Serbest bırakılsın!

DİYARBAKIR'da, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve cuma günü 6 aylık bebeğiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konulan öğretmen Ayşe Çelik'in cezasının denetimli serbestlik tedbiri ile infaz edilmesi için başvuru yapıldı. Çelik'in avukatı Mahsuni Karaman, iyi halli olan ve açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşan müvekkilinin geriye kalan cezasının, denetimli serbestlik yolu ile infaz edilmesinde hukuki zorunluluk bulunduğunu kaydetti.

Haberler 27.04.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Telefonla katld bir televizyon programndaki konumasnda terör örgütü propagandas yapt iddiasyla 1 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlan öretmen Aye çelik, 6 aylk infaz erteleme süresi dolduu için cuma günü 6 aylk kz ile birlikte Diyarbakr E tipi Cezaevine konuldu. kinci infaz erteleme talebi reddedildii için cezaevine konulan çelikin avukat Mahsuni Karaman, Diyarbakr nfaz Hakimliine bavurarak müvekkilinin cezasnn denetimli serbestlik tedbiri ile infaz edilmesini talep etti.

AVUKAT KARAMAN: SERBEST BIRAKILMASI KANUN ZORUNLULUKTUR

nfaz Hakimliine verdii dilekçede, Aye çelikin Diyarbakr E Tipi Kapal Cezaevi idaresince adli suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduu B-2 kouuna alndn belirten Avukat Mahsuni Karaman, Kanuna göre 0-6 ya grubunda çocuu bulunan ve koullu salverilmesine iki yl veya daha az süre kalan kadn hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanabilir. Müvekkilim, 1 yl 3 aylk hapis cezasna mahkum olmu ve halen infaz devam etmektedir. 0-6 ya grubu çocuu bulunan müvekkilimin artl salverme tarihi 27 Mart 2019dur. Talep tarihi itibariyle artl salverilmesine 11 ay 2 gün kald nazara alndnda iyi halli ve açk ceza infaz kurumuna ayrlma artlar oluan müvekkilin geriye kalan cezasnn denetimli serbestlik yolu ile infaz edilmesinde hukuki zorunluluk bulunmaktadr. Hükümlü hakknda mahkumiyete dayanak yaplan Terör propagangas suçu, düünce ve ifade özgürlüü kapsamnda tartlabilecek niteliktedir. Terör propagandas suçuna dayal olarak verilen birçok mahkumiyet kararnn, ifade ve basn özgürlüünü ihlal ettii ve bu nedenle Avrupa nsan Haklar Mahkemesi nezdinde ülkemiz aleyhine çok sayda ihlal karar verildii bilinmektedir dedi.

TERÖR SUçU OLUTURMADII

Aye çelik hakknda verilen karara esas olgularn, terör suçu olmad ve düünce suçu kapsamnda deerlendirilmesi gerektiini belirten Karaman,Terör propagandas suçunun hukuksal niteleme itibaryla terör suçu olmad ve olamayaca açktr. Terör propagandas suçu, terör suçu olmad gibi hükümlü terör suçlusu da deildir.Hükümlü; herhangi bir örgütün mensubu deildir, bu yönde herhangi bir iddiada da bulunulmamtr. Hükümlünün suçu olsa olsa düünce ve ifade özgürlüü kapsamndaki bir suç niteliindedir. Terör suçu ilemeyen ve terör suçlusu olmayan hükümlü hakknda, mevzuat gerei denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle 1 yllk cezasnn infaznn mümkün olduu hiçbir kukuya yer brakmayacak biçimde nettir. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanunun 105/A hükmü uyarnca; koullu salverilmesine bir yldan az süre kalm olan talepte bulunan hükümlü hakknda, açk cezaevine ayrlma koullarnn olutuunun tespitine ve 1 yldan az kalan cezasnn denetimli serbestlik tedbiri ile infazna karar verilmesini talep ederim dedi.

Ana Sayfaya Git