Sevil Atasoy: Dünyada en fazla eroin yakalayan ülkelerin başında Türkiye geliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) tarafından oluşturulan ve Türkiye'de her sene Üsküdar Üniversitesi öncülüğünde paylaşılan "Dünya Raporu bu yıl yine tüm ülkelerle eş zamanlı olarak açıklandı. Raporu açıklayan Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Eroin kaçakçılığı denendiğinde Türkiye'nin adı mutlaka geçiyor. Dünya'da en fazla eroin yakalayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'de yakalanan eroin Avrupa ülkelerin tamamında yakalanan eroinden çok daha fazla" dedi.

Haberler 28.02.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Uluslararas Uyuturucu Kontrol Kurulu 2019 Dünya Raporu; Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardmcs, 2005-2010 ile 2015-2022 dönemleri Birlemi Milletler Uyuturucu Kontrol Kurulu Üyesi ve önceki Bakan olan Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafndan tüm dünya ile e zamanl olarak kamuoyu ile paylald. Toplantda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da yer ald.

DÜNYADAK HAHA ÜRETM ARTIINDA TÜRKYENN PAYI BÜYÜK

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünden önemli bilgileri paylaan Sevil Atasoy, 2019 INCB raporunda Türkiye baz yerlerde adndan söz edilen bir ülke. Örnein, dünya genelindeki morfince zengin haha hasad 44 bin hektarda yaklak 61 bin hektara yükseldi ve bu yükselite Türkiyenin önemli bir pay var. Ülkemiz bir önceki yla göre yüzde 90 art gerçekletirdi ve hala elinde dünyann en büyük, morfince zengin konsantre haha kapsül stokunu bulundurmakta, Avustralya ve Fransa ile birlikte dünya morfin ihtiyacn yüzde 88ini karlamakta dedi.

TÜRKYE DÜNYADA EN FAZLA ERON YAKALAYAN ÜLKELERN BAINDA

Türkiyenin dünyada en fazla eroin yakalayan ülkelerin banda yer aldn vurgulayan Atasoy, Balkan yolu hala Afganistandan rana buradan Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Bat ve Orta Avrupaya Afyon, morfin ve eroin tanmasnda kullanlan balca güzergah olmay sürdürüyor. Ülkemizin de içinde bulunduu bölgenin bir dier sorunu uluslararas denetimde olmadan sentetik opioid tramadol kaçakçl ve kullanmnda gözlenen art. Bu arta bölgenin baz yerlerindeki, çatma, fakirlik, ekonomik frsat yokluu katk salyor. Eroin kaçakçl denendiinde Türkiyenin ad mutlaka geçiyor. Dünyada en fazla eroin yakalayan ülkelerin banda Türkiye geliyor. Türkiyede yakalanan eroin Avrupa ülkelerin tamamnda yakalanan eroinden çok daha fazla ifadelerini kulland.

ESRAR REçNES KULLANANLARIN SAYISI ARTIYOR

Ekstazinin Türkiye için giderek baka maddelerin yerini alan bir uyarc olduunu dile getiren ve esrar sorununa da deinen Atasoy, Ekstazi yakalayan ülkelerin içinde ikinci sradayz. Ekstazi içinde anfetamin ya da metanfetamin bulunan bir uyarc. Avrupa haritasna baktmz zaman, bizim için metamfetamin çok ciddi bir sorun oluturuyor. Avrupada ise az ülkede görülüyor. Türkiyede yakalanan metamfetamin miktar hemen hemen dier Avrupa ülkelerinde yakalanan kadar. Türkiyede bitki halinde yakalanan cannabis yani esrar ise, aslnda azalyor. Bitkiyi kullananlar azalyor ama buna karlk reçinesini kullananlar artyor eklinde konutu.

TÜRKYEDE AIRI DOZ NEDEN LE ÖLÜMLERDE CDD ARTI VAR

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da raporun birinci bölümünün tematik konusu hakknda gençlerde uyuturucu madde kullanmndaki gelinen nokta ve alnmas gereken önlemler bal altnda görülerini paylat. Tarhan, Uyuturucu madde kullanm dünyann içe kanayan yaras gibi. Bir yara içe kanad zaman çok anlalmaz. Mesela düünün, yaplan aratrmalarda bir anne baba çocuun madde kullandn ortalama 2 ylda anlyor. Gençler arasnda u anda oldukça yayn. Mesela 2011de 105 tane madde kullanm, ar doz dolaysyla ölüm varken, 2019da bu rakam 945e çkm. Bu Türkiyenin istatistii eklinde konutu.

BAIMLI OLAN BR GENç LE AIK OLAN BR GENç AYNI KLK BOZUKLUKLARINI GÖSTERR

Konumasnda ebeveynlerinin çocuklarnn baml olduunu nasl anlayabilecekleri konusuna da deinen Tarhan, Dier taraftan da u anda Amerikadaki bir çok psikiyatri kongrelerindeki ana konu opiad krizi. Yani Ar kesici olarak kullanlan, morfin türevlerinin, yar sentetik olarak morfinden üretilen maddeler hekimler tarafndan reçete ediliyor. Fakat hasta bir süre sonra bunu hekime bask yapp reçete ettiriyor ve hasta da baml oluyor. Biliyorsunuz bir madde bamllklar bir de sanal bamllklar var. ki bamllkta da baml olan kiinin davran öyle; baml olan bir genç, ak olan bir genç ile ayn kiilik deiimini yayor. Ayn ekilde durgunlayor, dalgnlayor, içine kapanyor ve hep o ilgi duyduu eyi düünüyor. Kiinin günlük yaam aktiviteleri bozluyor, i verimi düüyor. Bir taraftan bakyorsunuz, sk sk hasta oluyor dedi

KORONA VRÜSÜNDEN KORKUYORLARSA, MADDE KULLANIMINI BIRAKSINLAR

Tarhan, sözlerine öyle devam etti:

unu da söyleyebilirim koronavirüsten ölüm oranlar madde kullananlar arasnda büyük oranda daha yüksek olmas beklenir çünkü madde kullanan kiilerin baklk sistemleri zayflyor. Böyle bir salgn varken madde kullananlar, ileri yata hasta, baklk sistemi bozuk grup ile ayn statüde diyebiliriz. Bu nedenle madde kullananlar koronavirüsten korkuyorlarsa madde kullanm brakmak için de bu bir frsat belki.

Ana Sayfaya Git