Seçim öncesi güvenlik zirvesi

24 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi, Diyarbakır'da "Bölge Güvenlik" zirvesi yapıldı. Bakan Soylu, 1 Nisan itibariyle, bahar ve yaz operasyonları başlattıklarını belirterek, 21 günde 123 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Haberler 22.04.2018 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziranda yaplacak olan Cumhurbakanl ve Milletvekilleri seçimi için start verilirken, çileri Bakan Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altnokun katlmyla, Diyarbakrda Bölge Güvenlik zirvesi gerçekletirildi. Bir otelde yaplan toplantya çileri Bakanl Müstear Yardmcs smail çataklnn yansra, Diyarbakr, Siirt, Kilis, Bitlis, Bingöl, Osmaniye, Tunceli, Hatay, Batman, Gaziantep, Mu, rnak, anlurfa, Mardin, Elaz, Adyaman valileri, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlar katld.

Toplant öncesi konumasnda seçim güvenlii ile ilgili daha önce yaplan toplantlar yeniden planladklarn belirten Soylu, Bu toplantlar planladmz an, Türkiye seçim ortamnda deildi. Bu toplantlar, bir önceki periyotta olduu gibi, seçim güvenlii toplantlar eklinde gerçekletireceiz açklamasnda bulundu.

YEN GÜVENLK KONSEPT

15 Temmuz darbe giriiminin ardndan, hem kamu içine yuvalanm bu örgütle mücadele etmeye, hem de terörü tamamen bitirmeye yönelik yeni bir güvenlik konseptine adm atldn ifade eden Soylu, PKK, KCK ve DEA gibi örgütlerle mücadele verilen bu yeni dönemde, tehlikeyi olutuu yerde önleme anlayyla hareket etmeye baladk. Yine önemli bir deiim olarak, olay sonras operasyon stratejisinden, kesintisiz operasyon stratejisine geçtik. Eski yaklam, yaplan bir eylemden sonra suçun faillerini yakalamaya çalmak eklindeydi. Küresel terör örgütlerini bitirme noktasnda, bunun bir sonuç vermedii apaçk ortadr. Sokak eylemleri sonrasnda bu stratejiyi tamamen terk ettik. Yeni stratejimiz, suç sonras suçluyu deil, terör örgütünün tamamn tahrip etmek üzere kurulmutur. Terör örgütleriyle mücadele konseptini deitirdik diye konutu.

2017 LKBAHAR- YAZ OPERASYONLARI

2017 yl ilkbahar- yaz aylarnda 28 bin 214 operasyon gerçekletirildiini belirten Soylu, Bin 583 terörist etkisiz hale getirildi. 975 barnak ve sna da imha ettik. Bir taraftan teröristleri, bir taraftan da barnacaklar, snacaklar, lojistik destek alabilecekleri, kendilerini muhafaza edebilecekleri, korunacaklar, hatta sözde eitimini yapacaklar yerlerin büyük bölümünü tarumar ettik. Asl mesele lojistik merkezlerin imhasdr. Orada güvenlik kuvvetlerimiz çok baarl bir sonuç almtr. Ele geçirdiimiz bir maarada torna makinas çkmt. 2017 ilkbahar-yaz operasyonlarnda 2 bin 5 tanesi ar olmak üzere, 2 bin 926 silah, bin 2 mayn ve el yapm patlayc, 2 bin 984 el bombas, 68 ton patlayc madde, 663 bin mühimmat ele geçirildi. Barnak ve snak imhas, öncelikli konularmzn, hedeflerimizin banda gelmektedir.

SONBAHARDA, 793 TERÖRST ÖLDÜRÜLDÜ

2017 Sonbahar operasyonlarnda ise 33 bin 761 operasyon gerçekletirildi, 793 terörist etkisiz hale getirildi. Bin 6 barnak imha edildi, 656s ar, bin 156 silah, 505 el yapm patlayc, 668 el bombas, 56.7 ton patlayc, bin 412 adet tüp, 287 bin mühimmat ele geçirdik. Bunun yannda k üstlenmesi için teröristlerin çok ihtiyaç duyduu 31.6 ton gda, 1.3 ton deterjan, 7 bin metre kuma, elbiseler, ayakkablar ve bir çok yaam malzemesi ele geçirildi dedi.

Sonbaharda operasyon saylarnn arta geçtiini, imha edilen barnak saysnn az da olsa arttn vurgulayan Soylu, Ele geçen mühimmat, patlayc ve silah saysnda azalma oldu. çünkü bir önceki operasyon lojistik kanallar üzerindeki etkili olmutu ve örgütün desteini önemli ölçüde akamete uratmt. 2017 k operasyonlarnda, k üslenmesini önlemek üzere 5i büyük, 81i orta ölçekli olmak üzere 3 bin 949 k operasyonu gerçekletirdik. 94 terörist etkisiz hale getirildi. Kn hiç durmadan yaplan çalmalar, 2- 3 metrelik karlarda kahramanca ortaya konulan mücadele neticesinde 509 snak ve barnak imha edildi. çou ar olmak üzere 325 silah, 229 el yapm patlayc, 346 el bombas, 10.3 ton patlayc, 136 bin mühimmat ele geçirildi. Ayrca üs bölgelerinde 56,6 ton yaam malzemesi de bulundu.diye konutu.

ÖLDÜRÜLEN TERÖRST SAYISINDA AZALMA VAR

Bahar ve yaz operasyonlarn 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle balattklarn ifade eden Soylu, Bahar ve yaz operasyonlarmz 15 Ekime kadar devam edecek. u ana kadar bu kapsamda 2 bin 424 operasyon icra ettik. Bahar ve yaz operasyonlarnda 1 Nisandan itibaren etkisiz hale getirilen terörist says 123, ele geçen snak ve barnak 89, ele geçen silah 51i ar olmak üzere toplam 170tir. 51 el yapm patlayc, patlayc miktar da 1,5 tondur. Ele geçen mühimmat, patlayc ve terörist says sürekli yukardan aaya azalmaktadr. Uyguladmz bu strateji örgütü hem terörist says, hem malzeme olarak çökertmitir. 2016 ylnda ele geçen üst düzey terörist says 67dir. 2017 ylnda ise bu rakam 113 olmutur. Son 3-4 aydr istihbaratmz ve güvenlik kuvvetlerimiz el birliiyle krmz, yeil, mavi, gri, beyaz listeden etkisiz hale getirdiklerimizle, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Sayn Cumhurbakanmzn talimatlaryla gerçekleen bu operasyonlarda ne kadar kararl olduunu ve örgüt için artk hiçbir çk noktas olmadn bir kez daha ortaya koyduk eklinde konutu.

2017 YILINDA TERÖR OLAYLARINDA YÜZDE 55 AZALMA

2016 ylnda 680 olarak deerlendirilen örgüte katlm saysnn 2017de yaklak 150 olduunu belirten Soylu, Yaklak 4te1 oranna dümütür. 2018 yl içerisinde u ana kadar 4 ay içerisinde toplam rakam 38 kiidir. Teslim olma says bunun kat ve kat üstündedir. Zeytin Dal harekatnda örgüt sabahtan akama kadar katlm çars yapm, destek bulamamtr. 2017 banda yurt içinde bin 835 ve bin 935 olarak deerlendirilen terörist says, yl sonuna kadar yüzde 40 azalma göstererek, bin 104, bin 200 bandna çekilmitir. 2016da 3 bin 353 terör olay meydana gelmiken, 2017de bin 495 terör olay meydana gelmitir. Bu da yüzde 55 azala tekabül etmektedir. Sadece dalarda PKK deil, ehirlerde de PKK, DEA, ar sol terör örgütleri DHKP-C, MLKPye kadar, bir taraftan FETÖ ile ilgili operasyonlarmz kesintisiz sürmektedir. 2017 ylnda 697 önemli olay engellenmi, eylem hazrlndaki 17 terörist etkisiz hale getirilmiti. Bunlarn arasnda 9 bombal araç, 3 canl bomba üphelisi vardr.dedi.

REHAVET, TERÖRSTTEN BÜYÜK DÜMAN

Toplantya katlan bürokratlara güvenlik konusunda uyarlarda bulunan Soylu, unlar söyledi:

Son zamanlarda bu tarz eylemlerin önemli ölçüde belini krdk. Ama sakn bu noktada geveklik göstermeyiniz. Rehavet, bizim, teröristten daha büyük dümanmzdr. Etrafmzdaki corafya ve kar karya kaldmz riskler rehavete müsaade etmiyor. Rutin bizim en büyük dümanmzdr. Biz eylem kabiliyetlerini dalarda, ehirde, snrlarmzda, daralttmz sürece milletimizin huzur ve sükunu artacaktr. 2017 ylnn memnuniyet aratrmasnda Türkiyede güvenlik ve asayite milletimizin memnuniyet derecesinde birinci sraya yükselttik. Bin tane eylem engelleriz, bir tanesini kaçrrz, Allah göstermesin o bir tane eylem canmz yakar. Rehavete kaplmamalyz. Jandarmaya son teknolojiyle donatlm, 3 ATAK helikopteri daha kazandrdk. Tarihimizde ilk kez 3 ATAK helikopteri jandarma filomuza katld. 6 tane daha silahl insansz hava aracmz Mays ay banda teslim ediliyor. Hemen onun akabinde 5-6 tane daha teslim edilecek ve böylece gerek Amanoslar, gerek rnak, Hakkari, Kars, Idr, Ar bölgeleri, Karadeniz bölgesi olsun, oralarda da ciddi bir ekilde insansz hava araçlarmzn tamamn havada tutmaya çalacaz. Özellikle jandarmamzn insansz hava araçlarn kullanma kabiliyetleri bütün dünyada parmak srtacak ekildedir.

CUMHURBAKANINDAN TALMAT:BEKç DÜDÜK çALACAK

Terörle mücadele kadar, ehirlerin asayi ve huzuruna da dikkat edip, gözetme zorunluluu olduunu belirten Soylu, Niye bekçi aldk? 81 ilde 7 bin bekçi almn Mays aynn 15i gibi ilana çkaracaz. stiyoruz ki, gündüz huzurunu ayn ekilde geceleri de yapalm. Sayn Cumhurbakanmzn talimat açk, bekçi düdük çalacak. Gündüz çalmayacak bekçi, geceleyin düdüünü öttürecek. Vatanda uyurken, bilecek ki bekçi kardei huzuru için, güveni için, rahat için, sokaklarda dolaacak dedi.

çileri Bakan Soylu toplantnn ardndan Arya gitmek üzere Diyarbakrdan ayrld.

Ana Sayfaya Git