Santral; ölüm saçıyor iddiası

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Silopi Termik Santrali’nin bölgede yaşayan insanlarda kansere neden olduğu iddialarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorarak, “Bu zamana kadar hiçbir hastalığı olmayan genç-yaşlı her yaştan insan patır patır yaşamını yitiriyorsa, yani Silopi Termik Santrali ölüm saçıyorsa hiç kimse sessiz kalamaz, kalmamalı” dedi.

Haberler 17.01.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP zmir Milletvekili Murat Bakan, Silopi Termik Santrali ile ilgili Murat Kurum ve Fahrettin Kocann yantlamas istemiyle TBMMye soru önergesi verdi.

SLOP TERMK SANTRAL

Önergesinde Silopi Termik Santralinin bölgede yaayan insanlarda kansere neden olduu iddialarn anmsatan Bakan, Silopide yaayan yurttalarmz, son yllarda çok sk kanser hastalna yakalandklarn söylüyor, bunun da dorudan Silopi Termik Santrali ile ilgili olduu ifade ediyorlar dedi. Bu bölgedeki kanser tehisleri ve kanser nedeniyle hayatn kaybedenlere ilikin verilerinin açklanmasn isteyen Bakan, unlar kaydetti:

Her eyden önce, Silopili yurttalarmzn hayatn dorudan etkileyen bu konuyla ilgili Salk Bakanndan son yllara ait kanser tehisi ve kanser sebepli vefat verileri paylamasn talep ediyoruz. çevre Bakanndan ise bu santrale yaplan denetimlerin tüm detaylarn kamuoyuna duyurmasn istiyoruz. Bu zamana kadar hiçbir hastal olmayan genç-yal her yatan insan patr patr yaamn yitiriyorsa, yani Silopi Termik Santrali ölüm saçyorsa hiç kimse sessiz kalamaz, kalmamal. Bakanlklar harekete geçmeye, kamuoyunu duyarlla çaryoruz. Yapm planlanan termik santraller arasnda rnakta bir termik santral daha görünüyor, buna da dikkat çekiyoruz. Hiçbir yatrm, doadan ve insan canndan önce gelemez. Silopideki durumu aratrmadan, mevcut termik santralin o bölgenin havasna, suyuna, doasna ve insanlarna verdii zarar aratrp tahribat ortaya koymadan ve o bölgeyi rehabilite etmeden bir termik santral daha yaplmasna izin vermeyiz, vermeyeceiz.

KAç KEZ DENETM YAPILDI

Murat Bakan, Bakan Kuruma, 2015-2021 yllarnda, yl yl olmak üzere rnak Silopi Termik Santraline kaç kez denetim yaplmtr? lgili termik santralin denetim ve kontrolü hangi sklkla ve titizlikle yaplmaktadr diye sorarken Bakan Kocann ise u sorular yantlamasn istedi:

2015-2021 yllarnda, yl yl olmak üzere, Dicle Tp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümünde kaç hasta tedavi olmutur? Bu hastalarn kaç rnak ilinde yaayan, kaç rnakn Silopi ilçesinde yaayan hastalardr? 2015-2021 yllarnda, yl yl olmak üzere, rnak ilinde ve rnakn Silopi ilçesinde yaayan kaç yurttamz kanser hastal yüzünden hayatn kaybetmitir?

Ana Sayfaya Git