Sason'daki Ermenilerden 'soykırım' rahatsızlığı

Osmanlı döneminde Ermeni nüfusunun yoğun olduğu yerleşimler arasında bulunan Batman'ın Sason ilçesinde yaşamayı sürdüren Ermeniler, 1915 olayları nedeniyle 'soykırım' ifadesinin kullanılmasından dolayı rahatsızlık yaşadıklarını söyledi. 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı eteğindeki Yolüstü köyünde Müslümanlarla bir arada yaşayan Ermeni Celal Kabe ve Nuri Taş, ABD Başkanı Jeo Biden'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelediği konuşmasını kınadı.

Haberler 03.05.2021 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Osmanl döneminin Ermeni nüfusunun youn yaand ve çeteciler tarafndan birkaç kez ayaklanmasnn yapld Batman Sosan ilçesinde yaamn sürdüren Ermeni aileler, konutu. 1915te yaanan olaylarn, bu yl ABD Bakan Jeo Biden tarafndan soykrm olarak nitelendirilmesi, Sasondaki Ermenilerin tepkilerine neden oldu. Her yln 24 Nisann da halklarna yönelik böylesi ifadelerin kullanlmas kendilerini rahatsz ettiini aktaran Ermineler, yüz yllardr Müslümanlar ile bar içinde yaadklarn kaydetti. Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakml Mereto Da eteindeki Yolüstü köyünün 15 haneli çallar mezrasnda yaayan 2 çocuk babas Ermeni Celal Kabe (60), soykrm iddialarna ilikin açklamalar knadklarn söyledi. Kabe, Gerçekten bu konuma ve benzeri tartmalar bizi rahatsz ediyor, huzurumuzu kaçryor. Biz bugüne kadar burada herhangi bir ayrmla karlamadk. Ermenilerin eski yerleim birimi çevresindeki Müslüman vatandalarla dost ve kardeçe yayoruz dedi.

KIZ ALIP KIZ VERDK, AKRABA OLDUK

Büyüklerinden de geçmie dair kendilerine olumsuzluklara yönelik herhangi bir eyin anlatlmadn hatrlatan Kabe, Müslümanlarla kz alp verdiklerini ve artk akraba olduklarn aktard. Kabe, çevremizdeki yerleim biriminde oturan vatandalarn çocuklaryla bizim çocuklarmz ayn sokakta ayn evde oyun oynuyor. çocuklarmz, pandemi öncesinde ayn minibüse binip tamal eitimden yararlanyordu. Burada hiçbir vatandatan ayr bir muamele görmedik. Kz alp kz verdik, akraba olduk. Geçmite ne olup bittiine dair büyüklerimizden bize bir ey söylenmedi. Paskalya bayrammza çevredeki vatandalar geliyor. Biz de Müslüman kardelerimizin dini bayramlarn kutluyoruz. ki kültür bir arada yayor. Bundan daha ne güzel olabilir ki? diye konutu.

ARTIK ÜZERMZDEN OYUN OYNAMASINLAR

çallar mezra sakinlerinden ve 5 kiilik ailesinin geçimini çiftçilikle sürdüren Ermeni Nuri Ta (41) ise ABD Bakan Jeo Bidenn konumasnn siyasi söylem olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

Bu açklama ve konumalardan artk bezdik. Bu söylemleri de samimi bulmuyoruz. ABD Bakan Bidenn konumas tamamen siyasi söylem. Lütfen artk ikide bir bu soykrm iddialarna yönelik açklamalar yaplmasn ve bizim üzerimizden de oyun oynamasnlar. D güçler hep bu meseleyi kullanyor. Kimseyle bir sorunumuz yok. Müslüman kardelerimizle hogörü içinde yaammz sürdürüyoruz. Kimse bizim üzerimizden oyun oynamasn. Büyüklerimizden soykrm diye bir ey duymadk.

ERMEN VATANDALARI KORUDUK

9 çocuk babas 65 yandaki Mehmet Emin Bayram da, Müslümanlar olarak Ermenileri her zaman koruduklarn ifade ederek, onlarla bir arada yaamaktan mutlu olduklarn belirtti. Bayram, Biz Ermeni vatandalar hep koruduk. Onlar da hep yanmzda oldular. Dedelerimizden de babalarmzdan geçmie yönelik olumsuzluklara dair bir ey duymadk. Ermeni asll vatandalarn youn yaad bu bölgede, bu vatandalara bugüne kadar kimsenin bir ön yargs olmad. çünkü bizim çocuklarmz ile onlarn çocuklar bir birinden kopmad. Kimse bizi kar karya getirmesin. Kz alp verdik, akraba olduk. Bizler hep hogörü içinde yaadk. Öyle de devam edeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git