Saraç'a tahliye!

FETÖ davasında tutuklu yargılanan eski DÜ Rektörü Prof. Dr. Saraç ile eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sır adli kontrol kararıyla tahliye edildi.

Haberler 22.02.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Basavclnn Dicle Üniversitesinde Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasna (FETÖ/PDY) yönelik yürüttüü soruturma kapsamnda tutuklanan ve hakknda Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5er yla kadar hapis istemiyle dava açlan eski Rektör Ayegül Jale Saraç ve ayn dosyada yarglanan Rektör Yardmcs Aytekin Srn tahliyelerine karar verildi. Saraç, Türkiyenin ilk baörtülü kadn rektörü olarak tannmt.

Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDYnin akademik yaplanmasna yönelik yürütülen soruturma sonucunda ihraç edilen eski Rektör Prof. Dr.Jale Saraç ile yardmclar Aytekin Sr, Aslan Bilici ve eski Genel Sekreter Sabri Eyigün hakknda, Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5er yla kadar hapis istemiyle açlan davaya devam edildi. Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada tutuklu sanklar Ayegül Jale Saraç ile Aytekin Sr hazr bulunurken, tutuksuz sanklar Aslan Bilici ve Sabri Eyigün katlmad.

15 TEMMUZDAN SONRA 142 K HRAç EDLM

Durumada dosyaya gelen evrak okuyan mahkeme bakan, Hüzme isimli gizli tann hazr edilmesi için Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Tank Koruma ube Müdürlüüne yazlan yazya cevap verildiini söyledi. Emniyet Müdürlüü cevabnda, hakkndaki koruma kararnn kaldrlmas nedeniyle gizli tann mahkemede hazr edilemedii bildirildi. Sanklardan Sabri Eyigünden ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesinde, FETÖ terör örgütüyle alakal herhangi bir bilgiye rastlanlmadna ilikin raporun da dosyaya gönderildii belirtildi. Dicle Üniversitesinden gönderilen belgeye göre, sank Ayegül Jale Saraçn Rektör olarak seçildii 2008 ylndan görevden alnd döneme kadar bin 991 kiinin üniversite kadrosuna atand, bunlardan 142sinin 15 Temmuz darbe giriimi sonras ihraç edildii kaydedildi. Belgede,17-25 Aralktan sonra atanan 500 kiiden 11inin ihraç edildii, bunlarn 7sinin merkezi atama yoluyla, 4ünün ise üniversitenin ilan ile kadroya alnd belirtildi.

BZE MADALYA TAKILMASI GEREKRKEN, YARGILANIYORUZ

Durumada söz hakk verilen eski Rektör Saraç, üniversiteden gelen listelerde yanllk olduunu belirterek, Listenin bir ksm bizim dönemimizde alnmayan, önceki dönem alnan kiilere aittir. Yine ihraç olanlarn bir ksm o donem HDP ile ilgili imza toplanmas ki, buna kamuoyunda bar bildirgesi deniliyor, onunla ilgili ihraçlardr. Geriye 14 kii kalm. Bunlardan 7si merkezi atamayla, yani bakanlk tarafndan atanan kiiler, 3ü ise yanl tarihlerle yazlm. Kalan 4 kii gerçekten FETÖden ilem görüp ihraç olan kiiler. 2 bine yakn personel alnmasna ramen ortaya çkan rakam bizim bu konuda ne kadar hassas davrandmz ortaya koymaktadr. Zaten bu 4 kiinin yarglamas devam ediyor.Tahliye olanlar bile var. Bize madalya taklmas gerekirken, burada yarglanyoruz dedi.

Saraçn avukat Bülent Güldamlas ise, 17-25 Aralk sürecinden sonra üniversiteden gelen listede yanllklar olduunu belirterek, Bunlarn müvekkillerinin aleyhine olmasna ramen, biz bu listeyi eksiksiz ve doru kabul etsek bile, 17-25 Aralk sürecinden sonra 500e yakn personelden 14 kii FETÖden ilem görmütür. 17-25 Aralk sürecinden önce ise, toplam 142 ilem yaplm. 2 bine yakn kiinin bulunduu listede bu say ve özellikle 17-25 Aralk sürecinden sonraki belirleme kadrolama iddiasnn gerçekle badamadn ortaya koyuyor. Üniversiteden gelen atama ve ihraç evraklar dikkate alndnda müvekkilin tutuklu kalmasn gerektirecek bir sebep kalmad dedi.

Saraçn avukat Sdk Zilan ise, müvekkilinin FETÖ terör örgütü üyesi olmadn belirterek, Hükümetin yaveri bile FETÖcü çkyorsa, birkaç kiinin iftiras ile bu kadncaz burada tutmann ne anlam var? 17 Aralk sürecine kadar Fethullahçlar hükümet de destekledi. Kendisi tutuklulua sabreder ancak hukuk yaralanr. Mahkemelerin devleti kurtarma gibi bir görevi yokturdedi.

Daha sonra görüünü açklayan savc, sanklar Ayegül Jale Saraç ve Aytekin Sr hakknda kuvvetli suç üphesi olduunu belirterek, tutukluluk hallerinin devamn istedi. Ara kararlarn açklayan Mahkeme, Ayegül Jale Saraç ve Aytekin Sra yüklenen suç vasfnn lehe deime ihtimali ve tutuklu kaldklar süreyi dikkate alarak, adli kontrolle serbest braklmalarna hükmetti. Sanklar yurt dna çk yasa getiren mahkeme, eksiklerin tamamlanmas için durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git