Seçimler tekrar

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. İptal kararının YSK Başkanı Sadi Güven'in de ret oyuna rağmen 7'ye karşı 4 oyla alındığı belirtildi. Seçimlerin 23 Haziran'da yapılacağı ifade edildi.

Haberler 07.05.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YSK, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSKda kararn 4e kar 7 oy ile alnd belirtildi. Kurul, seçimlerin 23 Haziranda yenilenmesine karar verdi. CHP MYK, Kemal Klçdarolu bakanlnda olaanüstü topland.

stanbul ilçe seçim kurullarndan gelen belgeleri deerlendiren kurul, AK Partili Özelin sunumunun ardndan stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimleri hakknda oylama yapt. Oylama sonucunda seçimlerin yenilenmesi karar verildi. Kurul, kararn 7ye kar 4 oy çokluuyla ald.

ÖZEL VE ERCAN DUYURDU

YSKnn seçimin yenilenmesi kararn, AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel ve MHP YSK Temsilcisi Kürat Türker Ercan, Twitter hesaplarndan paylam yaparak duyurdu. AK Partili Özel, stanbul seçimleri yenileniyor, hayrl olsun derken, MHPli Ercan ise, Yüksek Seçim Kurulu, stanbul Büyükehir Belediyesi seçimleri için AK Partinin yapm olduu olaanüstü itiraz oy çokluuyla kabul etti. stanbulda seçimler yenileniyor. MHP Maltepe itirazlar ile Büyükçekmece itirazlarnn görüülmesine devam edilecek açklamasnda bulundu.

SEçMN YENLENME NEDEN

YSKnn yenileme kararn, sandk kurulu bakan ve üyelerinin kanunun açk hükmüne ramen kamu görevlisi olmamas nedeniyle ald örenildi. Sandk kurulu bakanlarnn ve üyelerinin açkça yasaya aykr ekilde belirlenmesinin kararda etkili olduu belirtildi. 225 civarnda sandk bakannn ve 3 bin 500 sandk kurulu üyesinin, kanun hükmüne ramen kamu görevlisi olmad tespiti gerekçesiyle, yenilenme karar alnd. Bu sandklarda kullanlan oy miktarnn, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu ile stanbul Büyükehir Belediye Bakan Aday Binali Yldrmn arasndaki oy farkndan fazla olmas kurul kararn etkiledi.

SEçM 23 HAZRANDA

Bu arada YSK, herhangi bir seçim çevresinde yaplan seçimlerin iptal edilmesi halinde yaplacak yeni seçimin tarihini 2 Haziran olarak belirlemiti. Kurul, incelemeler srasnda geçen süreyi dikkate alarak stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerini 23 Haziran 2019a çekti. 31 Mart mahalli idareler seçimlerine katlan siyasi partiler, yenilenen seçime de katlabilecek. Kanuna göre, partiler yeniden aday belirleyemeyezken sadece ölüm ve istifa hallerinde ilgili seçim kurullarnn belirleyecei tarihe kadar yeni aday belirlenebilecek. Ayrca 31 Mart seçimlerindeki seçmen listeleri güncellenmeden 23 Hazirandaki seçimlerde de kullanlacak.

STANBULDA SEçMLER YENLENYOR, HAYIRLI OLSUN

YSKnn kararn AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel de sosyal medya hesabndan duyurdu. AK Partili Özel, stanbul seçimleri yenileniyor. Hayrl olsun... dedi.

YENLENEN SEçMDE NELER TEKRAR EDLECEK?

Karara göre, yeniden yaplmas gereken seçimler, bu seçimin tekrar ve seçimin devam niteliinde olduu için sadece oy verme ilemleri tekrarlanacak.

YENLENEN SEçMDE ADAY LSTES DEECEK M?

31 Mart 2019da yaplan seçime katlan siyasi partiler bu seçime de katlabilecek.Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boalmalar ilgili seçim kurullarnn belirleyecei tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleik oy pusulalarnn basmnda 31 Mart 2019da yaplan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SEçMEN LSTELER GÜNCELLENECEK M?

31 Mart 2019da yaplan seçimler için güncelletirilmi ve kesinlemi sandk seçmen listeleri yeni bir güncelletirme yaplmakszn bu seçimlerde de kullanlacak. Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarnca hazrlanarak uygulanacak.

SÜREç NASIL LED?

YSK, olaanüstü itiraz sürecine ilikin mesaisini doldurmak üzere. Kurul 22 Nisanda AK Partinin ve MHPnin bata stanbul, Büyükçekmece ve Maltepe itirazlarn gündeme almt. 23 ve 24 Nisanda Kurul olaanüstü itirazlara ilikin ara kararlarn açklamt. Verilen ara karar çerçevesinde 41 bin 132 kstl seçmenin aratrlmas istenmiti. Aratrma için 5 gün süre tannd.

YSK, ayrca AK Partinin itirazlar nedeniyle 5 bin 315 kstl seçmenin daha aratrlmasn istedi. Aratrlacak seçmen says böylece 46 bin 447 oldu. Kurul, MHPnin olaanüstü itirazlar için Maltepe 1. ve 2. lçe Seçim Kurullarndan MHPnin sandk kurulu bakan ve üyeleriyle ilgili iddialarnn da aratrlmasn istedi.

Verilen 5 günlük sürenin sonunda istenilen belge, doküman ve evraklar 39 ilçe seçim kurulu tarafndan YSKya iletildi. Bu bilgiler ve belgeler nda olaanüstü itirazlar incelendi. YSK, son olarak nihai karar verdi. Kurul üyeleri 7ye kar 4 oy ile seçimin iptalini ve 23 Haziran tarihinde yenilenmesi kararn verdi.

AK PART MYKSI TOPLANDI

YSKdan çkan karar sonras AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) stanbulda seçimlerin yenilenmesi kararnn ardndan olaanüstü toplanma karar ald. AK Parti Genel Merkezinden yaplan açklamada, Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda MYKnin saat 21.00de balad bildirildi.

CHP MYK OLAANÜSTÜ TOPLANDI

YSK kararnn ardndan CHP MYK olaanüstü toplant karar ald. CHP Lideri Kemal Klçdarolunun parti merkezinde hukukçu kurmaylaryla topland örenildi.

MAMOLU MAZBATAYI ADE EDECEK

YSKnn bu kararna göre stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolunun mazbatasn iade etmesi gerekiyor. stanbul Büyükehir Belediye Meclis Bakanl için bir oylama yaplacak.

MAMOLU, RESM AçIKLAMAYI BEKLYORUM

stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu, Tabi Bu akam benimle ilgili karar herkes merak ediyor onun da farkndaym. Ben de baz duyumlar alyorum. Baz yaynlar yapld. Ama YSKnn resmi açklamasn bekleyeceim. Ondan sonra beni bekleyin bu akam size geni geni fikirlerimi anlatacam. Ben her anm bu ehrin güzel insanlaryla paylaacama en bata söz vermitim. Onun için bu sofrada sizlerle selamlama ihtiyac hissettim. nallah açklama yaplsn, stanbulun en güzel noktasnda size düüncelerimi anlatacam. Her ey çok güzel olacak. Hiç umudunuzu yitirmeyin, asla. Birileri hata yapacak, çok kötü ilere karacak ama biz hep beraber umudu tayacaz.

SEçMENLER AYNI SANDIKTA OY KULLANACAK

Seçmen listelerinde deiiklik sözkonusu olmayacak. 31 Martta oy kullanan seçmenler ayn sandkta oy kullanabilecek. Ayrca BB Belediye Bakanlna ayn isimler aday olacak. Ölüm halinde bir baka aday gösterilecek.

MAHMUT TANALDAN TEPK

CHPli Mahmut Tanal, da twitter hesabndan tepki göstererek, YSK, AKPnin talebi dorultusunda stanbul seçimlerini iptal ederek hukuk cinayetine ortak olmutur. Alnan bu karar, siyaset ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçmitir. Bu karara imza atan hakimler, çocuklarnn yüzlerine nasl bakacaklar. Dolarda frlad. YNE KAZANACAIZ mesaj paylat.

DARBE OLDU

Konuya ilikin bir tepki de HDP stanbul Milletvekili Ahmet ktan geldi. k, twitter hesabndan, 6 Mays 2019, Türkiyede yine darbe oldu. dedi.

YSK ÖNÜNDE GÜVENLK ARTIRILDI

YSKnin stanbula dair nihai kararn açklayaca toplant öncesi, kurumun binas önünde youn güvenlik önlemleri alnmt. Kurum önüne takviye güç yaplyor.

Ana Sayfaya Git