Ses'in şok suçlaması

SES: Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüyle ilgili "şok iddialarda" bulunarak, araşırılhmasını istedi. Yolsuzluk yapıldığı, çocukların suça itildiği, çalışanların maaşlarının zimmete geçirildiği ileri sürüldü.

Haberler 23.05.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SES Diyarbakr ube Bakan Gönül Adbelli, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü ve bal kurumlarda ortaya çkan hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarnn aratrlmasn istedi.

Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi, Aile Sosyal Politikalar l Müdürlüünde ortaya çkt belirtilen istismar, yolsuzluk ve hukuksuz uygulamalara ilikin sendika binasnda basn açklamas gerçekletirdi. Sendika yönetici ve üyelerinin katld açklamada konuan SES ube Bakan Gönül Adbelli, daha önce hakknda suç duyurusunda bulunduklar Diyarbakr Aile çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürü hakknda yine bir dizi hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarnn bulunduunu öne sürdü. l Müdürünün, Diyarbakr Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüünü adeta ihmal ve istismar ederek kendi çiftlii haline getirdiini iddia eden Adbelli, mahkeme kararyla korunma ve bakm altna alnan çocuklara rehabilitasyon hizmeti sunmak üzere faaliyette bulunan ehitlik çocuk Destek Merkezinin son zamanlarda Rant Projeleri araclyla ihtisas alan olan rehabilitasyon hizmetinden uzaklatrld ve bir reklam aracna dönütüünü iddia etti.

çOCUKLAR SUçA TLYOR

Destek merkezindeki sosyal ve kültürel faaliyet alannn gasp edilerek çocuklarn bina içerisinde sadece yatakhane ve yemekhaneye hapsedildiini dile getiren Adbelli, Bunun dnda bahçe ve spor alanlar da ellerinden alnan çocuklar, otopark olarak kullanlan beton bir bahçeye mahkm edilmitir. Aile yannda yaamlarn sürdürmekte olan çocuklarn bu projeyle kuruma gelmeleriyle birlikte rehabilitasyon aamasndaki çocuklar ötekiletirilmi, çocuklarn birbirinden olumsuz davranlar örenme, suça eilimi olmayan çocuklarn suça sürüklenme olumutur. çocuklarn yaam alanlarnn kstlanmasna neden olan bu projeler araclyla reklam ve rant maksatl harcamalar yaplm kuruluun ihtiyac olmayan malzemelerin alm yaplarak kamu zarar oluturulmutur dedi.

YOLSUZLUK DDASI

Yaklak 6 ay önce faaliyete balayan Lice Sosyal Hizmet Merkezinin tadilatnn yaplmas aamasnda bir takm usulsüzlükler yapldnn iddia edildiini ifade eden Adbelli, unlar söyledi: Bu iddialara göre hizmet binas ihale yaplmadan onarlm ve tüm çalmalar bittikten hatta kurum faaliyete baladktan sonra ihale yapld, ihale artnamesine uyulmad ifade edilmektedir. Bu durumda yaplan ihalenin, bir ranta yasal klf uydurulmak amacyla yapld üphesi uyandrmaktadr.

MAALARI ZMMETNE GEçRD

Kayapnar Sosyal Hizmet Merkezinde çalanlarn, 15 Mays 2019 tarihinde almalar gereken maalarnn zamannda yatrlmadn ve çalanlarn madur edildiini kaydeden Adbelli, Söz konusu kuruluun müdürünün Maliye Bakanl tarafndan kurumsal hesaba aktarlan memur maalarn yatrmayarak baka hesaba aktarmak suretiyle zimmete geçirdii tespit edilmitir. Hakknda daha önce çalt l Müdürlüünde Kadrolu l Müdür Yardmcs iken Yolsuzluk suçlamas ile soruturma açld ve bakanlk müfettileri tarafndan tedbiren kadrosu alnp öretmen olarak Diyarbakra gönderildii ve bir daha idarecilik yaplmas dahi uygun görülmedii de bilinmekteyken hangi maksatla kim tarafndan böyle bir yetki verildii de ayrca önemlidir diye konutu.

YETKLLERE SORULAR

Diyarbakr Valilii ve Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanln bu iddialar aydnlatmak ve kamuoyuyla paylamak üzere göreve çaran Adbelli, yetkili kurumlara u sorular yöneltmesi dikkat çekti:

* Daha önce Genel Merkezimiz tarafndan bakanla sunduumuz rapor ve yaptmz suç duyurusuna dair herhangi bir ilemin yaplmam olmasnn nedeni ve bu yaananlarda yetkililerin sorumluluu nedir?

* Kayapnar Sosyal Hizmet Merkezinde vekleten görevlendirilen A.Knin yerine çalabilecek liyakata sahip baka personel yok muydu? Yaklak 450 personeli bulunan Müdürlükte özellikle A.Knin tercih edilmesinin nedenleri nelerdir? Ad geçen ahsn bulunduu konumu kullanarak personel maa dnda para aktarm yaplp yaplmadna ilikin denetim talimat verildi mi?

REHABLTASYON MERKEZ

* Rehabilitasyon amaçl hizmet veren çocuk Destek Merkezinin, bu projeyle birlikte sosyal hizmet anlaynn en ufak zerresiyle badamayan deiiminden bakanlk yetkilileri ve Diyarbakr Valilii haberdar mdr? Ad geçen projeler; çocuk Destek Merkezinin içerisinde hangi kanun kapsamnda ve usullerle açld? Onay kimler verdi?

* ehitlik çocuk Destek Merkezinin, atl kurulu olarak deerlendirildiine dair duyumlar mevcuttur. Bir kuruluun atl olarak deerlendirilmesinin maksad nedir? Bir kuruluun atl olarak deerlendirilmesindeki ölçüt, içerisindeki çocuklarn nicelikleri midir? Eer bu kurulu atl ise yasal yollardan dönüümü neden yaplmamtr?

MAHREMYET, CAN GÜVENL

* Gizlilik, mahremiyet ve can güvenlii ilkelerini ihlal eden, çocuklar tehir ederek çalan yetkililer ve görevliler tarafndan, madur kadn ve çocuklara yönelik, riski önleme görevi layyla yerine getirilebilir mi?

* Lice Sosyal Hizmet Merkezi ile ilgili iddialara ilikin Bakanlk ve Valiliin herhangi bir soruturmas var mdr? Tadilat ilemleri bittikten sonra ihale yaplmasna neden gerek duyulmutur? Devlet görevlileri ve yetkililerinin kanunu sadece göstermelik olarak kullandklar görülmektedir. Bu ranta kimler ortak edilmi ve kimler tarafndan neye karlk peke çekilmitir?

* 2019 yl itibari ile personellerin maalarn ald bankann deitii de göz önünde bulundurularak yeni dönem için anlalan bankann ilem sisteminin bu tür kiilere frsat salad herkes tarafndan bilinirken kurum yöneticileri, komisyon üyesi olan kurum yetkilileri ve yetkili sendika bunu göz önünde bulundurmu mudur?

Ana Sayfaya Git