Şeyh Said için Türkiye'nin özür dilemesini talep ettiler

Şeyh Sait Derneği ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişinin 92'inci yıldönümü nedeniyle düzenledikleri ortak toplantıda, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının ailelerine teslim edilmesi ve Türkiye'nin özür dilemesini talep etti.

Haberler 30.06.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stiklal Mahkemesi tarafndan 13 ubat 1925 ylnda giritikleri isyan nedeniyle idam edilen eyh Said ve arkadalar Diyarbakrda idam edililerinin 92inci yl dönümünde anld. Aralarnda HDP milletvekilleri Feleknas Uca, mam Taçer, DBPli yöneticiler, eyh Said Dernei ve eyh Saidin torunlarnn da bulunduu çok sayda sivil toplum kuruluu temsilcisi Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde ortak basn toplants düzenledi.

eyh Said Dernei öncülüünde yaplan basn toplantsnda konuan ve çileri Bakanlnca görevden alnan, eyh Saidin torunu olan Erzurumun Tekman lçesinin Belediye Bakan DBPli Ali Sait Frat, eyh Said ve arkadalarnn 1925 ylnda slami, insani ve milli hak taleplerinin savunuculuunu yaptn söyledi.

MEZARLARI VERLSN

eyh Said ve dava arkadalarnn mezarlarnn ailelerine teslim edilmesi talebinde bulunan Frat öyle dedi: 1925 direniindeki tarihi gerçeklerin aça çkarlmasn, katliam ve ykmlarda rolü olan bata Türkiye devleti olmak üzere sorumluluu olan bölgesel ve uluslararas güçlerin özür dilemesi, gasp edilmi tüm haklarn iade edilip, maddi ve manevi haklarn tazmin edilmesi amacyla hakikatlerin aratrlaca tarafsz bir heyetin kurulmasn talep ediyoruz. Yine günümüze kadar bir mezar talarndan mahrum braklan Cibranl Halit Bey, Melle Saidi Kurdi, Seyit Rza gibi tüm mazlumlarn mezarlarnn ailelerine verilmesine talep ediyoruz. Onlara vasiyetleri olan bir mezar ta dikerek milli, ahlaki ve insani olan vasiyetimizi yerine getirmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git