Seçime 29 gün kaldı

Büyükşehirde yaşayan seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek.

Haberler 02.03.2019 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçmenler, 5 yl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Martta sanda gidecek.

Mahalli idareler seçimlerinde 57 milyon seçmen oy kullanacak, seçimlerde 12 siyasi parti yaracak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) karar uyarnca, Adalet ve Kalknma Partisi, Bamsz Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halklarn Demokratik Partisi, Y Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katlacak.

Kesin aday listeleri ilçe seçim kurullarnca, büyükehir belediye bakanl için il seçim kurullarnca 3 Martta ilan edilecek. Dün balayan seçmen bilgi katlarnn seçmenlere datm ise 24 Martta tamamlanacak.

Her seçmen, kanunda saylan istisnalar dnda, hangi sandk seçmen listesinde kaytl ise ancak o sandkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, ayn seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yaplan seçimler için oy kullanabilecek.

Adana, Ankara, Antalya, Aydn, Balkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakr, Erzurum, Eskiehir, Gaziantep, Hatay, stanbul, zmir, Kahramanmara, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mula, Ordu, Sakarya, Samsun, anlurfa, Tekirda, Trabzon ve Vandaki seçmenler, büyükehir belediye bakan, belediye bakan, belediye meclis üyelii ile muhtarlk ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak.

Büyükehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyelii, belediye bakan, belediye meclis üyelii ve muhtarlk ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyelii ile muhtarlk ve ihtiyar meclisi için oy atlacak.

- Oy pusulalarnn renkleri

Büyükehir belediye bakanlna ilikin oy pusulas beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilikin pusula turuncu, belediye bakanlna ilikin oy pusulas mavi, belediye meclisi üyeliine ilikin oy pusulas ise sar renkli olacak. Oy pusulalar tek zarfa konulacak.

YSK kararna göre, Adyaman, Ar, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümühane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmara, Mardin, Mu, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, anlurfa, Van, Bayburt, Batman, rnak, Ardahan, Idr ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarnda oy vermenin balangç ve biti saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dnda kalan dier illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduu illerde saat 16.00, dier illerde saat 17.00den önce oylar saylmaya balanamayacak. Sandk seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarn kullanm olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandklar kesinlikle açlamayacak.

Büyükehirlerde, srasyla büyükehir belediye bakanl, belediye bakanl, belediye meclisi üyelii ve muhtarlk, dier illerde, srasyla belediye bakanl, belediye meclisi üyelii, il genel meclisi üyelii ve muhtarlk, seçimlerine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

- Seyyar sandklarda oy kullanm

Hastal veya engeli sebebiyle yataa baml seçmenler için bu seçimde de seyyar sandklar oluturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandklarda oylarn kullanabilecek. lk kez 24 Haziran 2018deki Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde yaplan uygulama, yerel seçimlerle birlikte ikinci kez uygulanm olacak.

- Seçim takvimindeki baz süreçler

Seçim takviminin 31 Marta kadar olan baz önemli aamalar ise öyle:

- 1 Mart 2019 Cuma: Yüksek Seçim Kurulunun il seçim kurulu, il seçim kurulunun ilçe seçim kurulu kararlarna kar yaplm itirazlar kesin olarak karara balamasnn son günü. Seçim kurullarnca yaplan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarnca siyasi partilere bildirilecek.

- 2 Mart 2019 Cumartesi: Aday listelerindeki eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarna bildirilmeleri için son günü.

- 3 Mart 2019 Pazar: Kesin aday listeleri (bamsz adaylar dahil) ilçe seçim kurullarnca, büyükehir belediye bakanl için il seçim kurullarnca ilan edilecek. l seçim kurullarnca birleik oy pusulalarnn basmna ve basm tamamlandkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu bakanlklarna datmna balanacak.

- 21 Mart 2019 Perembe: Seçim propagandas ve yasaklarnn balangc.

- 24 Mart 2019 Pazar: Seçmen bilgi katlarnn seçmenlere datm tamamlanacak.

- 29 Mart 2019 Cuma: l ve ilçe merkezi dnda kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarnca malzeme torbalar sandk kurulu bakanlarna teslim edilecek.

- 30 Mart 2019 Cumartesi: Seçim propagandasnn sonu.

- 31 Mart 2019 Pazar: Oy verme günü. Seçim yasaklar saat 00.00da sona erecek.

Ana Sayfaya Git