahman Aslan, sanayi üretiminde kullanlan elektrie son aylarda yaplan zamlara ilikin olarak, Bir yl içerisinde yaanan yüzde 86lk fiyat artndan etkilenen firmalarn birçou üretim kapasitesini düürmü, hatta üretimi durdurma aamasna gelmitir dedi.

Aslan, beraberinde bir grup sanayici ve iadamyla birlikte Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binasnda düzenledii basn toplantsnda, Diyarbakrl sanayicilerin elektrik fiyat art nedeniyle yaadklar skntlara dikkat çekti.

Türkiyenin en önemli sorunlarndan birinin istihdam ve isizlik olduuna vurgu yapan Aslan, resmi rakamlara göre ülkede 4.5 milyon isiz olduunu kaydetti.

Diyarbakr ve bölgedeki isiz saysnn daha yüksek olduunu ifade eden Aslan, stihdam yaratmann ve isizlii minimize etmenin en önemli yolu üretimi arttrmak, yatrmcy tevik etmek olmaldr. Türkiye ölçeinde bugün, organize sanayi bölgeleri bu iin merkezinde olan ve bütün emek-sermaye birleimiyle ülke sanayisine katk sunan tek alanlardr dedi.

Hükümetin de, ekonomik kalknma hamlesi içerisinde, bir takm tevik paketleriyle bölgeye pozitif bir ayrmclk yaptn aktaran Aslan, ancak sanayicilerin en önemli maliyetleri arasnda yer alan enerjiye yaplan son zamlar nedeniyle ilerin durma noktasna geldiini söyledi.

ÜRETM DURMA AAMASINA GELMTR

Bir yl içinde sanayide kullanlan elektrie yüzde 86 zam yapldn belirten Aslan, öyle konutu:

Bir yatrm yapabilmenin en önemli ayaklarndan biri enerji maliyetidir. Son zamanlarda özellikle elektrik fiyatlarna yaplan zamlar, hem sanayiciyi hem de üretimi olumsuz etkilemitir. Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde, 2018 Haziran ay elektrik birim fiyat 0,268 Türk liras iken, 2019 Haziran ay elektrik birim fiyat 0,499 Türk liras olmutur. Bir yl içerisinde yaanan yüzde 86lk fiyat artndan etkilenen firmalarn birçou üretim kapasitesini düürmü, hatta üretimi durdurma aamasna gelmitir. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen ülkemizde biz sanayiciler, bunu tersine çevirmenin aray içerisindeyken, yaplan zamlar bizleri daha da zora soktu. Hal böyleyken kentimizde, yatrm yapmak isteyenler, ya kararsz kalyor ya da bu yatrmlarn erteleme tercihlerini kullanyor.

YATIRIMCI çN KDV KALDIRILSIN

Bölgedeki sanayicilere pozitif ayrmclk yaplmas gerektiini ifade eden Aslan, Bir süre önce mobilya ve beyaz eya satnda yüzde 18 olan KDV oran kaldrlarak, bu sektörde sat yaplmas salanarak, üreticiye nefes aldrld. En azndan enerji ve doal gaz kullanmnda sanayiciye bir kolaylk salamak için KDV oran kaldrlarak, yada makul bir seviyeye düürülmesi, elzem hale gelmitir. Bölgemizde ve kentimizde son yllarda yaanan olumsuzluklara ramen yatrmclk ruhu çabamz devam ediyor. Bölgeye pozitif bir ayrmclk yaplarak, bu ruhun daha da güçlendirilmesini talep ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git