Seçime girebilecek partiler belli oldu!

YSK, kanun gereği "il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşturulması"na, "seçmen kütükleri verilebilecek ve seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin tespiti"ne ve "nüfus ve seçmen sayısına göre ilçe seçim kurulları sayısının yeniden belirlenmesi"ne ilişkin üç kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 17.01.2020 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 298 sayl Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakknda Kanun gerei il ve ilçe seçim kurullarnn yeniden oluturulmasna, seçmen kütükleri verilebilecek ve seçime katlma yeterliliine sahip siyasi partilerin tespitine ve nüfus ve seçmen saysna göre ilçe seçim kurullar saysnn yeniden belirlenmesine ilikin üç karar Resmi Gazetede yaymland.

Resmi Gazetede yaymlanan ilk kararda, 298 sayl Kanun gereince bu ayn son haftasnda iki yl süreyle görev yapacak il ve ilçe seçim kurullarnn yeniden oluturulaca, ayn Kanunun 47. maddesi gereince de seçmen kütüü verilebilecek ve seçime katlma yeterlilii bulunan siyasi partilerin tespit edilmesi gerektii belirtildi.

Kararda, siyasi partilerin bir ilde tekilatlanmasnn varlndan bahsedilebilmesi için o ilin merkez ilçe dahil, ilçelerinin en az üçte birinde tekilat kurmalar ve ilçe kongrelerini yapmalar seçime katlma yeterliliini salayabilmeleri için de illerin en az yarsnda tekilatlanmalar ya da Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarnn bulunmas gerektii vurguland.

Kararda, bu esaslar çerçevesinde oluturulacak ilçe seçim kurullarnn oluumunda üye istenilecek, il ve ilçe seçim kurullarnda temsilci bulundurabilecek, seçmen kütüü verilebilecek ve seçimlere katlma yeterliliini tayan siyasi partileri tespit ve ilan etme görev ve yetkisinin YSKde bulunduu hatrlatld.

Yaplan çalma sonras 15 siyasi partinin, 298 sayl Kanunun 14. maddesinin 4. fkras uyarnca 2020 yl Ocak aynn son haftasnda iki yl süre için yeniden kurulacak ilçe seçim kurullarnn kuruluunda üye istenebilecek ve ayn Kanunun 47. maddesine göre seçmen kütüklerinin verilebilecei siyasi partiler olarak tespit ve ilannn gerektii kaydedildi.

Bu partiler öyle:

1- Adalet ve Kalknma Partisi,

2- Anavatan Partisi,

3- Bamsz Türkiye Partisi,

4- Büyük Birlik Partisi,

5- Cumhuriyet Halk Partisi,

6- Demokrat Parti,

7- Demokratik Sol Parti,

8- Halklarn Demokratik Partisi,

9- Hür Dava Partisi,

10- Y Parti,

11- Milliyetçi Hareket Partisi,

12- Saadet Partisi,

13- Türkiye Komünist Partisi,

14- Vatan Partisi,

15- Yeniden Refah Partisi.

LçE SEçM KURULLARININ LKE VE ESASLARINI BELRLEYEN KARAR

YSKnin Resmi Gazetede yaymlanan dier kararnda da il ve ilçe seçim kurullarnn kurulu esas ve ilkeleri belirlendi.

Kararda, bu kurullarn iki yllk görev sürelerinin bu ay dolmas nedeniyle 298 sayl Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakknda Kanun gerei, bu ayn son haftas içinde iki yl süre ile görev yapmak üzere yeniden kurullarn oluturulmasnn gerektii belirtildi.

Bu nedenle, il ve ilçe seçim kurullaryla Yurt D lçe Seçim Kurulunun, 298 sayl Kanunun 15, 18 ve 19. maddelerinde yazl usullere göre iki yl süre için yeniden kurulmalarna karar verildi.

NÜFUSA VE SEçMEN SAYISINA GÖRE LçE SEçM KURULLARI

YSKnin Resmi Gazetede yaymlanan dier kararyla nüfusu 200 binin üzerinde olan ilçeler ve dier ilçelerin nüfus ve seçmen says dikkate alnarak ilçe seçim kurullar oluturuldu.

Karara göre, stanbul Esenyurt ilçesindeki mevcut iki ilçe seçim kurulunun says dörde, Beylikdüzü ilçesindeki bir ilçe seçim kurulunun says ikiye çkarld.

stanbul Maltepe, Konya Selçuklu, Ankara Etimesgut, Kayseri Melikgazi, Antalya Kepez ilçelerinde iki olan ilçe seçim kurulu saylar üç, Tekirda çorlu ile Bursa negöldeki bir ilçe seçim kurulu says iki oldu.

Gaziantepin ahinbey ilçesindeki üç ilçe seçim kurulunun says ise dörde çkarld.

Dier ilçe seçim kurullarnn mevcut durumlarn koruduu ve nüfuslarnn ilçe seçim kurulu saylarnn arttrlmasn veya azaltlmasn gerektirecek ölçütte görülmedii tespit edildi.

Ana Sayfaya Git