Şantiyeler kapatılıyor

Kamuya iş yapan müteahhitler maliyet artışı nedeniyle şantiye kapatıyor: Çok sayıda çalışan işsiz kaldı.

Haberler 05.03.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede, bata akaryakt, enerji ve inaat malzemesi kalemlerinin son üç aydaki art nedeniyle Diyarbakrda, kamuya i yapan yüzlerce müteahhittin antiyelerini kapatt ve binlerce kiinin isiz kald örenildi.

ANTYELER KAPANIYOR

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Mehmet Kaya, yaananlar nedeniyle kamuya i yapan çok sayda müteahhittin teminatlarn yaktn ve i yapamadn söyledi. DTSO Meclis Üyesi Nedim imek, sorun çözülmezse kamuya i yapan müteahhitlerin ihalelere girme yasa ile karlaacan belirtti. Bir müteahhit ise be antiyesinin bulunduunu, bugüne kadar 800 kii çalrken imdi sadece 10 güvenlikçinin çaltn anlatt.

Kamu ihaleleri durma noktasna geldi, antiyeler kapanyor

Diyarbakrda, elektrik, akaryakt, inaat malzemelerinin kalemlerine yaplan zamlar, kamu ile i yapan müteahhitleri ilerini brakma noktasna getirdii belirtildi. Malzemeleri bugün yüzde 300 gibi yüksek bir fiyat art ile almak zorunda kalan kamu müteahhitleri için çkarlan fiyat fark ve devir kararnamelerinin sorunu çözmemesi nedeniyle yüzlerce firmann antiyesini kapatt ve binlerce çalann iten çkarmak zorunda kald örenildi.

KAMUYA YAPAN MÜTEAHHTLER TEMNATLARINI YAKIYOR

Mehmet Kaya, ellerinde kapanan antiyeler ve isiz içiler ile ilgili rakamsal bir veri olmadn ama söylenen rakamlarn doru olduunu belirterek, Fiyat fark ve ihaleyi ikinci ahslara devir ilemi ve iptal istenildii gibi çkmad için firmalarn büyük ksm teminatlarn yakyorlar, yakmak zorunda kalyorlar. Fiyat fark kararnamesi istenildii gibi olmad için ilerin yarm kalma riski ile kar karyadr. leri yarda brakp gitmek zorunda kalyor dedi.

çalanlarn yaanan durum nedeniyle ücret alamadn ve isiz kaldn anlatan Kaya, Bu da naylon irketler kurma riski ile bizi kar karya brakyor. çkarlan fiyat fark ve devir ile ilgili kararnameler yetersiz. in devrinde ortaklk artnn kaldrlp üçüncü kiiye verilmesi art getirilmelidir. Balamam ilerin ihaleleri de iptal edilmelidir diye konutu.

Nedim imek, inaat malzemelerine bir ylda yüzde 300e yakn zam geldiini anlatt, çözüm için giriimlerde bulunduklarn ancak bir sonuç alamadklarn söyledi:

Yaanan krizden sonra demir, beton bata olmak üzere inaat malzemelerinin baz kalemlerine yüzde 300e varan zamlar geldi. Geçen yl mart aynda betonun metre küpü 167 lira iken bu imdi 750 liraya çkt. Hükümet fiyat fark kararnamesi çkard, bu da yüzde 3e tekabül ediyor. Diyarbakr Valisine sorunlar ilettik. Özellikle devir kararnamesinin sadece ortaklar arasnda deil, üçüncü ahslara da yaplmas yönündeki talebimizi ilettik. Ama sonuç alamadk. u anda geçen yl ihalesi yaplan okullar, yollar, belediyeye ait ilerin hepsi durmu ve kimse çalmyor. Baz firmalar teminatlarn yakyor. Diyarbakrda Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlnda yaplan ihalelerde enflasyon oran fark verilmiyor. Bu da maliyetleri ikiye katlamaktadr. Kamuya i yapan müteahhitler, yasakl olmay ve teminatlarn yakmay göze alyor. Bu sorunun çözülmesi gerekir.

5 ANTYEM KAPATTIM, 790 çY çIKARDIM, 10 GÜVENLKç KALDI

Diyarbakrda yllardr kamuya çalan ve ismini vermek istemeyen bir müteahhit, kendisine ait 800 kiinin çalt be antiyesinin bulunduunu, yaanan kriz nedeniyle antiyelerini kapatarak, 790 kiiyi iten çkarmak zorunda kaldn ve sadece 10 güvenlikçinin antiyelerini koruduunu söyledi.

Kasm aynda litresi 8,49 olan mazotun bugün 20 liraya çktn söyleyen müteahhit, Bu gidile hiçbir i yaplmayacaktr. Firmalar teminatlarn yakacak ve ihalelere girmeleri yasaklanacaktr. Daha firmalara 2021in alacaklar ödenmemitir, Kamuya i yapan müteahhitleri devletten garantili i alan beli müteahhit grubundan ayrn. Onlara bir ey olmuyor ama dier müteahhitler antiyelerini kapatyor. Bankalara 20 milyon borcum var, devletten 30 milyon alacam var. Alacam alamadm için bankalardaki borcunu her ay faiz bindirmesi yaplyor. Bu sorunun çözülmesi gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git