Saraç cezasında gerekçeli karar!

Eski Dicle Üniversitesi Rektörü hakkındaki FETÖ davasında gerekçeli karar açıklandı

Haberler 08.12.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) Diyarbakrdaki akademik yaplanmasna ilikin davada silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay hapis cezas verilen eski Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayegül Jale Saraçn FETÖnün üniversitede kadrolamasna olanak salad gerekçeli kararda anlatld.

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesince 21 Eylüldeki karar durumasnda, FETÖnün Diyarbakrdaki akademik yaplanmasna yönelik davada tutuksuz yarglanan eski Rektör Prof. Dr. Saraç ve rektör yardmcs Prof. Dr. Aytekin Srn silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3er ay hapis cezasna çarptrlmasna, eski rektör yardmclar Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Prof. Dr. Aslan Bilici hakknda beraat karar verilmesine ilikin gerekçeli karar açkland.

191 sayfadan oluan gerekçeli kararda, baz gruplarn 2008 ylndaki rektörlük seçimleri için bir araya gelip tek bir aday destekleme karar ald, bunun sonucunda da FETÖ/PDY silahl terör örgütünün Dicle Üniversitesi yaplanmasnn temelinin atld belirtildi.

Kararda, sank Saraçn rektör seçilmesinden sonra görev yapt süre boyunca Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDY terör örgütünün kadrolamasn salad hususunda mahkemece kanaate varld ifade edildi.

Tank, dier sank beyanlar, tüm bilgi ve belgelere göre Saraç hakknda silahl terör örgütü yöneticilii suçundan cezalandrlmas istemiyle kamu davas açld belirtilen gerekçeli kararda, unlar kaydedildi:

Sann örgüt içerisinde herhangi bir i bölüümü yapmak, örgütün üyeleri üzerinde sevk ve idarede bulunmak, örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda, icrasnda, harekete geçiren olarak rol oynamak veya bu faaliyetleri denetleyebilmek gibi yetkisinin ve eyleminin bulunmad anlalmtr. Sann Dicle Üniversitesinde rektör olarak göreve geldikten sonraki süreçte FETÖ/PDY silahl terör örgütünden gelen talimatlar yerine getirdii, örgütün üniversitede kadrolamasna olanak salad, bu suretle örgüt hiyerarisine dahil olarak iledii fiillerin younluk, çeitlilik ve süreklilik içerdii gerekçesiyle, örgüt üyesi olma suçunu iledii kanaatine varlmtr.

Sank Aytekin Srn ise FETÖ/PDY silahl terör örgütünün mülkiye imam olduu aktarlan kararda, Srn Dicle Üniversitesinde 2008 yl sonrasnda görev yapt süreçte FETÖ/PDYnin üniversitede kadrolamasn salad, bu suretle örgüt hiyerarisine dahil olarak iledii fiillerin younluk, çeitlilik ve süreklilik içerdii, bu haliyle örgüt üyesi olma suçunu iledii kanaatine varld belirtildi.

Kararda, u ifadelere yer verildi:

Suçun ileni ekli ve suç kast gözetilerek takdiren asgari hadden ceza tayini suretiyle eylemine uyan 5237 sayl TCKnin 314/2. maddesi uyarnca sanklarn cezalandrlmalarna, sabit görülen suçunun 3713 Sayl Yasann 3. maddesinde yazl terör suçlar kapsamnda kald anlaldndan verilen cezasndan ayn yasann 5/1. maddesi gereince yar orannda artrm yaplmasna, verilen cezann gelecei üzerindeki olumsuz etkisi ve kovuturma aamasnda sergiledii davranlar lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek, cezada 5237 Sayl TCKnin 62/1. maddesi gereince takdiren 1/6 orannda indirim yaplmasna karar verilmitir.

Sanklar Bilici ve Eyigünün beraatine ilikin ise kararda unlar kaydedildi:

Sanklarn, FETÖ terör örgütünü kurduu veya yönettii yönünde dorudan bir beyann bulunmad anlalmtr. Dosya kapsamndaki delillerin bal bana sanklarn FETÖ/PDY silahl terör örgütü yöneticisi olduunu kabule yeterli olmamas, suçu ilemedii yönündeki savunmalarnn aksini kantlar yeterli delilin bulunmamas ve üpheden sank yararlanr ilkesi gereince deerlendirme yaplmtr. Her ne kadar sanklar hakknda silahl terör örgütünü kurma veya yönetme suçundan cezalandrlmas istemiyle kamu davas açlm ise de sanklara yüklenen suçun ilediini kabule elverili soyut iddia dnda her türlü üphe ve tereddütten uzak, cezalandrmaya yeterli, kesin, somut ve inandrc delil elde edilemediinden 5271 Sayl CMKnin 223/2-e maddesi gereince atl suçtan beraatlerine karar verilmitir.

Diyarbakrda 21 Eylüldeki karar durumasnda, sanklar Saraç ve Sr, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3er ay hapis cezasna çarptrlm, Bilici ve Eyigünün de beraatine karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git