Sarıkamış şehitleri anıldı

SARIKAMIŞ Harakatı'nda şehit olan askerler, Güneydoğu illerinde düzelenen yürüyüşler ve etkinliklerle anıldı.

Haberler 09.01.2017 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sarkam Harekatnn 102nci yl dönümü nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanl öncülüünde Türkiyenin 81 ilinde e zamanl olarak balatlan Sarkam ehitleri için anma yürüyüü, rnaktaki yürüyü Gençlik ve Spor l Müdürlüünden start ald. Stadyuma kadar düzenlenen anma yürüyüünde konuan Gençlik Hizmetleri ve Spor l Müdürü Lokman Ekinci, örencilere Sarkamta askerlerin nasl ehit olduu konusu aratrmalarn istedi. Ekinci, Sarkamta kaybettiimiz 90 bin ehidin 102nci anma yl dönümü bugün. 90 binin üzerinde vatan evlad bu ülke, için, bu vatan için, bu toprak için canlarn seve seve verdiler. Allahu Ekber Dalarnda birçou donarak ehit oldu. Geriye kalan ksm da Rus askerleri ile savaarak yaklak 18 bin askerimiz ehit olmutur. Toplamda 90 binin üzerinde ehit vermiizdir. Hepimizin bildii gibi bu topraklar kolay kolay kazanlmad. Kolay kolay bugünlere gelmedik dedi.

AK PART GENEL BAKAN YARDIMCISI YILMAZ DA BNGÖLDE YÜRÜDÜ

Bingölde organize edilen yürüyüe, AK Parti Genel Bakan Yardmcs ve Bingöl Milletvekili Cevdet Ylmaz, Bingöl Milletvekili Enver Fehmiolu, Vali Yavuz Selim Köger, Belediye Bakan Yücel Barakazi, sivil toplum kurulular temsilcileri ile çok sayda vatanda katld. Halk Eitim Merkezi önünde toplanan kalabalk, ellerinde bayraklarla Genç Caddesi 15 Temmuz Direni Meydanndan Valilik önüne kadar sloganlar eliinde yürüdü. Valilik önünde sayg duruu ve stiklal Marnn okunmasnn ardnda burada konuan AK Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz, Sarkam olaynn Osmanl mparatorluunun çöküünü anlatan önemli bir olay olduunu dile getirerek, o dönemin iyice incelenmesi gerektiini söyledi. Ylmaz, öyle konutu:

Sarkamta bu vatan için cann feda etmi olan bütün ehitlerimizi minnetle yad ediyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin. Vatan için, millet için ehit olmu bütün ehitlerimizi saygyla minnetle yad ediyoruz. Bayraklar bayrak yapan üstündeki kandr, toprak eer uruna ölen varsa vatandr. Biz buna inanyoruz. Bize bu topraklar vatan yapan ehitlerimize minnettarz. Onlar her zaman kalbimizde yaatyoruz. Onlarn brakt emanete de he beraber sahip çkacaz. Son dönemlerde terör nedeniyle hayatn kaybetmi olanlara, ehit olmu olanlara da Cenab- Allahtan rahmet diliyoruz. Bizim o dönemleri çok iyi incelememiz ve anlamamz lazm. Aslnda bugün yaadmz bir takm hadiseler, 102 sene önce yaananlarla benzerlikler tekil ediyor. 15 Temmuzda ülkemize saldranlarla birinci dünya savanda saldranlar farkl deil. Yüz yl önce yaplan hesaplar neyse, bugün de aslnda benzer hesaplar yaplyor. Bu ülkeyi parçalamaya, gücünü azaltmaya çalyorlar. Kardeliimizi zayflatmaya çalyorlar. Vatanmz igale açk hale getirmeye çalyorlar. Geçmii de çok iyi anlayp, gelecee yürümemiz lazm. 15 Temmuzdaki kahramanlklar, Sarkamtan, çanakkaleden farkl deildir. Ayn ruhun yeniden tezahür etmi halidir.

SRT

Siirtte, Sarkam ehitleri için 15 Temmuz Demokrasi ehitleri Meydannda balatlan yürüyü, Atatürk Ant ve Güres Caddesi güzergahndan devam ederek, Siirt Üniversitesi merkez kampusunda sona erdi.

Türk bayraklar ve Sarkam destann anlatan pankartlarn tand yürüyüe, Vali Vekili Bünyamin Ku, Garnizon Komutan Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Belediye Bakan Vekili Ceyhun Dilad Takn, Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Baro Bakan Av. Nizam Dilekin yan sra çok sayda sivil toplum kuruluu temsilcisi katld. Ellerinde Türk bayraklaryla yürüyüe katlan binlerce kii Kahrolsun PKK, Vatan sana canm feda, ehitler ölmez vatan bölünmez sloganlar atarak yürüyüü tamamland.

Anma programnn ikinci bölümüne ise Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsünün konferans salonunda devam edildi. Siirt Üniversitesi kampüsü salonuna gelen Siirtliler, Müftülük tarafndan organize edilen Kuran- Kerim tilaveti dinletildi. l Müftülüünce, Kuran kurslarnda ve camilerde okunan 102 hatmin duas okutuldu. Törende daha sonra Sarkam harekat ile ilgili belgesel film izlendi.

Vandaki yürüyü ve anma törenleri Geva lçesinde bulunan Abal Kayak Merkezinde yapld. Yürüyüe Van Valisi brahim Tayapan, Edremit Kaymakam Atif çiçekli, Geva Kaymakam shak çnar, Gürpnar Kaymakam Osman Doramac, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, l Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, l Jandarma Komutan Yüksel Ouz, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, sporcular, örenciler ve vatandalar katld. Souk havaya ramen yüzlerce vatanda 5 kilometrelik bir yürüyüle Türk bayraklaryla zirveye çkt. Tekbirler eliinde yürüyen kalabalk okunan ilahilere de elik etti.

SONSUZA KADAR VATANA SAHP çIKACAIZ

Burada konuan Vali brahim Tayapan, sonsuza kadar vatana sahip çkacaklarn belirterek unlar söyledi:

Vatanmza, ehitlerimize, manevi ve milli deerlerimize, kardeliimize sahip çkmalyz. Sarkamtaki askerlerimiz göüslerindeki imanla vatann kurtarlmas için hiç geri adm atmadan o soukta ehit oldular. Mazimizden ve manevi deerlerimizden aldmz güçle kalknmamz ilerleterek, dünyann en önemli ülkesi olacaz. Memleketimizin ne artlarda kurtarldn her vesileyle anlatmalyz. te Sarkam da bunlardan biridir. Askerlerimiz, dalarda eksi 40 derece soukta bu vatan yedi düvele kar savundular. Onun için bizde bu vatann kymetini bilmeliyiz.

HAKKARDE 1 METRE KARDA 3 KLOMETRE YÜRÜDÜLER

Hakkarideki anma töreni ve yürüyü ise il merkezine 12 kilometre uzaklktaki 2 bin 800 rakml Merga Bütan Kayak Merkezinde yapld. Yürüyü için ivekör tepesinde toplanan aralarnda Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ei Funda Toprak, Hakkari l Jandarma Alay Komutan Tugeneral Ferdi Korkmaz, l Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberolu, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürü Reit Güldal, örenciler, polis, asker ve çok sayda vatanda ellerinde Türk bayraklaryla yürüyüe geçti. Yer yer kalnl 1 metreyi bulan karda souk havaya ramen yürüyen kalabalk, 3 kilometrelik parkurun sonunda kayak merkezine ulat. Burada okunan Kuran Kerimin ardndan Sarkam ehitler için dua edildi. Burada açlan resim sergisini gezen Vali Cüneyit Orhan Toprak konuma yapt.

BAYRAK çN CANLARINI FEDA ETTLER

Bitlisteki anma törenleri ve yürüyü Nemrut Kayak Merkezinde gerçekletirildi. Nemrut Dandaki otelin önünde toplanan aralarnda Bitlis Valisi Ahmet çnar ve kurum amirlerinin de bulunduu grup ellerindeki Türk bayraklaryla ehitler ölmez vatan bölünmez slogan atarak, yaklak 1 kilometrelik yolu yürüdü. Kuran Kerim okunmasnn ardndan ehitler için dua edildi.

Ana Sayfaya Git