Saraya soytarı adayı sözünün hakaret olduğunu bilmiyordum

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in, bir konuşma sırasında Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı için "Sarayın soytarı adayı" dediği iddiasıyla 'Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret' suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Davanın 3'üncü celsesinde savunma yapan Ziya Pir, söz konusu sözünün hakaret olduğunu bilmediğini söyledi.

Haberler 09.09.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili Ziya Pirin Kamu görevlisine görevinden dolay hakaret iddiasyla 2 yl hapis cezas istemiyle yarglanmasna, Diyarbakr 7nci Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. 14 Eylül günü yaplmas gereken, ancak sann duruma günü yurt dnda olacan bildirmesi nedeniyle bugüne alnan duRumaya Ziya Pir ve avukat Reyhan Yalçnda Baydemir katld.

Savunmasnda Diyarbakrda Kürdi-Der adl dernein de içinde bulunduu binaya yaplan basknda çeitli ajanslarn da arandn insanlarn dövüldüünü gördüünü kaydeden Ziya Pir, Olaydan birkaç gün sonra binada bulunan sakinler basn açklamas yapyordu. Ben de açklamada bulundum. Ben Diyarbakr seçilmi milletvekiliyim. nsanlarn sorunlar ile ilgilenmek zorundaym. Olay tarihinde bir hukuksuzluK vard. Ben de bunu dile getirdim dedi. Ziya Pir o zaman Almanyadan yeni gelip milletvekili olduunu hatrlatarak, savunmasn öyle sürdürdü:

HAKARET OLDUUNU BLMYORDUM

Almanya ve ngilterede saraya veya krala soytar kavramn olumsuz olarak kullanmayz. Soytarlar kral güldürmek için vardr. Ben ikayetçinin adn bilmem. Herhangi bir kiiyi hedef almadm. Benim ftratmda kimseye hakaret etmek yoktur. Talimat veren savcya aday kavram ekleyerek, iltifat benzeri bir yanl anlalmann önüne geçtim. Soytar kavram marifetli anlamna gelir. Olay marifet kavramndan uzaktr. Biz ahsmza gelen ar sözlere duruumuz gerei karlk vermeyiz.Benim sözlerim hakaret içermez. Bugün olsa o sözleri kullanmam. Hakaret içerikli bir söz olduunu bilmiyordum. Saraya soytar aday sözünden dolay bir milletvekilinin yarglanmasn doru bulmuyorum.

Daha sonra söz alan Ziya Pirin avukat Reyhan Yalçnda Baydemir, davann anayasaya aykrlk yarattna dair iddialar bulunduunu belirterek, bunlar açklamak üzere süre talep etti. Ara kararlarn açklayan mahkeme, Ziya Pir hakknda çkarlan zorla getirme kararnn kaldrlmasna hükmederek, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git