Selahattin Demirtaş hakkında fezleke hazırlandı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında askeri organları aşağılama suçu işlediği gerekçesiyle fezleke düzenlendi.

Haberler 06.09.2016 - 16:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 2012 yılında Sultanbeylide yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçunu işlediği iddiasıyla fezleke düzenlendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve soruşturma izni verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığına gönderilen fezlekede, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özelin avukatı aracılığıyla, o dönem Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı olan Demirtaşın 6 Ocak 2012 tarihinde partisinin Sultanbeyli İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen programda yaptığı konuşması nedeniyle şikyetçi olduğu hatırlatıldı.

Demirtaşın konuşmasında, o dönem Genelkurmay Başkanı olarak görevini ifa eden Orgeneral Necdet Özeli kastederek, (Kürtçe ana dilde eğitim olmaz) diyor. Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın şeklinde sözler sarf ettiği belirtilen fezlekede, Demirtaşın bu sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti askeri organını aşağılama suçunu işlediğinin sabit olduğu aktarıldı.

Fezlekede, müşteki Necdet Özelin, Demirtaş hakkındaki şikayetinden soruşturmanın devamı sırasında 15 Ocak 2015 tarihinde vazgeçtiği belirtilerek, Her ne kadar müşteki Özel şüpheli hakkındaki şikayetinden vazgeçmiş ise de atılı suçun şikayetten vazgeçme ile düşen suçlardan bulunmaması, sarf ettiği sözlerin müşteki Özelin şahsını hedef almayıp doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına yönelik sözler olması nedeniyle şüpheli hakkında soruşturma izninin verilmesi arz olunur ifadelerine yer veridi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının müşteki, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özelin de mağdur olarak yer aldığı fezleke, soruşturma izni verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderildi.

Türk Ceza Kanununun 301. maddesindeki Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçundan soruşturma yapılması Adalet Bakanlığının iznine bağlıdır hükmünü içeriyor.

DAVANIN GEçMİŞİ

Selahattin Demirtaş, 6 Ocak 2012 tarihinde genel başkanlığını yaptığı Barış ve Demokrasi Partisinin Sultanbeyli ilçe örgütünce düzenlenen programda yaptığı konuşmada, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özelin Kürtçe eğitimi uygun bulmadığına yönelik açıklamaları üzerine, Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın demişti.

Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı suç duyurusunda bulunmuş, Sultanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığı da Demirtaş hakkında, Türk Ceza Kanununun 125. maddesi uyarınca, hakaret suçundan yargılanması amacıyla fezleke hazırlamıştı. Hazırlanan fezleke, Demirtaşın milletvekili olması dolayısıyla Adalet Bakanlığına gönderilmişti.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından Demirtaş hakkındaki fezleke savcılığa iade edilmişti.

Kaynak: Habertürk

Ana Sayfaya Git