Sedat Peker’in yargılandığı 'suç örgütü' davası başladı

Sedat Peker’in elbaşı olduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik soruşturmada 26’sı tutuklu 92 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Haberler 30.12.2021 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sedat Pekerin de aralarnda bulunduu 92 sankl dava, Anadolu Adliyesi 16. Ar Ceza Mahkemesinde geni güvenlik önlemleri altnda bugün görülüyor. Davada, Sedat Pekerin arlatrlm müebbet ve ayrca 392 yla kadar hapsi isteniyor.

ki gün sürecek duruma, sank saysnn fazlal nedeniyle konferans salonunda yaplyor. Firari sank Sedat Pekerin avukat Ersan Barkn ve dier sank avukatlar ile tutuklu ve tutuksuz sanklarn hazr bulunduu durumada kimlik tespiti yapld ve savunmalara geçildi.

Davada Sedat Peker ve dier sanklara, tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme, suç ilemek amacyla silahl örgüt kurma ve yönetme, silahl örgüte üye olma, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adna suç ileme, var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yama suçuna azmettirme, tefecilik, silahla kasten yaralama suçlamalar yöneltiliyor.

Mahkeme heyeti, tensip zaptnda, firari sanklar Sedat Peker ile oförü Ufuk Yapc hakknda yokluunda tutuklama karar çkarmt.

PEKER HAKKINDAK SUçLAMALAR

ddianamede Sedat Pekerin, tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme, suç ilemek amacyla silahl örgüt kurma ve yönetme, var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yama suçuna azmettirme, tefecilik, silahla kasten yaralama suçlarndan arlatrlm müebbet ve 262 yl 8 aydan 392 yl 4 aya kadar hapis isteniyor.

Peker hakknda arlatrlm müebbet cezas istenmesine yol açan olay ise Cahit çetinin 31 Austos 2017de stanbul çekmeköyde silahla vurularak öldürülmesi olarak belirtildi.

Peker, yurt dna çktktan sonra YouTube hesabndan yaynlad videolarla Türkiyede tartmalara yol açmt.

Birkaç ülke deitirdikten sonra Birleik Arap Emirliklerine giden Pekerin oradan yapt paylamlar Türkiyede milyonlarca kii tarafndan izlenmi ve videolardaki iddialar tartmalara yol açmt.

Daha sonra Pekerin videolar sonlanm, bunu Türkiyenin basksyla Birleik Arap Emirliklerinin talep ettii öne sürülmütü. Pekerin YouTube videolarnn sonlanmasnn ardndan bir süre daha devam eden Twitter paylamlar da kasm sonunda durmutu.

DDANAMEDEN AYRINTILAR

Anadolu Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan 241 sayfalk iddianamede, Cahit çetinin 13 Austos 2017de öldüü belirtiliyor.

ddianamede 30 kii müteki ya da madur sfatyla yer alrken hakknda yakalama karar bulunan Sedat Pekerin de aralarnda bulunduu 26s tutuklu 92 kii ise sank sfatyla yer alyor.

ddianamede örgütün legal veya illegal i sahibi olan bir ksm iletme sahiplerini koruma ad altnda haraca balayarak maddi menfaat temin ettii, çek-senet tahsilat yapt ve bu ekilde toplumda korkutucu güç olarak maddi menfaat elde etmeye çalt anlatlyor. Sedat Pekerin, Cahit çetinin silahl saldr sonucu ölümüne ilikin tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmas isteniyor.

Pekerin, 19 ayr eylemde, birçok mütekiye kar var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yama suçuna azmettirme suçundan 250 yldan 360 yla, suç ilemek amacyla silahl örgüt kurma ve yönetme suçundan 5 yldan 10 yla, 3 madura yönelik tefecilik suçundan 6 yldan 18 yla, 2 kiiye kar silahla kasten yaralama suçundan da 1 yl 8 aydan 4 yl 2 aya kadar olmak üzere 262 yl 8 aydan 392 yl 4 aya kadar hapisle cezalandrlmas talep ediliyor.

ddianamede 9 sann suç ilemek amacyla silahl örgüt kurma ve yönetme suçundan 5er yldan 10ar yla, 46 sann suç ilemek amacyla kurulan silahl örgüte üye olma suçundan 2 yl 6ar aydan 6ar yla, 22 sann suç ilemek amacyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adna suç ileme suçundan 2er yldan 4er yla kadar hapisle cezalandrlmas isteniyor.

ddianamede, baz sanklarn ayrca kasten öldürmeye azmettirme, var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yama suçuna azmettirme, tefecilik ve silahla kasten yaralama suçlarndan da cezalandrlmas talep ediliyor.

Ana Sayfaya Git