Selahattin Demirtaş hakim karşısına çıktı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

Haberler 11.03.2017 - 01:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demirta, dokunulmazlklarn kaldrlmasna ilikin deiikliin Anayasaya aykr olduunu belirterek, Dokunulmazlm halen duruyor. Sorgu yaplmas dokunulmazl ihlali anlamna gelir. Öncelikle Anayasaya aykrlk iddias incelensin dedi. Anayasaya aykrlk iddialarnn incelenmesine karar veren mahkeme, durumay erteledi.

DEMRTA SEGBS LE BALANDI

Bakrköy 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen durumaya Selahattin Demirta baka suçtan tutuklu bulunduu Edirne Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile durumaya baland. Söz alan Demirta, iddianamenin yapt konumaya dair olduunu, konumay yapt zaman milletvekili olduunu söyleyerek, Bir milletvekilinin yapt bir konumasyla ilgili soruturma yaplabilmesi için iki soruturma artnn ayn anda gerçekletirilmesi lazm. Birincisi Anayasann 83/2 maddesi dokunulmazl düzenleyen koruma mekanizmasnn usulüne uygun olarak kaldrlp kaldrlmadna baklmas gerekir. kincisi ise Anayasann 83/1 maddesinde düzenlenen milletvekilinin sorumsuzluu kapsamna giren bir konuma olup olmadnn tespiti gerekir. ddia makam soruturmay yürütürken her iki koulunda gerçekleip gerçeklemediini irdelememitir dedi.

DOKUNULMAZLIIM DEVAM EDYOR

20 Mays 2016 tarihinde parlamento da her dokunulmazln belli dosyalar için kaldrldn söyleyen Demirta, Parlamento da hem de dokunulmazlk olduu gibi devam ediyor eklinde karar alnmtr. u anda dokunulmazl sadece bu dosya için kaldrlm bir milletvekili olarak huzurunuzda yarglanyorum. Ama tam da bu saniyede dokunulmazlm olduu gibi devam ediyor. Örnein mahkeme salonunda herhangi bir suç ilediimi iddia ederseniz hakkmda fezleke düzenleyip meclise göndermek dnda hiçbir ilem yapamazsnz. Dolaysyla bu Anayasa deiiklii fiilen uygulanamaz bir deiikliktir. Biz bu yüzden Anayasa deiikliinin Anayasaya aykr olduunu uygulanamaz olduunu ve bu nedenle yarglamalarn yaplamayacan iddia ettik. Yoksa Bir yarg yetkisini tanmyoruz, bizi yarglayamazlar demedik ifadelerini kulland.

ANAYASAYA AYKIRILIK DDASI NCELENSN

Parlemontada yeterli sayda imzaya ulaamadklar için Anayasa Mahkemesine iptal davas açamadklarn aktaran Demirta, bu nedenle Anayasa deiikliinin, Anayasal denetime tabi tutulamadn söyledi. Demirta, Anayasaya eklenen geçici bir madde ile o tarihte parlamentoda veya bakanlkta bulunan bütün fezlekelere dair dokunulmazlklar tümüyle kaldrlmtr. Dolaysyla bu deiiklik Anayasaya açkça aykrdr. Bu aamada mahkemenizden talebim udur; Henüz somut norm denetimi tabi tutulmam olan bu Anayasa deiikliinin Anayasaya aykrlk iddiasyla bu aamada bekletilici sorun kabul edilerek mahkemeniz tarafndan iptali talebi ile Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep ediyorum. Dokunulmazlm halen duruyor. Sorgu yaplmas dokunulmazln ihlali anlamna gelir. Öncelikle Anayasaya aykrlk iddias incelensin dedi.

Anayasaya aykrlk iddialarnn incelenmesine karar veren mahkeme, durumay Mays ayna erteledi.

DEMRTAIN 3 YILA KADAR HAPS STENYOR

Bakrköy Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede Selahattin Demirtan, Eski Babakan Ahmet Davutoluna hakaret ettii iddiasyla 1 yldan 2 yla kadar hapsi isteniyor.

Ana Sayfaya Git